Co se zbytkem uvařené rýže? Okamžité zchlazení zabrání množení nebezpečné bakterie
30. 9. 2022 Vaření
Množství uvařené rýže se špatně odhaduje a často stane, že v hrnci zůstane nejedna porce navíc. Snažíte-li se v domácnosti neplýtvat, zbylou rýži můžete využít v mnoha receptech, pokud se ihned postaráte o bezpečnost jejího skladování.
Riziko uchování vařené rýže
S uvařenou rýží, která chladne v pokojové teplotě, souvisí jedno velké riziko, zejména chcete-li ji později podávat dětem. Podle portálu bezpecnostpotravin.cz obsahuje rýže bakterie Bacillus cereus, které se v příznivých podmínkách rychle množí a produkují toxin, který může způsobit otravu. Ta se projeví již během prvních 2 hodin vodnatým průjmem, bolestmi břicha a nevolností. Zvláště u malých dětí je intenzivní průjem a s ním spojený úbytek vody v těle velkým zdravotním rizikem.
Z těchto důvodů je velmi důležité zbylou rýži, kterou chcete později zužitkovat, okamžitě zchladit pod tekoucí vodou, nechat okapat v cedníku a uložit do lednice ve vzduchotěsné nádobě. Tuto rýži je pak třeba spotřebovat do pokrmů, které projdou tepelnou úpravou při min. 80 °C. V lednici uvařená a zchlazená rýže vydrží nezávadná asi 2 dny.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít zbytky rýže?
Nejjednodušším způsobem, jak naložit s přebytkem uvařené rýže, je spotřebovat ji do improvizovaného rizota, do kterého lze dále přidat jakoukoli oblíbenou zeleninu, orestované kousky drůbežího nebo vepřového masa nebo podušené houby. Děti jistě ocení, přidáte-li do „rizota“ najemno nastrouhaný sýr. Existuje ovšem celá řada dalších zajímavých receptů, které stojí za vyzkoušení.
Asijská smažená rýže Nasi goreng
Pokrm Nasi goreng je typický pro malajskou a indonéskou kuchyni a jako u spousty dalších směsí neexistuje jeden pravý a originální recept na tuto celosvětově známou pochoutku. Základem je uvařená rýže, která se připravuje společně se všemi ostatními ingrediencemi v pánvi wok při vysoké teplotě. Nejdříve se v rozehřátém oleji krátce osmahne nakrájená cibule nebo šalotka, po chvíli plátky česneku a drobné kousky zázvoru, po nichž ihned následují kousky masa nebo ryby. Po orestování masa se přidá uvařená rýže a naposledy dochucovadla, jakými mohou být např. sójová či ústřicová omáčka, koriandr, jarní cibulka aj. Připravujete-li smaženou rýži jen pro dospělé, přidejte společně s česnekem nadrobno nakrájenou chilli papričku. Rýže Nasi goreng se často podává s volským okem.
Mohlo by vás zajímat
Rýžové placky naslano i nasladko
Základem slaných rýžových placek je uvařená rýže, vejce a trochu hladké mouky. Takto se placky budou dobře tvarovat a dále je můžete ochutit dle libosti. Použít lze strouhaný sýr, jarní cibulku, prolisovaný česnek, šunku, zbytky vařeného nebo pečeného masa, podušené houby, nadrobno nakrájenou zeleninu, hrášek a samozřejmě oblíbené koření. Vytvarované placky obalte ve strouhance a osmažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Poté nechte na papírové utěrce, která vysaje přebytečný tuk.
Sladké placky můžete připravit podobně jako u dětí oblíbené lívance, které potřete džemem nebo povidly a posypete moučkovým cukrem.
Náplň do pečené zeleniny
Plněné papriky nebo zelné listy směsí rýže a mletého masa jsou klasikou české kuchyně. Touto směsí lze však plnit i další druhy zeleniny. Zásadním pravidlem je však pokrm dostatečně tepelně upravit.
Zahuštění polévek
Uvařená rýže se skvěle hodí jako vložka do nejrůznějších polévek, ať už jde o zeleninovou či rajskou polévku nebo masový vývar.
Rýžové krokety jako příloha
Na smažené rýžové krokety je třeba použít rýži, která není příliš sypká, aby se kuličky či válečky dobře tvarovaly. Ideální je kulatozrnná rýže vhodná na rizoto nebo sushi. Tato příloha se hodí k pečenému masu, rybě či zelenině.
Rýžová kaše
Také na rýžovou kaši je třeba použít kulatozrnnou rýži, která se postará o správnou konzistenci. Uvařenou rýži povařte v mléce do zhoustnutí a ochuťte podle svých preferencí, např. skořicí, medem, kakaem, čerstvým ovocem, domácí marmeládou nebo rozinkami.
Zdroje informací:
bezpecnostpotravin.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit mléčnou rýži v domácí pekárně? Máme pro vás jednoduchý recept na sladký oběd
Netradiční zavářky a vložky do polévek: Zkusili jste kapří knedlíčky, masový puding nebo bylinkové kapání?
Rizoto po česku je rychlé a snadné. Přidáme do něj suroviny, které máme doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 14 minutami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 2 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 4 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 15 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 17 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
12 druhů zeleniny vhodných na plnění: Netradiční plněné papriky, cuketové lodičky i nadívaná cibule skvěle zpestří jídelníček
Jak správně uvařit rýži? Poradíme, jak tuto přílohu dotáhnout k dokonalosti