

Meruňková marmeláda
20 skleniček Zavařeniny 31 názorů
Suroviny
- 4 kg čerstvých hodně zralých meruňek
- 1 kg cukru
- Gelfix Extra 3:1
Postup přípravy receptu
Meruňky vypeckujeme. Pokud jsou hodně zralé, nemusíme krájet, pokud jsou tvrdší, nakrájíme na kousky a dáme do hrnce, přivedeme k varu.
Připravíme si do hrnečku 2 lžíce cukru promíchané se směsí v prášku na přípravu ovocných marmelád a nasypeme pomalu za stálého míchání do vařící se směsi. Povaříme 1-2 minuty, pak vsypeme zbytek cukru, dobře rozmícháme a znovu přivedeme k varu.
Povaříme 15 minut, stále mícháme, odstavíme a plníme do připravených suchých sklenic. Sklenice uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru na 2 minuty, poté otočíme zpět.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 636 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Meruňková marmeláda
-
Z.Brnková: 1kg na menší kousky pokrájené meruňky,1/2 kg cukr krupice,1/2 káv.lžičky kyseliny citron.,Gelfix extra 2/1
-Gelfix smícháme s 2 lžícemi cukru + kyselina citron.
-směs smícháme s ovocem a dáme vařit (mícháme-stále )
-vaříme 1 minutu - přisypeme zbytek cukru (mícháme - stáhneme tvořící se pěnu) vaříme 10 minut
-naplňené sklenky otočíme na 5 minut dnem vzhůru - HOTOVO
Už moje babička mi říkala,že je lepší dělat menší množství na vícekrát,včera jsem dělal třešňovou marmeládu 4kg +4xGelfix extra 2/1,4 várky,ale výsledek je v poho,zkuste to -
Citrusový pektin koupíte např. zde:
http://www.pytlici.cz/produkty/products/view/66-ochucovadla/915-citrusovy-pektin-100-g
nebo zde:
http://www.ezavarovani.cz/produkty/suroviny/
Já osobně mám tento:
http://www.ezavarovani.cz/produkty/detail/43s2180014--jablecny-pektin-250g/
a nemohu si ho vynachválit :o) -
sindel.b:a kolik vody prosím?
-
tak já dělám marmeládu také bez chemických přípravků prostě jen ovoce a cukr ale zavařuji to jako kompot
, -
Meruňková marmeláda
4kg meruněk rozsekaných na pyré
1kg cukr
gelfix extra 3/1
včera jsem dělala vše podle receptu marmeláda neztuhla do druhého dne.
Co poradíš aby vložená investice inval.důchodce nepřišla vniveč? -
Milé hospodyňky poraďte jak doma vyrobit citrusový pektin. Nikde ho nemůžu najít. Jde to doma udělat?
