Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský hubník
Zdroj: Toprecepty, maris

Staročeský krkonošský hubník (nebo také houbovec) je vydatný bezmasý pokrm, který kdysi dávno zdobil štědrovečerní stůl chudšího lidu. Jednoduchá příprava, skvělá chuť zatepla i zastudena a nízké náklady na suroviny jsou důvodem, proč tuto tradici oživit i dnes nejen na Vánoce.

Tradiční hubník podle našich předků

Hubník býval typickým pokrmem pro chudé podhorské oblasti, především Krkonoše, odkud získal také svůj název – krkonošský nebo podkrkonošský. Základem jsou samozřejmě houby, které chudé rodiny přidávaly do mnoha pokrmů místo drahého masa. Do hubníku se také používají starší housky a další levné suroviny, které bývaly dostupné i na malých vesnicích, tedy vejce, mléko, sádlo, cibule, česnek a krupice. Máte-li rádi tradičního houbového kubu, krkonošský hubník se mu chuťově přibližuje, doba přípravy je však kratší o předváření krup.

Jaké houby použít na hubník?

Jelikož se jedná o tradiční vánoční pokrm, používají se na něj houby sušené, nejlépe hřiby, ale skvěle bude chutnat i s libovolnou směsí hub. Moderní doba nám přináší mnohé výhody, o kterých si naši předkové mohli nechat jen zdát, a tak lze použít i houby mražené, pokud jsme na hubník a další podobné pokrmy mysleli už při zpracování během houbové sezóny.

Na jeden pekáč hubníku budete potřebovat asi 2 větší hrsti sušených hub. Ty je třeba nejdříve namočit do studené vody na 1 hodinu, vodu vymačkat a houby pokrájet na menší kousky. Poté se houby na lžíci másla či sádla podusí společně s cibulí, trochou soli a drceného kmínu 15 minut a nechají vychladnout. Nebo vyzkoušejte druhou variantu, tedy houby povařit asi 10 – 15 minut ve stejné vodě, ve které se namáčely. Tu také osolte a přidejte asi půl lžičky drceného kmínu. Po vychladnutí z hub opět vymačkejte přebytečnou vodu.

Použijete-li zmrazené houby, není třeba je kromě rozmrazení před samotnou přípravou dále zpracovávat.

Recept na krkonošský hubník

Kromě 2 hrstí sušených hub budete na menší pekáč vhodný pro 4 osoby potřebovat 6 starších rohlíků, 3 vejce, 1 větší cibuli, 300 ml mléka, 1 vrchovatou lžíci krupice, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele, 1 lžíci sádla, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáče, sůl, pepř, drcený kmín a majoránku. Do masové verze přidejte ještě 200 g uzeného masa nebo libovější anglické slaniny. Jak na to?

Houby zbavené vody z namáčení poduste společně s nadrobno nakrájenou cibulí, trochou soli a kmínu na sádle doměkka a nechte vychladnout. Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a namočte ve větší míse do mléka na 10 minut až vytvoří kaši. K té přidejte rozšlehaná vejce, podušené houby, petrželku, prolisovaný česnek, krupici, trochu soli a pepře a podle chuti majoránku, případně na kostičky nakrájené uzené maso. Vše důkladně promíchejte a rozprostřete do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi 35 – 45 minut.

Chcete-li mít krkonošský hubník nadýchanější, přidejte ke směsi nejprve jen žloutky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte ke směsi na úplný závěr.

Na kolik vyjde hubník pro celou rodinu?

Hlídáte si náklady na potraviny? Spočítali jsme pro vás cenu za 1 pekáček pro 4 osoby. Výsledná částka nezahrnuje sušené houby, které se dají použít z vlastních zdrojů nebo sehnat od přátel. Ty kupované mohou náklady na ingredience i zdvojnásobit.

6 rohlíků: 18 Kč, 3 vejce: 18 Kč, 1 cibule: 2 Kč, 300 ml mléka: 8 Kč, krupice: 1 Kč, česnek: 3 Kč, petrželka: 3 Kč, sádlo: 3 Kč, ostatní ingredience: 4 Kč, energie: 10 Kč = 70 Kč

Je hubník vhodný pro děti?

Podle časopisu Pediatrie pro praxi (2013/04) není vhodné podávat houby dětem mladším 3 let kvůli špatné stravitelnosti, zanedbatelné výživové hodnotě a riziku otravy, která může nastat v případě vlastního sběru hub i z nepatrného množství nejedlé houby. Menším dětem můžete připravit verzi, kdy místo podušených hub použijete vařené nebo pečené drůbeží či vepřové maso. Hubník se dá připravit i nasladko se sušeným ovocem a oříšky a s vynecháním hub. Touto variantou děti jistě nepohrdnou.

Zdroje informací:

pediatriepropraxi.cz
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více