Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečený lilek
Zdroj: Freepik, timolina

Zeleninu vhodnou na plnění různými nádivkami seženete po celý rok a vůbec nemusíte zůstávat jen u klasiky – plněných paprik, cuket či zelných závitků. Naplnit se dá i čekanka nebo cibule. Poradíme vám, jak kombinovat chutě a která plněná zelenina potřebuje kolik času v troubě.

1. Plněné papriky dokážou překvapit 

Paprikové lusky plněné masovou směsí a pečené v rajské omáčce jsou absolutní klasikou, která neomrzí. Za vyzkoušení však stojí i jiné náplně, které s paprikou báječně ladí. Takovými jsou různé druhy chuťově výraznějších sýrů, které lze kombinovat s bulgurem, kuskusem, pohankou nebo jáhlami, které nahradí mleté maso. Tyto přílohy je třeba před mícháním náplně nejdříve uvařit a poté jim stačí v paprice zapéct se sýrem asi 20 minut na 190 °C. Netradiční, ale efektní a výborná verze plněných paprik je zabalená do listového těsta, kterou můžete podávat jako chuťovku i zastudena.

2. Cuketové lodičky nebo balónky?

Na pečení cukety naplněné směsí je ideální použít mladý plod, u kterého se nemusí loupat slupka. Ta udrží cuketu pohromadě a postará se i o křupavost. Na plnění se hodí jak klasické cukety přepůlené podélně a vydlabané, tak i ty kulaté, kterým se pouze odkrojí vrchní část a odstraní se semínka. Jako náplň můžete použít směs mletého masa ochucenou stejně, jako u sekané nebo karbanátků. Chcete-li zkusit vegetariánskou verzi, tahle s fazolemi a rajčaty vás zcela jistě nezklame. Do cuket je výborná je i směs doplněná o houby. Plněné cukety jsou ještě lahodnější, posypete-li je strouhaným sýrem a necháte zapéct dozlatova. Doba pečení se pohybuje mezi 25 a 40 minutami v závislosti na velikosti a použité náplni. Ta masová bude potřebovat delší čas.

3. Plněná dýně nasytí celou rodinu

Na pečení s nádivkou z masa, zeleniny nebo směsí s kuskusem, pohankou či bulgurem se hodí jakákoli jedlá dýně. Nejméně práce však budete mít s dýní hokkaido, která se nemusí loupat ani předpékat. Jednoduše dýni odkrojíte vrchní část se stopkou, která později bude sloužit jako poklička, vydlabete dužinu, naplníte a přiklopíte. Dýni potřete trochou oleje, osolíte a opepříte po celém povrchu a dáte péct přibližně na 1 hodinu na 180 °C. Jako náplň se skvěle hodí mleté krůtí maso ochucené česnekem, cibulkou, tymiánem a majoránkou, ale dýně si skvěle rozumí také s výraznějším sýrem, ořechy nebo cizrnou.

4. Zelné závitky nepotřebují přílohu

Holubky, holubce, sarma nebo gołąbky...zelné závitky plněné masem znají snad všechny národy převážně východní a střední Evropy. Směs mletého masa, uvařené rýže a spousty koření zabalená v krátce povařených zelných listech má už přílohu jako součást náplně. V troubě vyhřáté na 180 °C budou holubky potřebovat asi 30 – 40 minut.

5. Kapusta a vepřové jdou dohromady

Kapustové závitky se připravují obdobně, jako ty zelné. Ke kapustě se hodí vepřové maso, pikantní klobáska nebo uzené maso, místo rýže můžete použít uvařené kroupy nebo pohanku. Výživovou hodnotu i estetický dojem vylepší vejce uvařené natvrdo, které zabalíte do masové směsi a následně kapustového listu.

6. Plněná rajčata zastudena i pečená

Přepůlená rajčata zbavená semínek jsou výborná jak zapečená se sýrem a zeleninou, tak i zastudena naplněná pomazánkou ze smetanového sýra nebo tvarohu. Chcete-li okouzlit návštěvu něčím neobvyklým, vsaďte na cherry rajčátka plněná pomazánkou z Lučiny, strouhaného sýra, pažitky, trochy soli a pepře. Maso se do pečených rajčat moc nehodí, protože vyžaduje delší tepelnou úpravu a rajčata, kterým stačí v troubě 15 – 20 minut, by se rozpadla.

7. Plněné brambory jako příloha i hlavní chod

Brambory určené na plnění se nejdříve uvaří v osolené vodě do poloměkka, poté se lžičkou opatrně vydlabe část vnitřku, která se rozmačká vidličkou a smíchá například s tvarohem, pažitkou a strouhaným sýrem. Směs se vrátí do brambory a zapeče asi 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Takto připravíte skvělou přílohu ke grilovanému masu nebo lehkou večeři. Vydatnější hlavní chod vytvoříte z předpečených brambor plněných zeleninovou směsí se zakysanou smetanou.

8. Batáty naslano i nasladko

Sladké brambory překrojte podélně napůl i se slupkou, díky které bude pokrm držet pohromadě i po upečení. Potřete po celém povrchu olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte péct řeznou stranou dolů při teplotě 190 °C na 20 - 25 minut podle velikosti kusů. Nechte vychladnout, opatrně vydlabejte vnitřek a smíchejte ho se smetanovým sýrem, šunkou, prolisovaným česnekem a strouhaným čedarem. Na dochucení můžete použít čerstvý tymián nebo rozmarýn. Směsí naplňte batáty, posypte sýrem a dejte zapéct na 10 minut dozlatova.

Chuť batátů přímo vyzývá k vyzkoušení sladké náplně, kterou získáte smícháním vydlabané dužiny, tvarohu, sušených brusinek a vlašských ořechů. Směs oslaďte trochou tekutého medu, naplňte jí sladkou bramboru a dejte zapéct na 5 minut.

9. Plněná cibule jako příloha k masu

Na plnění se nejvíce hodí velká bílá cibule, která nemá tak výraznou a štiplavou chuť, jako běžně používaná žlutá nebo červená. Cibuli oloupejte a u kořene pouze mírně seřízněte, aby se při vaření nerozpadla. Uvařte ji v osolené vodě asi 20 minut, vnitřek opatrně vydlabejte malou lžičkou a použijte do náplně. Skvělé jsou v náplni houby podušené na cibulce nebo směs se sušenou šunkou a parmezánem. Naplněnou cibuli zapečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova 5 – 10 minut.

10. Lilek zbavíte hořkosti pomocí soli

Lilek i se slupkou podélně rozpulte, na řezné straně posolte a nechte 20 minut „vypotit“. Opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Kromě různých druhů masa se k lilku skvěle hodí například nakládaná sušená rajčata, houby, sýr, sušená šunka nebo pórek. Plněný zapečený lilek je typickým pokrmem řecké kuchyně.

11. Chuť kedlubny skvěle doplní sýr

Kedlubnu povařte v osolené vodě asi 10 – 15 minut podle velikosti a vydlabte vnitřek, který použijte do náplně. Ke kedlubně se hodí všechny druhy sýrů včetně plísňových. Vyzkoušejte třeba kedlubnu v kombinaci s hermelínem.

12. Plněnou čekanku vylepší sušený špek 

Čekanka může mít nahořklou až trpkou chuť, které lze předejít správným výběrem v obchodě a skladováním. Skvělou chuť dostanete, pokud do náplně použijete pancettu, vejce, čerstvý tymián a strouhaný parmezán. Náplň jednoduše vložte mezi jednotlivé lístky po podélném rozpulení čekanky a zapečete asi 20 minut na 190 °C.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku