Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonale nazdobeno: Jak umíchat co nejlepší bílkovou polevu na perníčky
Zdroj: Toprecepty, LuciePe

Už máte upečenou první várku perníčků? Pak vás ještě čeká to nejtěžší – jejich zdobení. Pokud každý rok bojujete s tekoucí polevou nebo s ucpaným zdobicím sáčkem, zkuste si letos dát s polevou větší práci. Pokud ji dobře umícháte, půjde vám zdobení jedna báseň.

Záleží hlavně na polevě

Obdivujete vždy, jak některé perníčky vypadají jako malá umělecká díla, zatímco na těch vašich se slévá poleva dohromady a vypadají spíš, jako by je zdobil váš školkou povinný potomek? Samozřejmě ve velké míře záleží na vašich uměleckých schopnostech a zručnosti, velkou část práce za vás ovšem odvede i poleva správné konzistence. V obchodech sice koupíte již umíchané polevy se zdobicí hubičkou, často ale obsahují různé přídatné látky a někdy jsou až příliš lepivé. Na obyčejnou směs bílků, moučkového cukru a citronové šťávy zkrátka žádná jiná nemá.

Aby vše bylo hladké

I když se perníčky dají ozdobit třeba rozpůlenými mandlemi, nebo potřít čokoládou, nejkrásnější jsou stejně ty pomalované bílkovou polevou. Takové totiž ozdobí každou mísu s cukrovím mnohem víc. Možná si řeknete, co je na tom umíchat polevu ze tří ingrediencí. Chcete-li ale, aby se vám s ní dobře pracovalo, je to poměrně věda. Vše začíná již u surovin. To hlavní, co chcete, totiž je, aby byla poleva dokonale hladká. K tomu je třeba splnit pár předpokladů. Tím prvním je dostatečně jemný cukr. Je proto dobré moučkový cukr před přípravou polevy aspoň dvakrát prosít, aby v něm nezůstaly žádné hrudky nebo krystalky, které by pak mohly ucpat zdobicí sáček. Určitě používejte čerstvá vejce, respektive bílky. Ty je důležité opravdu důkladně oddělit od žloutků a zbavit je poutek. Poslední ingrediencí je citronová šťáva, kterou je nutné přecedit, aby v ní také nezůstaly žádné nečistoty. Poměr surovin je pak následující – na jeden bílek se dává asi 200 g moučkového cukru (samozřejmě záleží na velikosti vajec, lepší je proto dát nejprve 150 g a pak případně cukr přisypávat) a pár lžiček citronové šťávy. Do některé polevy se navíc přidává i škrobová moučka.

Třít nebo šlehat?

Bílková poleva na perníčky může být šlehaná nebo třená. Třená je mnohem jednodušší, stačí jen smíchat bílky, cukr a trochu citronové šťávy a vše třít dohladka. Šlehaná bílková poleva je trochu náročnější a je určena spíše pro zkušené cukrářky a cukráře. Nejlepší je prošlehat bílky do bílé pěny (stačí 1-2 minuty). Není dobré bílky šlehat mixérem, v tom případě by měla poleva v sobě moc vzduchu a pak by se z perníku odlupovala. Do polevy se nakonec po lžičkách přidává cukr a postupně se zašlehává. Je dobré vydržet šlehat tak 15 minut, aby se s polevou lépe pracovalo a byla víc elastická. Nakonec do polevy patří citronová šťáva. Zpočátku stačí vmíchar nejprve lžičku, pak můžete přidat. Citronové šťávy se nesmí přidat moc, jinak by se v polevě dělaly nehezké fleky.

Ta nejlepší hustota

U polevy je důležitá správná hustota. Poleva by měla být hustá tak, že když ji necháte stékat ze lžičky, tvoří se čára, která drží tvar a nevpíjí se hned do zbytku polevy. Nesmí být ovšem hustá příliš a hodně se oddělovat, ta by pak nepřilnula k perníčku a drolila by se. Ideální je, aby velmi pomalu stékala z vařečky. Správnou hustotu poznáte i tak, že párátkem naberete trochu polevy a kápnete ji na pracovní plochu. Pokud tvar tečky dobře drží a neroztéká se, je poleva akorát. Je-li poleva moc hustá, zřeďte ji troškou citronové šťávy. Nejlepší je taková poleva, s kterou se vám bude dobře malovat. Záleží ovšem na tom, jak plánujete perníčky výtvarně ztvárnit. Na malování kontur (tedy obrysů a čar) je totiž vhodnější hustší poleva. Kontury se pak dají vyplnit řidší bílkovou polevou. Tu vytvoříte z připravené husté bílkové polevy pomocí citronové šťávy. Pokud by vám s ní ujela ruka a poleva by byla naopak příliš řídká, stačí přidat cukr. Tato poleva na plochy by se v misce měla sama rozlévat do stran. Pokud byste v ní ale párátkem nakreslili linku, měla by být chvíli vidět, teprve tak po minutě by se měla začít ztrácet. Na plochy se hodí také poleva royal icing neboli královská poleva. Na zdobení pak použijte nejlépe zdobicí sáček, jemuž ustřihnete růžek tak, aby byl otvor co nejmenší. Můžete použít i zdobicí špičky s co nejmenším otvorem. Nemalujte na čerstvé perníčky, počkejte až do druhé dne, aby stihly perníčky zaschnout. Pokud chcete udělat na perníčku rovnou čáru, je třeba ji nekreslit rovnou na perník, ale pokládat ji jako provázek. Pokud byste chtěli různobarevné perníčky, není problém část polevy oddělit a obarvit ji třeba gelovými nebo práškovými barvami.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více