Jak nejlépe skladovat máslo koupené v akci? Trvanlivost prodlouží tmavý obal i nízká okolní teplota, pak bude máslo do cukroví skvělé
2. 12. 2022 Vaření
Máslo je dnes velmi drahou ingrediencí, proto jsme rádi, když ho můžeme pořídit levněji. Jenže někteří mají obavy kupovat máslo v akci. Není důvod, máslo se dá skladovat dlouho, aniž by ztratilo na kvalitě.
Co je máslo
Produkt označovaný jako „máslo“ musí obsahovat alespoň 80 % (až 90 %) mléčeného tuku. Zbývající podíl je voda. Čím méně podílu tuku, tím je potravina náchylnější ke kažení. Máslo se dá mrazit, ale pouze jednou. Pokud je zmraženo vícekrát, může se uvolňovat tekutina a hrozí žluknutí. Trvanlivá másla v obchodech často mají mražení už za sebou, jedná se o způsob uchovávání potraviny obchodními řetězci. Dnes už se nesetkáte s pojmem „dvojka“, ale stolní (dlouhodobě uchovávané (do max. 24 měsíců) při teplotě pod – 18 °C ) . Pokud ho chcete mrazit, kupte si máslo s označením čerstvé, které má trvanlivost 20 dnů od data výroby. Čerstvé i stolní máslo musí být označeno datem použitelnosti.
Mohlo by vás zajímat
Proč dát přednost českému máslu
Podle Karolíny Fourové, specialistky na kvalitu potravin a výživy, spočívá rozdíl hlavně v rozdílné technologii. „Zatímco české máslo se vyrábí stloukáním sladké smetany, to zahraniční se vyrábí technologií NIZO. To znamená, že na základ se používá smetana zakysaná. Máslo je pak trvanlivější. Má jinou chuť a vůni, ale co je zásadní, po vyndání z lednice velmi rychle měkne,“ prozradila na svém Instagramu. Podle Karolíny pak práce s těstem není jednoduchá, protože lepí a v troubě se roztéká. A nekvalitní výsledek v podobě nehezkého cukroví, je tak trochu škoda.
Kolik stojí máslo
Cena másla se dnes pohybuje v závratných výšinách, 250 g stojí okolo 60-70 Kč. V akci se dá nakoupit tato důležitá surovina pro pečení cukroví ale levněji. Než ovšem máslo koupíte, stojí za to zopakovat si pár pravidel. Jak je to s trvanlivostí másla? Jak je to se zamrazováním másla?
Kde skladovat máslo
Máslo se většinou uchovává v lednici, při teplotě do 6 °C (nejlépe), a do 3 měsíců byste ho měli spotřebovat. Máslo skladujte v původním tmavém obalu, případně v máselnici, nebo v plastové neprůhledné krabičce. Kdybyste ho nechali při vyšších pokojových teplotách, tak by brzo žluklo.
Pokud chcete máslo nechávat déle venku z lednice, je lepší, když bude uloženo do vhodné nádoby. Říká se jí „máselný hrnek“ a má pokličku. Jestliže máte v kuchyni delší dobu přes 21 °C, raději máslo nechávejte v lednici. Můžete vybrat i chladnější místo, jako je třeba spíž. Tam vydrží až dva týdny.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat zkažené máslo
Poznat zkažené máslo není složité, protože zapáchá. Provází ho nakyslé aroma, mohou se objevit skvrny i změna barvy. Takové máslo není příliš vhodné ke konzumaci.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak mrazit máslo
Už jsme uvedli, že je třeba koupit čerstvé máslo. V mrazáku ho dávejte do místa s teplotou minimálně -18 °C. Uložte ho někam, kde nebude vystaveno častému otevírání a tím i velkým teplotním rozdílům. Jak využít zmrazené máslo? Vyndejte máslo z mrazáku a nechte ho povolit v lednici. Při správném postupu se nezmění chuť ani vůně potraviny a můžete máslo použít kdekoliv.
Zdroje informací:
Instagram Karolíny Fourové
https://www.bezpecnostpotravin.cz
https://www.marthastewart.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Jak si doma připravit ghí alias přepuštěné máslo? Velkou výhodou je jeho trvanlivost
Holka u plotny radí: Péct cukroví z másla nebo levnějšího tuku? Rozdíly jsou znát!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 4 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Klobásy
Přidáno před 16 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 16 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Trvanlivé potraviny se vyplatí nakoupit do zásoby a mít je stále po ruce. Které to jsou? Vybrali jsme ty nejdůležitější
10 rad, jak správně uchovávat potraviny: Vyhněte se moučným červům, ztvrdlému cukru nebo žluklým ořechům