Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na levnou a zdravou večeři jen ze tří surovin? Zkuste zapečené fazolky!
Zdroj: Šárka Adámková

Leden je u většiny z nás ve znamení šetření. Na čem se obvykle dá nejvíce ušetřit, je jídlo. Jenže, jak to udělat, abychom neskončili u rohlíku s paštikou? Řešením je domácí vaření! Dnes se s vámi podělím o recept, který mě naučila moje máma. Fantastické zapečené fazolky.

Zelenina, nebo luštěnina?

Tak trochu obojí. Zatímco fazole se řadí mezi luštěniny, které nemusí vonět každému, zelené fazolové lusky patří, jak určitě víte, mezi zeleninu. Jde totiž vlastně o nezralé mladé plody fazole obecné. Ty nejen, že se dají připravit na mnoho způsobů, ale zároveň je to taky doslova vitaminová a nízkokalorická bomba! Podle webu Healthline.com totiž zelené fazolky neobsahují žádný cholesterol, jen minimum sacharidů a sodíku, zato jsou bohaté na vitaminy A, C, B, K, a z minerálů například na vápník, fosfor a zinek. Nádavkem jeden šálek vařených zelených fazolek obsahuje zhruba 4 g vlákniny. Jak moc je tedy celý tento koktejl látek zdravý, si ani nemusíme vysvětlovat. Jedním slovem: hodně!

Bez bílkoviny ani ránu!

Možná si teď říkáte, že to je sice hezké, ale jídlo založené pouze na zelených fazolkách může být „hladové“ a výživově nevyvážené. Máte pravdu. Samotné fazolky nestačí. Asi proto je kdysi moje maminka spojila se dvěma dalšími surovinami. Touto kombinací vznikla parádní delikatesa, která udělá z obyčejných fazolek levný, ale přitom plnohodnotný a docela vydatný hlavní pokrm, o kterém jsem navíc nedávno zjistila, že jej skoro nikdo nezná. Zapečené fazolky s vejci a strouhankou! Co budete na jejich přípravu potřebovat: mražené zelené fazolové lusky (300-350 g), hrst nebo dvě strouhanky (asi 100-150 g), 6 vajec, sůl a máslo (2-3 lžíce). 

Jak postupovat? Mražené fazolové lusky uvařte ve vroucí osolené vodě napůl doměkka. Pak je slijte, ihned propláchněte studenou vodou a nechte v sítku řádně okapat. Mezitím opražte v pánvi nasucho nebo na másle strouhanku. Pozor, použijte mírný oheň, strouhanka se rychle připaluje. Máslo můžete vynechat a jídlo pak bude dietnější, ale s máslem bude zase pro změnu chutnější. Opraženou strouhanku vmíchejte do okapaných fazolek. Přidejte prošlehaná vejce, vše společně promíchejte, aby se směs dobře propojila, a vlijte do menšího pekáčku (já použila zapékací formu o rozměrech 26,5 x 7,5 x 17 cm). Pekáček nebo zapékací formu předem buď vymažte tukem a vysypte strouhankou, nebo jej vyložte pečicím papírem. Poté vše vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud povrch nezpevní. Jde to docela rychle, do půl hodinky máte upečeno. Hotové zapečené fazolky podávejte nakrájené na porce. Není k nim potřeba žádná příloha, ale pokud chcete, můžete si přidat vařené brambory. My to doma ale neděláme, už samotné zapečené fazolky nám přijdou dost syté. Tohle množství vystačí na dvě obří porce, nebo tři střední, případně se z toho nají dva dospělí a jedno dítě. Jídlo je to i docela praktické, protože fazolky můžete mít v mrazáku pořád, a nějaké to vejce a trochu strouhanky se doma obvykle také najde. Tak to zkuste a doufám, že vám naše oblíbená dobrota taky bude chutnat!

Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více