-
Zdeněk: jsi frajer, určitě to rodina ocení
-
Ahoj Děvčata jak si přečítám vaše komentáře
tak zjisťuji ,že jsem asi jeden z mála mužů který dělá pro rodinu domácí marmelády
( jsem totiž na nemocenské a tak si krátím svůj čas nerad lenoším a tato práce se dá dělat v pohodě doma a člověk se tak nenadře
)zatím jsem zkoušel marmeládu z třešní které jsem nejprve odpeckoval a potom jsem je ponorákem rozmixsoval
tuto hmotu jsem v hrnci povařil asi 1 minutu a pak jsem přidal gelfix 2:1 smíchaný s cukrem cca jeden gelfix na 5 lžic cukru když se to začalo znovu vařit tak jsem na jedno kilo třešní přidal 500g cukru a vařil jsem to cca 10 minut ( na talířku jsem si občas zjistil zda marmeláda tuhne po uplinutí deseti minut jsem ještě přidal kyselinu citrónovou 2 lžičky na jedno kilo a jednu minutu ještě povařil občas jsem z vrchu sebral pěnu ( dávám ji zvlášť a pak s toho dělám šťávu na pití) dám marmeládu do skleniček zavíčkuji a otočím vzhůru dnem pobouchám o stůl aby se dobře marmoška spojila a tak to nechám do druhého dne
jako začátečník to dělám vše z jednoho kila Po přečtení vašich příspěvků jsečm si dnes koupil 2 Kg meruněk azítra to zkusím udělat snad se to povede :dělal jsem marmeládu i z rybízu cca 1,2 kg rybízu, rybíz jsem povařil, pak propasíroval a tak mě vznikla šťáva cca 1litr jinak jsem pokračoval stejně jako u třešní akorát jsem nedal gelfix ale želír fix zde jsem dal 1 kg cukru vždy mě vše perfektně zhoustlo k dnešnímu dní máme doma 30 ks skleniček od Jogurtů a nebo od majonéz mám z toho radost ,že se daří a je to i dobrá pozornost jak pro příbuzné kteří přijdou za mnou na návštěvu ,ale také se i neurazí moje ošetřující lékařka všem začátečníkům přeju hodně ůspěchů v začátcích co absolvuji já a také děkuji všem co píčí a pomáhají svýma odkazama a přejí i vám hodně dobré marmelády s pozdravem Zdeněk
-
Anri.: nemusí, musí se ale déle vařit. Když dáš gelfix, zůstane ti pak více "hmoty", více skleniček
. Já letos vařím bez želírovacích prostředků, jen čisté ovoce a cukr. Jahody v komoře, meruňky mě čekají asi brzy
. Ovoce večer před zavařováním trochu pomačkám či pokrájím, zasypu cukrem a nechám v chladnu do druhého dne, pustí dost šťávy a pak se vůbec nepřipaluje, ani nemusím moc míchat, až ke konci
A pozor - v receptu je chyba, není tam zmínka o tom, že po směsi cukru s gelfixem a povaření se musí přidat zbytek cukru a znovu asi pět minut vařit -
sindel.b: opravdu tam nedáte žádný želirovací prostředek? dělala jsem jahodovou, kilo ovoce, kilo cukru, dala k tomu pektogel, a stejně to bylo řídké
-
Ahoj, já dělám 1 dávku: 500 g ovoce - jakékoliv, 400 g cukru. Ovoce pokrájet ( mix se mi moc nelíbí) , povařit do změknutí, přidat cukr, povařit za neustálého míchání, až se začnrue dělat za měchačkou pěšinka, vypnout, naplnit sklenice, uzavřít, otočit dnem vzhůru, po 20 minutách otočit. Je to zcela bez konzervantů, kyselinu citronovou je možno přidat, je-li to ovoce sladké. A vydrží několik let, do spotřebování.
-
doporučila bych držet se návodu na sáčku který používáte,dlouho jsem používala petosu,potom pektogel a nyní mají všude gelfix mě se nezdá
tak dobrý jako předešlé ale co naděláte. Nikdy nezapomenu dát kyselinu citronovou,potom vám džem nezmění barvu,jinak hnědne. do dvou kil hmoty dávám jednu čajovou lžíčkumilakavelkova@seznam.cz
-
Na marmelády používám citrusový pektin. Je to přírodní produkt naprosto bez chemie, vyrobený ze sušených citronu. Žádný jiný přípravek, protože obsahují chemií, ztužené tuky apod. Dá se objednat na info@solertus.czsolertus.cz
-
Ja umyté pokrájané marhule (odvážené) rozmixujem tyčovým mixérom, privediem do varu a potom postupujem podĺa návodu na sáčku. (Kedysi sme doma marhule mleli na mlynčeku na mäso.)
-
rebeka:Děkuji moc za reakci na můj dotaz
.Říkala jsem si,že bych něco přidala,nějaké kořeníčko nebo
??? Ale co
??? Uvidím třeba se jěště někdo ozve s nějakým dobrým nápadem
Děkuji a přeji hezký večer