Holka u plotny radí: Jak na levnou a zdravou večeři jen ze tří surovin? Zkuste zapečené fazolky!
3. 1. 2022 Vaření
Leden je u většiny z nás ve znamení šetření. Na čem se obvykle dá nejvíce ušetřit, je jídlo. Jenže, jak to udělat, abychom neskončili u rohlíku s paštikou? Řešením je domácí vaření! Dnes se s vámi podělím o recept, který mě naučila moje máma. Fantastické zapečené fazolky.
Zelenina, nebo luštěnina?
Tak trochu obojí. Zatímco fazole se řadí mezi luštěniny, které nemusí vonět každému, zelené fazolové lusky patří, jak určitě víte, mezi zeleninu. Jde totiž vlastně o nezralé mladé plody fazole obecné. Ty nejen, že se dají připravit na mnoho způsobů, ale zároveň je to taky doslova vitaminová a nízkokalorická bomba! Podle webu Healthline.com totiž zelené fazolky neobsahují žádný cholesterol, jen minimum sacharidů a sodíku, zato jsou bohaté na vitaminy A, C, B, K, a z minerálů například na vápník, fosfor a zinek. Nádavkem jeden šálek vařených zelených fazolek obsahuje zhruba 4 g vlákniny. Jak moc je tedy celý tento koktejl látek zdravý, si ani nemusíme vysvětlovat. Jedním slovem: hodně!
Mohlo by vás zajímat
Bez bílkoviny ani ránu!
Možná si teď říkáte, že to je sice hezké, ale jídlo založené pouze na zelených fazolkách může být „hladové“ a výživově nevyvážené. Máte pravdu. Samotné fazolky nestačí. Asi proto je kdysi moje maminka spojila se dvěma dalšími surovinami. Touto kombinací vznikla parádní delikatesa, která udělá z obyčejných fazolek levný, ale přitom plnohodnotný a docela vydatný hlavní pokrm, o kterém jsem navíc nedávno zjistila, že jej skoro nikdo nezná. Zapečené fazolky s vejci a strouhankou! Co budete na jejich přípravu potřebovat: mražené zelené fazolové lusky (300-350 g), hrst nebo dvě strouhanky (asi 100-150 g), 6 vajec, sůl a máslo (2-3 lžíce).
Mohlo by vás zajímat
Jak postupovat? Mražené fazolové lusky uvařte ve vroucí osolené vodě napůl doměkka. Pak je slijte, ihned propláchněte studenou vodou a nechte v sítku řádně okapat. Mezitím opražte v pánvi nasucho nebo na másle strouhanku. Pozor, použijte mírný oheň, strouhanka se rychle připaluje. Máslo můžete vynechat a jídlo pak bude dietnější, ale s máslem bude zase pro změnu chutnější. Opraženou strouhanku vmíchejte do okapaných fazolek. Přidejte prošlehaná vejce, vše společně promíchejte, aby se směs dobře propojila, a vlijte do menšího pekáčku (já použila zapékací formu o rozměrech 26,5 x 7,5 x 17 cm). Pekáček nebo zapékací formu předem buď vymažte tukem a vysypte strouhankou, nebo jej vyložte pečicím papírem. Poté vše vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud povrch nezpevní. Jde to docela rychle, do půl hodinky máte upečeno. Hotové zapečené fazolky podávejte nakrájené na porce. Není k nim potřeba žádná příloha, ale pokud chcete, můžete si přidat vařené brambory. My to doma ale neděláme, už samotné zapečené fazolky nám přijdou dost syté. Tohle množství vystačí na dvě obří porce, nebo tři střední, případně se z toho nají dva dospělí a jedno dítě. Jídlo je to i docela praktické, protože fazolky můžete mít v mrazáku pořád, a nějaké to vejce a trochu strouhanky se doma obvykle také najde. Tak to zkuste a doufám, že vám naše oblíbená dobrota taky bude chutnat!
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným… Číst více
Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
I když by název princezna možná odkazoval k… Číst více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s… Číst více
Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Při současné bohaté houbové úrodě určitě každý… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
Jak uvařit fazolové lusky. Recepty na skvělé omáčky, saláty a zapékanou zeleninu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 10 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Přečtěte si Zobrazit více
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní