Ryba by na vánočním stole neměla chybět. Ne každý je milovník kaprů. Co místo něj zvolit?
Mnozí lidé si dají rybu na Štědrý den rádi, ale pokud možno raději ne kapra. Kapr nechutná všem. Nabízíme přehled dostupných rybích receptů jako náhradu za kapra. Většinu z ryb asi nebudete obalovat, protože je to sice nejběžnější, ale na druhé straně nejméně vhodná a chutná úprava ryby.
Ryby je mnohem vhodnější smažit (opékat) bez trojobalu, grilovat nebo péct v troubě. Přitom se snažíme v duchu Štědrého dne, abychom měli na talíři něco výjimečného nejen co do druhu ryby, ale i způsobu úpravy. Naše databáze je na recepty z ryb bohatá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rybímu masu sluší jednoduché ochucení a jednoduchá úprava. O to víc se můžete vyřádit s přílohou. Mlsné jazýčky i oči uspokojí zapečené pusinky z bramborové kaše nebo gratinované brambory a hlavně množství barevné zeleniny, ať už jako teplá příloha nebo ve formě salátu.
Jakou rybu vybrat
Nejvhodnější z běžnějších sladkovodních ryb k dostání v rybárnách bude asi pstruh nebo candát, ale můžete zkusit i amura, tolstolobika nebo štiku. Pokud plánujete porce, z menších ryb udělejte nebo si nechte udělat filety. Z mořských ryb doporučujeme např. lososa, tuňáka, pražmu. Ideální je, pokud seženete čerstvou rybu, v nouzi i mražená může účel splnit, když s ní budete správně zacházet: nechte ji rozmrznout zvolna v chladničce.
Sváteční recepty ze sladkovodních ryb
Pstruha opékáme na pánvi, na grilu nebo v troubě na pekáči. Z candáta doporučíme špízy, amur je chutný na zelenině. Tolstolobika můžete upravit jako nugetky podle naší uživatelky, ke štice se hodí máslo a bylinky, které jemné maso jen doplní a nepřebijí chuť.
Nejchutněji upravené mořské ryby
Losos je nejchutnější na pánvi s minimálním dochucením, aby vynikla chuť masa. Z tuňáka samozřejmě steak, pražma je skvělá v solné krustě nebo na grilu.
Ať si vyberete jakoukoliv rybu a úpravu, nezapomeňte na sklenku bílého vína. Nechte si chutnat.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kam se hodí která smetana. Potřebujeme ji k zapékání, do omáček i polévek. Poradíme, jakou zvolit, aby se pokrm nesrazil
Drožďová polévka zasytí a skvěle chutná: Hotovou ji máte do půl hodiny, přijde na pár korun a zvládne ji opravdu každý
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře