Mexické chilli con carne: Texaské jídlo s masem a fazolemi skvěle zasytí, zahřeje a potěší milovníky ostrých chutí
6. 1. 2023 Vaření
Chilli con carne je výborné prohřívací jídlo, na zimu se tedy hodí skvěle. Základem jsou chilli papričky, které spolu s mletým masem a fazolemi krásně zasytí. Roli hraje použité koření.
Odkud je chilli con carne
Z mletého masa můžete udělat boloňské špagety, masové kouličky, karbanátky, ale také třeba právě chilli con carne. Toto jídlo z jednoho hrnce je snadné na přípravu, jen ne každému musí vyhovovat pálivost. Případně můžete zvolit mírnější variantu, pálivou papriku. Jen s tím názvem pak bude problém…
Původně se jedná o texaskou národní specialitu a jako doma je na severu Mexika. Zajímavé je, že v Texasu mu říkají chilli a v původní verzi chybí fazole. Přestože si na jídle ve verzi dnešního chilli pochutnávali už staří Aztékové, první recept se objevil až v 19. století, kdy ho jedli vojáci během mexicko-americké války. Chilli je velmi populární, jedlo se ve speciálních „salonech“ a každý měl vlastní tajný recept na chilli.
Mohlo by vás zajímat
Co je chilli con carne
„Chilli con carne“ v překladu znamená v chilli s masem. Jedná se o pikantní pokrm, ve kterém kromě chilli, mletého masa a fazolí nechybí rajčata a koření.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso zvolit na chilli con carne
Tento pokrm se většinou připravuje z hovězího masa. Můžete si ho ale přichystat z vepřového, ale i z kuřecího nebo krůtího masa. Ideální je, když různé druhy masa smícháte. Vydatné chilli můžete doplnit o lžíci zakysané smetany. Jestliže jste vegetariáni, zkrátka nahraďte maso sójovým masem, případně tofu.
Mohlo by vás zajímat
Jak si dochutit chili con carne
Na chilli není nic složitého. Toto jednoduché jídlo si ale můžete připravit tak, aby vám chutnalo ještě více. A co se dá změnit? Místo vody můžete zvolit kvalitní hovězí vývar pro silnější hovězí chuť. Pokud máte rádi velmi pikantní jídla, nešetřete s chilli a doplňte ho o kajenský pepř. Obě suroviny vám krásně prohřejí organismus. Z koření se hodí i oregano. Chuť dodává také cibule a česnek, někdy se objevuje kukuřice. Pro tento pokrm je důležité aromatické koření, jako je římský kmín, sáhnout můžete i po dalším výrazném koření, například po skořici, hřebíčku, novém koření, hodí se i muškátový oříšek. Na zmírnění kyselosti rajčat můžete pokrm trochu osladit cukrem.
Pokud patříte mezi gurmány, můžete oslazení zaměnit za kousek hořké čokolády. Chuť chilli con carne také velmi doladí pár kapek vína, případně bourbonu. Na dochucení můžete použít i některou z omáček (sójová, worcesterská nebo rybí), pro změnu můžete využít i pár kapek vinného octa. Zajímavou proměnou je špetka instantní kávy, která se v chilli con carne báječně prolne právě s čokoládou.
Jak se vaří chilli con carne
Na chilli je řada receptů. Připravit si ho můžete třeba podle následující varianty. Pro čtyři osoby budete potřebovat: 200 g mletého hovězího masa, 160 g mletého vepřového masa, 1 velká cibule, 1 velký stroužek česneku, 80 g rajského protlaku, 100 g červených fazolí z konzervy, 90 g kukuřice, 2 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový), lžička mleté papriky, špetka římského kmínu, pepř, sůl, chilli dle chuti a koriandr.
Jak na to? Oloupejte cibuli a česnek. Obojí nasekejte samostatně najemno. Nakrájejte i koriandr. V hrnci rozehřejte olej. Do teplého oleje dejte maso a na mírném plameni ho orestujte. Cibuli, česnek a chilli přidejte k masu, osolte a opepřete. Přidejte protlak, mletou papriku a promíchejte. Dolijte vodu tak, aby byly suroviny ponořené a pomalu vařte na malém plameni zhruba 10 minut. Přidejte fazole, kukuřici, římský kmín, koriandr, a vařte znovu asi 10 minut.
S čím podávat chilli con carne
Chilli con carne je velmi vydatný pokrm, který příjemně zasytí. Můžete ho jíst samotný, s bramborami, rýží, pečivem, ale i s domácí tortillou, nebo nachos.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?
Snadné pěstování chilli papriček
Jak upéct domácí tortilly. Nejoblíbenější recepty na chlebové placky z pšeničné a kukuřičné mouky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Banana split
Přidáno před 16 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Komentáře
6. 1. 2023 13:07