Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V pátečním díle pořadu Prostřeno slavila úspěch se svým dezertem panna cotta soutěžící Simona Postková. Není divu, tento italský dezert je zkrátka sázkou na jistotu. Vždyť co může být lepšího než kombinace sladkého smetanového krému a lehce nakyslé ovocné omáčky?

Panna cotta může mít mnoho příchutí

Panna cotta může být ve skleničce zalitá ovocným přelivem, v pohárku s ovocem vespod nebo může mít podobu bábovičky vyklopené na talíř a zalité omáčkou z ovoce. Do smetanového krému se totiž přidává želatina, která zajistí jeho ztuhnutí a dodá mu tu správnou konzistenci pro panna cottu typickou. Původní verze je jen smetanová, doplněná špetkou vanilky, krém ovšem může mít i různé příchutě, třeba čokoládovou, kávovou, skořicovou nebo karamelovou.

V každém případě jde o jeden z nejslavnějších italských dezertů, který co do popularity zdatně soupeří s tiramisu. Dezerty si jsou ostatně trochu podobné, spojuje je totiž úžasná chuť tučné smetany, která zajistí, že se vám dezert bude přímo rozplývat na jazyku. Předností panna cotty navíc je, že není extrémně sladká, ale příjemně jemná a hladká.

Originální moučník ze severní Itálie

Dezert pochází původem z italského Piemontu – oblasti na severozápadě Itálie. Ta tradiční piemontská panna cotta obsahuje smetanu, mléko, cukr, vanilku, želatinu, rum a marsalu nalitou do formy s karamelem. Podle jiných verzí má být originální panna cotta broskvová a bez ozdob. Pokud byste název panna cotta přeložili z italštiny, zjistili byste, že znamená prostě a jednoduše vařená smetana.

Smetana je ostatně v celém dezertu nejdůležitější a v některých verzích ovoce i zcela chybí. Bábovička může být přelita klidně i rozehřátou čokoládou nebo karamelem. Přesto máme v této podobě panna cottu nejvíc zafixovanou, hlavně tedy s jahodami, malinami nebo lesními plody. Kontrast bílého dezertu s červenou ovocnou omáčkou se prostě na talíři vyjímá nejlépe.

Jak pracovat se želatinou

Příprava panna cotty je poměrně jednoduchá, jediné, co by vám mohlo dělat starosti, je želatina, která se do krému přidává a zajistí, že budete moci vyklopit pěknou smetanovou bábovičku. Nejdůležitější je, aby měla tu správnou konzistenci, nebyla příliš tekutá, ale nebyla ani tuhá jak gumový medvídek.

Jinak ale v panna cottě nemusíte hledat žádnou vědu – jde vlastně jen o smetanu svařenou s cukrem a pak smíchanou s nabobtnalou želatinou. Použít můžete mletou i plátkovou. Při práci se želatinou doporučujeme se řídit návodem na obalu – mletá je na přípravu jednoduší, jen ji necháte nabobtnat a pak ji rozpustíte. Plátkovou musíte nejprve namočit, pak vymačkat a teprve poté rozpustit.

Aby šla panna cotta vyklopit

Misky, do kterých budete krém lít se doporučuje propláchnout studenou vodou – dezert pak půjde lépe vyklopit. To hlavní, na co je třeba při přípravě panna cotty myslet, je dostatečně dlouhé chlazení. Klidně ji nechte v ledničce až šest hodin nebo nejlépe přes noc, aby se vám pak na talíři neroztekla. Pokud by vám bábovičky nešly vyklopit, ponořte na chvilku mističky do horké vody. Pak už půjdou vyklopení snadno. A pokud by to přece jen nešlo, klidně servírujte panna cottu v mističkách.

Zkuste panna cottu z Prostřena

Navzdory snadné přípravě ale panna cotta vypadá velmi efektně a sklidíte s ní úspěch. Základní verze je vždy stejná, záleží pak jen na vás, jak dezert ochutíte. Pokud si panna cottu chcete vyzkoušet, pusťte se do její přípravy třeba právě podle receptu z pořadu Prostřeno. Jak na to? Budete potřebovat: 4 plátky želatiny, 500 ml šlehačky 35%, 70 g cukru krystal, 1 vanilkový lusk, 200 g jahod, 100 g malin, 1 lžíci medu, 1 lžíci limetkové šťávy a ovoce na ozdobu.  

Příprava: Plátky želatiny nejprve namočte do studené vody, aby změkly a mírně nabobtnaly. Smetanu, cukr a semínka vanilkového lusku dejte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Jakmile bude směs ohřátá na požadovanou teplotu, odstavte rendlík z plotny. Nabobtnalou želatinu vyždímejte a pečlivě rozmíchejte v ohřáté smetaně. Směs nalijte do servírovacích mističek, které pak nejlépe přes noc umístěte do ledničky. Minimálně však na 4–5 hodin. Rozmixujte všechny ingredience na ovocný přeliv, kterým pak přelijete ztuhlé panna cotty. Nakonec vše ozdobte čerstvými jahodami a malinami.

Zdroje informací:
Lacucinaitaliana.com
Regione.piemonte.it
Anna Del Conte, Gastronomy of Italy

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více