

Tvarohové pagáčky s medvědím česnekem
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí (polovina kostky)
- 1 KL cukru
- 100 ml mléka
- 150 g zakysané smetany
- 1 vejce
- 250 g margarínu na pečení
- 250 g tvarohu
- 4 zarovnané KL soli
- 2 hrsti pokrájených mladých listů medvědího česneku
- na potření 1 vejce
- na posyp sezam (nemusí být)
Postup přípravy receptu
V osladenom vlažnom mlieku rozmrvíme droždie a nechám stáť cca 15 minút. Múku preosejeme, zmiešame so soľou. V kyslej smotane rozšľaháme vajce. Rukami rozdrobíme v múke margarín, potom tvaroh.
Pridáme kvások a smotanu s vajcom, spracujeme tuhé cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa margarín neprehrial (nepoužijeme DP), necháme v teple stáť asi hodinu.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na cca 1,5-2 cm, posypeme umytými, osušenými a pokrájanými listami medvedieho cesnaku - polovicou z množstva. Preložíme na tretinu, potom na polovicu. (pozri foto)
Po 10 minútach znovu vyvaľkáme, posypeme druhou polovicou listov, znovu prekladáme. Po ďalších 10 minútach ešte raz preložíme, vyvaľkáme na cca 2 cm hrúbku, pokrájame na kocky cca 4x4 cm, prípadne aké nám vyhovujú, môžu byť okrúhle - klasika. Ja robím zásadne kocky, nemám odpad.
Preložíme na plech (peč. papier alebo fólia na pečenie), necháme stáť ešte 10-15 minút, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom.
Pečieme 15-18 minút pri cca 200°C, príp. podľa svojich skúseností s rúrou.
Z polovice cesta som robila obyčajné tvarohové pagáčiky, bez medvedieho cesnaku. Prekladanie nie je nevyhnutné, pagáčiky nelístkujú, bol to experiment, cesnak je možné dať rovno do cesta, ako je to pri recepte v poznámke.
Poznámka od kuchařky
http://www.toprecepty.cz/recept/20398-pagacky-i-s-...
Nejedná sa o klasické kysnuté cesto, droždie a tvaroh cesto len nadľahčujú. Na priereze vidno štruktúru. Nie je to dusivka, vlhkosť zabezpečuje tvaroh.
Pagáčiky chutia hlavne vlažné, my sme ich mali dnes ku boršču.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tvarohové pagáčky s medvědím česnekem
-
danka1965:Nepoznám vaše výrobky, nežijem v Čechách, takže k tvarohu sa neviem vyjadriť. Ale som rada, že sa ti vydarili a že si spokojná! Podľa fotky vyzerajú výborne! Ďakujem za správu!
-
Skutečně skvělé, jen jsem měla doma tvaroh doma jen vaničkový, asi by to chtělo ze staniolu, že?. Ale myslím, že se povedly
. Pokusím se přidat foto
-
Jindřich:
-
magdalenka: Tak fajn - kvůli pagáčikům už sedám do auta a jedu si pro medvědí česnek do Horského parku (které hory?) nebo ještě lépe do lužního lesa u Dunaje
Ale ten recept musí být výborný
-
Nikoleta:vďaka za skvelú správu!
-
aaa... namiesto margarínu som dala obyčajné maslo, lebo my margaríny nepoužívame a bolo to naozaj super. fakt ďakujem za recept!
-
Mňam!!! Sú vynikajúce, chutili celej rodine, a mamina ma dokonca ešte poprosila, či by som jej ich nespravila na jej meniny do práce
naozaj sú super
-
hanahcotton: Hani, ďakujem, som rada!
-
Dnes jsem je upekla, jsou výtečné,
jen nahoře jsem je posypala sýrem
přidávám foto a díky za recept
-
Coleta: Určite. Budeš to mať veľmi chutné.
-
Magdalenko, šlo by nahradit část tvarohu brynzou? Asi ne celé množství, že? To by bylo asi moc slané. Ale půl na půl by to snad šlo, ne? Ještě sehnat ten česnek a můžu to vyzkoušet
-
renata: Som naozaj rada, že sa ti pagáčky podarili a že chutili. Ja ďakujem za priaznivú správu.
-
Magdalenko dekuji za odpoved a za vyborny recept.Vcera jsem pekla s normalnim cesnekem, nasekanou petrzelkou a trochu rozpusteneho masla s vegetou a fakt bomba. Medvedi cesnak je tady divoky cesnek, tento tyden si to sezenu a budu pect tak jako Vy.Ale i tak se po nich jen zaprasilo a sousedi se olizovali. Dekuji
-
Zdeňka:No máme tady přesné to samé,co je v Čechách! Obchodníci nás nijak "nešetří" stejný póvl a hnus ! Takže díky i za čerstvý plevel ,který nejel pul Evropy v kamionu !
-
renata: je to liečivá rastlina, využiteľná v kuchyni na mnoho vecí, mrkni na niektoré moje recepty. Konzumujú sa listy, majú arómu cesnaku, nerobia však žalúdočné obtiaže, sú bohatým zdrojom rôznych vitamínov atď. Sezóna medvedieho cesnaku je krátka, je to jedna z prvých rastlín, čo sa na jar tlačí von zo zeme.
Niečo si môžeš aj vygoogliť, napr. http://plnielanu.zoznam.sk/c/696/pomoze-proti-chor...