Meruňková marmeláda

heli3 Kuchařka:

20 skleniček Zavařeniny 30 názorů

59
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Suroviny

4 kg čerstvých hodně zralých meruňek
1 kg cukru
Gelfix Extra 3:1
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Meruňky vypeckujeme. Pokud jsou hodně zralé, nemusíme krájet, pokud jsou tvrdší, nakrájíme na kousky a dáme do hrnce, přivedeme k varu.

  2. Připravíme si do hrnečku 2 lžíce cukru promíchané se směsí v prášku na přípravu ovocných marmelád a nasypeme pomalu za stálého míchání do vařící se směsi.

  3. Povaříme 15 minut, stále mícháme, odstavíme a plníme do připravených suchých sklenic. Sklenice uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru na 2 minuty, poté otočíme zpět.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Meruňková marmeláda

  • sarkap sarkap

    Citrusový pektin koupíte např. zde:
    http://www.pytlici.cz/produkty/products/view/66-ochucovadla/915-citrusovy-pektin-100-g
    nebo zde:
    http://www.ezavarovani.cz/produkty/suroviny/
    Já osobně mám tento:
    http://www.ezavarovani.cz/produkty/detail/43s2180014--jablecny-pektin-250g/
    a nemohu si ho vynachválit :o)

    Odpovědět

  • vladěna vladěna(neregistrovaná)

    sindel.b:a kolik vody prosím?

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    tak já dělám marmeládu také bez chemických přípravků prostě jen ovoce a cukr ale zavařuji to jako kompot
    ,

    Odpovědět

  • Z.Brnková Z.Brnková(neregistrovaný)

    Meruňková marmeláda
    4kg meruněk rozsekaných na pyré
    1kg cukr
    gelfix extra 3/1
    včera jsem dělala vše podle receptu marmeláda neztuhla do druhého dne.
    Co poradíš aby vložená investice inval.důchodce nepřišla vniveč?:-((:no:

    Odpovědět

  • Miluše Miluše(neregistrovaný)

    Milé hospodyňky poraďte jak doma vyrobit citrusový pektin. Nikde ho nemůžu najít. Jde to doma udělat?

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Zdeněk: jsi frajer, určitě to rodina ocení:yes:

    Odpovědět

  • Zdeněk Zdeněk(neregistrovaný)

    Ahoj Děvčata jak si přečítám vaše komentáře:-)tak zjisťuji ,že jsem asi jeden z mála mužů který dělá pro rodinu domácí marmelády:-p ( jsem totiž na nemocenské a tak si krátím svůj čas nerad lenoším a tato práce se dá dělat v pohodě doma a člověk se tak nenadře:-D )zatím jsem zkoušel marmeládu z třešní které jsem nejprve odpeckoval a potom jsem je ponorákem rozmixsoval:-8 tuto hmotu jsem v hrnci povařil asi 1 minutu a pak jsem přidal gelfix 2:1 smíchaný s cukrem cca jeden gelfix na 5 lžic cukru když se to začalo znovu vařit tak jsem na jedno kilo třešní přidal 500g cukru a vařil jsem to cca 10 minut ( na talířku jsem si občas zjistil zda marmeláda tuhne po uplinutí deseti minut jsem ještě přidal kyselinu citrónovou 2 lžičky na jedno kilo a jednu minutu ještě povařil občas jsem z vrchu sebral pěnu ( dávám ji zvlášť a pak s toho dělám šťávu na pití) dám marmeládu do skleniček zavíčkuji a otočím vzhůru dnem pobouchám o stůl aby se dobře marmoška spojila a tak to nechám do druhého dne :-8 jako začátečník to dělám vše z jednoho kila Po přečtení vašich příspěvků jsečm si dnes koupil 2 Kg meruněk azítra to zkusím udělat snad se to povede :dělal jsem marmeládu i z rybízu cca 1,2 kg rybízu, rybíz jsem povařil, pak propasíroval a tak mě vznikla šťáva cca 1litr jinak jsem pokračoval stejně jako u třešní akorát jsem nedal gelfix ale želír fix zde jsem dal 1 kg cukru vždy mě vše perfektně zhoustlo k dnešnímu dní máme doma 30 ks skleniček od Jogurtů a nebo od majonéz mám z toho radost ,že se daří a je to i dobrá pozornost jak pro příbuzné kteří přijdou za mnou na návštěvu ,ale také se i neurazí moje ošetřující lékařka všem začátečníkům přeju hodně ůspěchů v začátcích co absolvuji já a také děkuji všem co píčí a pomáhají svýma odkazama a přejí i vám hodně dobré marmelády s pozdravem Zdeněk:yes::-K:-)):-p:-p

