Jak poznat české vejce? Krabička může být matoucí, musíte se podívat na skořápku!
Nějakou dobu nás sice lékaři od jejich konzumace odrazovali, dnes se opět vejce vrací na výsluní. Samozřejmě se to s nimi nesmí přehánět, k vaření a pečení je ale zkrátka potřebujeme. Pokud si je kupujete v obchodě, možná i vy řešíte jejich původ i to, v jakých podmínkách slepice žijí.
Z klecového chovu raději ne
Problematika chovu slepic, od nichž máme vajíčka, je v posledních letech docela ožehavým tématem a většina potravinových řetězců se zavázala vyřadit ze svých vitrín vejce od slepic žijících v klecovém chovu. Nabídka vajec z klecových chovů by měla do roku 2027 zmizet a životní podmínky slepic by se tak konečně mohly zlepšit. Řada chovatelů už klecové chovy zrušila a spousta obchodů už nabízí pouze vajíčka podestýlková nebo z volného chovu. Poznáte ale, která to jsou? Krabice s obrázkem slepice na zelené louce totiž nutně nemusí znamenat, že tak báječně se opravdu slípka má.
Článek z magazínu
Co najdete na krabici
Základní informace se dozvíte na krabici. Najdete tam hlavně informace o firmě či počtu kusů v balení ale také velikost vajíček, respektive hmotnostní skupinu. Rozlišují se čtyři velikosti vajíček S, M, L a XL. Vejce S váží do 53 g, M by měla mít 53 až 63 g, L 63 až 73 g a XL váží více než 73 g. Kromě toho tam zjistíte i praktické informace, jako je datum minimální trvanlivosti, které nesmí být více než 28 dní po snášce, a doporučení pro uchování vajec. Tento údaj bývá stejný, neboť vejce by měla být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí od +5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.
Spoléhejte se raději na razítko
Všechny potřebné informace o vejcích a chovu slepic ovšem zjistíte z razítka natištěného na vajíčku. Na krabici jsou totiž uvedeny pouze informace, kde byla vejce balena nebo tříděna a ty nemusejí odpovídat opravdovému původu. Je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Chcete-li znát skutečnou zemi původu vajec, musíte se podívat na skořápku. Pokud vám jde o to, aby byla vejce opravdu česká, musí být na vejci zkratka CZ. Zkratka PL znamená vejce polského původu, DE říká, že jsou od německého chovatele, LT jsou vejce z Litvy a NL znamená původ v Nizozemí. Jestliže vám záleží na tom, v jakých podmínkách žily nosnice, nejdůležitější je pro vás první číslice na vajíčku. Právě ta vám oznámí způsob chovu slepic, od nichž jsou vajíčka. Číslo 1 znamená vejce od slepic chovaných ve volném výběhu. V tomto případě musí být splněna podmínka volného přístupu do venkovního výběhu s maximálně 4 m² na nosnici. Číslo 2 je na vejcích od slepic z halového chovu na podestýlce. V nich může být maximálně 9 nosnic na 1 m² plochy a třetina plochy má být pokryta podestýlkou, v případě voliér pak mohou být v jedné pouze 4 patra. Podle čísla 3 poznáte nechvalně proslulá vejce z klecového chovu. Jedna nosnice má v tomto případě nárok na minimálně 750 cm², v kleci má být hnízdo a prostor pro podestýlku. Nejkvalitnější a také nejdražší bývají vejce s číslem 0. Jde totiž o vejce z ekologického chovu, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m² a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.
Jak vypadá kód
Poslední čtyřčíslí na vajíčku označuje konkrétní chov, který si můžete najít na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže (mtd-ustrasice.cz/vyhledavani). Celý kód uzavírá údaj o velikosti vajíčka. Kód tak může mít třeba takovouto podobu: 1CZ 1234 M. Tento ukázkový kód tak říká, že vejce je od nosnice chované ve volném výběhu, pochází z České republiky, jeho velikost je M a mělo by mít váhu mezi 53 až 63 g.
Témata: vejce, slepice, zdravá strava
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno před 14 hodinami

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno před 20 hodinami

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38

Fazole na špeku s klobásou
Přidáno 3. 6. 2023 19:37

Koláč bez lepku s ovocem
Přidáno 3. 6. 2023 18:49

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno 3. 6. 2023 08:37
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.