Lanýžové risoto

Bezmasá jídla Doba přípravy: 30 min 19 názorů

Bezmasá jídla Doba přípravy: 30 min 19 názorů

Suroviny 4 porce

250 g rýže na risoto (Arborio)
250 g kaštanových žampionů
2 šalotky
2dl kvalitniho suchého bílého vína
300 ml vývaru
150 g másla
200 g parmazánu
olivový olej
lanýžový olej
sůl
čerstvá bazalka
čerstvý mletý pepř
lanýáž (naložený v oleji)

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji orestujeme nasekanou salotku, přidáme neproplachnutou ryzi, orestujeme spolu se salotkou, zalijeme vinem, prikryjeme poklickou a nechame pomalejsim plamenem dusit do vyvareni se vina. Prilevame po malem mnozstvi vyvar, opet vzdy vyvarit tekutinu a pridavat dalsi. Na vedlejsi panvi orestujeme na lzicce masla a lanyzovem oleji zampiony a pridame je k risotu. Spolecne dusime do zmeknuti ryze. Podle chuti dosolime. Radeji mene, parmesan je slany dost.

  2. Kdyz je risoto hotove, vmichame do nej zbyle maslo a parmesan. Trochu parmesanu si nechame na posypani. Servirujeme na horkem taliri posypane parmesanem, nastrouhanym lanyzem, cerstve mletym peprem a zdobime bazalkou.

  3. Misto parmesanu lze pouzit goudu a misto zampionu hribky,
    misto lanyze cerneho, belolanyz obecny, ktery lze najit v Cechach v lese.

Poznámka od kuchařky

nemam ceskou klavesnici.

Komentáře k receptu Lanýžové risoto

  • aachje aachje (autorka receptu)

    Jitkas: evidentne vas irituji, presto s vami jeste ztratim trochu casu.. pokuste se dovzdelat. http://diariodochef.com.br/2011/10/10/risoto-ou-risotto/
    pokut budete mit problem s prekladem, kupte si slovnik.
    sancta simplicitas

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    aachje: Teprve ted mi doslo, ze Vy nedelate risotto, ale "risoto", mea culpa :-(

    Odpovědět

  • aachje aachje (autorka receptu)

    Jitkas: proto ho delam prikryte. neni potreba tolik tekutiny. a samozrejme komu je potreba vice, musi dolit tekutinu. ale to je snad jasne. neni to recept podle presnych norem jako nekde v zavodni jidelne. varim s citem a pouzivam hlavu:-*

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    aachje: Nebavi mne vubec delat chytrou, ale risotto je moje parketa. Dam Vam do budoucna jednu vseobecne znamou technickou, na 100 g ryze se spotrebuje asi 300 ml tekutiny ( tedy i vyvaru) ;-) Zalezi na typu ryze, treba takova "carnarolli" potrebuje tekutiny o malinko vice, asi 333 ml.

    Odpovědět

  • aachje aachje (autorka receptu)

    casino: vy si nejdrive upravte sve vachrlate recepty, nez budete hodnotit jine :-*

    Odpovědět

  • aachje aachje (autorka receptu)

    cathleen: jojo opravim;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    aachje: upravíš si to?
    Jasně, že se víno odpaří i ze zakrytého hrnce, ale nestovnatelně pomaleji ;-)

    Odpovědět

  • aachje aachje (autorka receptu)

    cathleen: tekutina se odpari i po poklickou. musela bys mit asi sroubovaci, aby se nic neodparilo. tekutina se hlavne vsakne do ryze. 300ml je spravne

    Odpovědět

  • aachje aachje (autorka receptu)

    magdalenka: jsi presna :yes::-)

    Odpovědět

  • aachje aachje (autorka receptu)

    maris: hnede zampiony. u nas je maji pod nazvem kastanje champions

    Odpovědět

  • casino casino

    Jitkas:
    No, možná tím vachrlatým názvem autorka vachrlatě vyřešila jak vachrlatý postup, tak vachrlaté risotto...:-D
    magdalenka:
    Podle věty "...pokuste se mit krasnou nedeli" soudím, že s tou cizinou máte recht:-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    aachje: Jitkas udává množství tekutiny do risotta max. 8 dl, ty tam máš 300 dl - mají být ml, že? A tekutina se přeci odpařuje bez zakrytí pokličkou ;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    magdalenka: nevím, asi máš pravdu;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    maris: neviem prečo, som nadobudla dojem, že autorka žije v zahraničí...proste prekladá z cudzej reči aj farby...
    ako napr. - kupujem si farbu na vlasy - mahagón alebo gaštan...:-8 alebo som vedle jak ta jedle...
    (Som trochu mimo mísu, ale snáď to osadenstvo strávi...)

    Odpovědět

  • maris maris

    magdalenka: hnědé nebo taky krémové znám, mě ale zaujal ten název " kaštanové ", s tím jsem se ještě nesetkala;-):-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: lanýžový olej použití lanýžový olej recepty s lanýži lanýžový olej recept lanýžový olej recepty lanýžové recepty lanýžová kaše lanýžová kaše recept jak použít lanýžový olej lanazovy olej lanýže recept lanýže recepty recept s lanyži lanyzove maslo recepty lanizove v nalevu rizeto lanizove rizoto na co lze použít lanýžový olej lanýžové risotto recept lanyzove rizoto lanyzove rizoto recepty