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Anri.: nemusí, musí se ale déle vařit. Když dáš gelfix, zůstane ti pak více "hmoty", více skleniček;-). Já letos vařím bez želírovacích prostředků, jen čisté ovoce a cukr. Jahody v komoře, meruňky mě čekají asi brzy:-). Ovoce večer před zavařováním trochu pomačkám či pokrájím, zasypu cukrem a nechám v chladnu do druhého dne, pustí dost šťávy a pak se vůbec nepřipaluje, ani nemusím moc míchat, až ke konci
    A pozor - v receptu je chyba, není tam zmínka o tom, že po směsi cukru s gelfixem a povaření se musí přidat zbytek cukru a znovu asi pět minut vařit;-)

    Odpovědět

  • Anri. Anri.

    sindel.b: opravdu tam nedáte žádný želirovací prostředek? dělala jsem jahodovou, kilo ovoce, kilo cukru, dala k tomu pektogel, a stejně to bylo řídké:-S

    Odpovědět

  • sindel.b sindel.b

    Ahoj, já dělám 1 dávku: 500 g ovoce - jakékoliv, 400 g cukru. Ovoce pokrájet ( mix se mi moc nelíbí) , povařit do změknutí, přidat cukr, povařit za neustálého míchání, až se začnrue dělat za měchačkou pěšinka, vypnout, naplnit sklenice, uzavřít, otočit dnem vzhůru, po 20 minutách otočit. Je to zcela bez konzervantů, kyselinu citronovou je možno přidat, je-li to ovoce sladké. A vydrží několik let, do spotřebování.

    Odpovědět

  • míla kavelková míla kavelková(neregistrovaný)

    doporučila bych držet se návodu na sáčku který používáte,dlouho jsem používala petosu,potom pektogel a nyní mají všude gelfix mě se nezdá ;-)tak dobrý jako předešlé ale co naděláte. Nikdy nezapomenu dát kyselinu citronovou,potom vám džem nezmění barvu,jinak hnědne. do dvou kil hmoty dávám jednu čajovou lžíčkumilakavelkova@seznam.cz

    Odpovědět

  • Ala Ala(neregistrovaná)

    Na marmelády používám citrusový pektin. Je to přírodní produkt naprosto bez chemie, vyrobený ze sušených citronu. Žádný jiný přípravek, protože obsahují chemií, ztužené tuky apod. Dá se objednat na info@solertus.czsolertus.cz

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja umyté pokrájané marhule (odvážené) rozmixujem tyčovým mixérom, privediem do varu a potom postupujem podĺa návodu na sáčku. (Kedysi sme doma marhule mleli na mlynčeku na mäso.)

    Odpovědět

  • Kamča Kamča(neregistrovaná)

    rebeka:Děkuji moc za reakci na můj dotaz :-K.Říkala jsem si,že bych něco přidala,nějaké kořeníčko nebo :-//??? Ale co :-(??? Uvidím třeba se jěště někdo ozve s nějakým dobrým nápadem :-* Děkuji a přeji hezký večer :-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    hosta:Jituško,dělávám jen rybízovou:-pMeruňkovou přímo zbožňuji,ale trošku jsem v postupu plavala:-8Díky Tvým radám na SZ a návodu na sáčku se mi má"meruňková"premiéra podařila;-):yes:Děkuji Ti:-K:-K

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo