Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co si dát v Salcbursku pod sjezdovkou? Klasikou jsou noky, na odvážné čeká zelná polévka se zvláštními knedlíčky
Zdroj: Toprecepty, Jitka a Vlastik

Pověst salcburské kuchyně sahá daleko za hranice země a není to náhoda: rozmanité vlivy z jižního Německa a severní Itálie, stejně jako dlouhá tradice kuchyně místní šlechty vedly k velké kulinářské rozmanitosti a dodnes neodolatelným pokrmům.

Nemusí být vždy jen maso

Jak se dočteme na blog.gourmet.at, salcburská venkovská kuchyně je tradičně obzvláště vydatná, přestože většina místních jídel se obejde bez masa. Maso tady bylo původně finančně nákladným kulinářským požitkem vyhrazeným pro pouze neděle a svátky nebo pro měšťanské domácnosti salcburských měst. Díky tradičnímu lovu se však ani na venkově nemuselo zcela upustit od masových pochoutek: speciality divočiny se staly nedílnou součástí místní gastronomie a nesmí chybět na talíři ani dnes v podzimních měsících. Alpské pastviny a místní zemědělství poskytují hojnost mléčných výrobků – sýry, mléko a máslo, které v jižních oblastech tohoto regionu vždy dominovaly místní gastronomii, zaručovaly vynikající chuť a zasytily.

Zelňačka trochu jinak

Zelí je u našich jižních sousedů oblíbenou ingrediencí v kuchyni. Jen málokterá zelenina jde totiž využít na tolik způsobů! Zkuste si z něj připravit trochu jinou zelnou polévku, která se jí v Salcbursku. Tato zelňačka se tady podává s trochu nezvyklým, ale vydatným a velice chutným doplňkem – se smaženými prejtovými knedlíčky. Připravte si 300 g bílého hlávkového zelí, půlku žluté cibule, 2 polévkové lžíce másla, 125 ml jablečného moštu, 250 ml šlehačky, 750 ml hovězího vývaru a nasekanou petrželku. Na prejtové knedlíčky je třeba 1 porce prejtu, 1 malá cibule, 1 lžíce zakysané smetany, ½  l mléka,  ¼  kg krupice, 30 g másla a 2 vejce. Na dochucení pepř, sůl, majoránka, muškátový oříšek, smažená cibulka.  

A jak na to? Zelí nakrájejte na tenké proužky, cibuli na plátky. V hrnci zahřejte máslo a cibuli na něm osmahněte. Přidejte zelí, nalijte mošt, zalijte hovězím vývarem a smetanou a vařte, aby zelí změklo. Osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte nadrobno, nechte zesklovatět na oleji, přidejte nahrubo rozdělený prejt, krátce opečte, dochuťte majoránkou, pepřem, případně solí a můžete přidat i smaženou cibulku. Vytvarujte malé knedlíčky (hmotu můžete nechat chvíli vychladit v lednici, aby se s ní lépe pracovalo). Připravte si těstíčko. Přiveďte k varu mléko s máslem, stáhněte teplotu, osolte a okořeňte trochou muškátového oříšku a zavařte do směsi krupici, dokud se nebude oddělovat ode dna hrnce. Bude to trvat asi 3–4 minuty. Nechte trochu vychladnout, pak přimíchejte vejce. Vzniklým těstíčkem obalte prejtové knedlíčky a smažte na rozpáleném tuku. Na talíř dejte knedlíčky, přelijte polévkou a posypte nakrájenou petrželkou.

Pinzgauské sýrové noky alias Pinzgauer Kasnocken

Určitě je ochutnal každý, kdo strávil pár dní v Salcbursku. Základem té správné chuti je místní pinzgauský pivní sýr, který možná každému úplně „nevoní“, ale je vynikající jako svačina nebo večeře s místním chlebem. A co na přípravu noků potřebujete? 400 g polohrubé mouky, 3 vejce, 200 ml vody, sůl, 30 g másla, 1 větší cibule, 150 ml zeleninového vývaru, 200 g pinzgauského pivního sýru, 2 velké cibule, pažitka. Jak na to? Smíchejte mouku s vejci, vodou a trochou soli a vypracujte těsto na noky. Poté je přes hrubé síto propasírujte do vroucí osolené vody. Vařte krátce (asi 3 minuty), dokud nevyplavou na povrch. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Rozehřejte máslo. Nejprve na něm osmahněte nadrobno nakrájenou 1 cibuli, pak do pánve přidejte noky a podlijte zeleninovým vývarem. Sýr nakrájejte na malé kostičky a přidejte. Rozpusťte sýr a noky v něm dobře osmažte. Na jiné pánvi osmahněte na másle druhou cibuli nakrájenou na jemné proužky. Před podáváním posypte noky opečenou cibulí a spoustou čerstvé pažitky.

Sladká salcburská tečka

Na žádném místě v Rakousku nechybí nadýchaný štrúdl se spoustou rozinek a bohatě sypaný cukrem. Pochutnávají si na něm i v Salcbursku. V sezóně se tu připravují ovocné knedlíky a šťavnaté koláče z čerstvého ovoce. Typickým dezertem jsou salcburské nočky. Budete potřebovat 1 polévkovou lžíci másla, 5 čerstvých vaječných bílků, špetku soli, 70 g cukru, 5 čerstvých žloutků, ½ podélně rozříznutého a semen zbaveného vanilkového lusku, 30 g mouky a moučkový cukr na posypání. A jak na to? Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Rozehřejte máslo a vlijte do kastrolu či pečicí formy. Bílky vyšlehejte se solí do pěny. Po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud směs neztuhne. Vmíchejte žloutky a vanilku, prosejte mouku a opatrně ji vmíchejte. Velkou lžící nabírejte těsto a tvarujte do malých knedlíčků či nočků, vložte do připravené formy a pečte asi 8 minut. Vyjměte, posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte.

Zdroje informací:
blog.gourmet.at 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více