Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skladujte potraviny v ledničce správně. Ušetříte tím peníze i své zdraví.

Možná se vám také někdy stává, že otevřete lednici, chcete sáhnout pro balení sýra a místo toho do chladničky jen dlouze bezradně zíráte. Pokud ano, většinou je to proto, že v lednici vládne chaos, pod jehož rouškou se možná eidam schovává za balením šunky, na němž spočívá třeba lilek.

Vědět, kam pro co sáhnout není jediná výhoda správně uspořádané lednice. Hlavní přínos řádu v chladničce je, že správně uskladněné potraviny vám déle vydrží a zamezíte tak zbytečnému vyhazování a plýtvání jídlem.

V jednotlivých částech ledničky panují různé teplotní podmínky a různá vlhkost. Tomu je nutné přizpůsobit umístění různých jednotlivých potravin.

Zde je návod v několika bodech:

  • Zeleninu a ovoce, kterým prospívá vlhko, skladujte v dolních boxech. V nich se udržuje vyšší vlhkost než v ostatních částech chladničky.
  • Hned v polici nad přihrádkami se zeleninou a ovocem bývá nejstudenější místo, a proto zde uchovávejte syrové maso či ryby. Musí být vždy uložené v obalu, aby jejich šťávy nekontaminovaly ostatní potraviny v chladničce.
  • V prostředních a horních policích nechávejte mléčné produkty, hotová jídla, moučníky, otevřené konzervy a další produkty. Dbejte přitom na to, aby byly mléčné a masné výrobky odděleny. Mléčné kultury jsou živnou půdou pro bakterie, a je tudíž lepší držet je stranou.
  • Ve dveřích chladničky je relativně nejtepleji. Patří sem máslo, které bude díky vyšší teplotě lépe roztíratelné. Do speciálních přihrádek ve dveřích chladničky umísťujte vejce.
  • Spodní polovina dveří chladničky je ideální pro načatá dochucovadla, kompoty a nápoje – víno, pivo, džus, mléko.

Další obecné pravidlo, na které se často zapomíná, je ukládání potravin s nejbližším datem spotřeby na viditelná místa vepředu. Chce to čas navíc k prohlédnutí obalů, ale určitě se to vyplatí.

Jídlo, které budete potřebovat za více než tři dny by mělo přijít do mrazáku. Můžete tam dát třeba i pečivo. Maso je lepší do mrazáku rozporcovat na menší kusy, důkladně zabalit a popsat. Při rozmrazování je pak nejlepší nechat působit pokojovou teplotu a vyvarovat se rozmrazování pod proudem horké vody. Co jednou rozmrazíte, spotřebujte.

Problematice plýtvání jídlem se věnuje iniciativa Zachraň jídlo, která má na svých stránkách mnoho zajímavých tipů a receptů. Na světě se vyhodí až třetina všeho vyprodukovaného jídla, přečtěte si víc.

Komentáře

Elenka

13. 3. 2017 21:24

To je super. :-)) Dlouho jsem skladovali potraviny taky dosti chaoticky a musím říci, že jsme zavedli metodu košíků. Koupila jsem tyhle košíky https://www.obalove-materialy.cz/plastovy-kosik-se... a do nich vkládám potraviny. Už i děti se naučili, že stačí sáhnout ke snídani pro košík modré a růžové barvy, který je umístěn ve spodní části lednice. Teď jsem tedy zjistila díky vám, že budu muset udělat ještě nějaké úpravy a to zejména kvůli správnému umístění. Takže sýry půjdou výše a zelenina níže. Děkuji moc za rady. :-8

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více