Italská babička nadchla internet: Za tenhle recept na krémové špagety carbonara získala 2 miliony lajků!
13. 4. 2023 Vaření
Slavné špagety carbonara jsou jednou z italských specialit, při jejíž přípravě se u nás často chybuje. Autentický recept vyžaduje speciální suroviny a hlavně v něm chybí smetana, která se v našich receptech často objevuje. Stačí se ale jen řídit následujícím postupem a budou chutnat úplně jako v Itálii.
Špagety po uhlířská ze střední Itálie
Těstoviny vonící slaninou a parmazánem patří k oblíbeným italským receptům. V překladu název alla carbonara znamená po uhlířsku a i když není dokázáno, že by jej přímo vymysleli uhlíři, zřejmě šlo již v minulosti o populární pokrm, který nasytil i těžce pracující. Tento vydatný pokrm se pojí se střední Itálií, konkrétně s oblastí kolem Říma. Právě odsud totiž pochází guanciale, bez něhož se originální recept neobejde.
Mohlo by vás zajímat
Do špaget carbonara patří guanciale
Tato speciální slanina se připravuje z vepřového laloku, který se nasolí, okoření pepřem a často bylinkami a nechá zrát několik měsíců. Díky tomu má guanciale mnohem výraznější chuť než pancetta, která se rovněž do těstovin carbonara používá, ta se ovšem vyrábí z bůčku. Rozhodně ale chutná úplně jinak než naše slanina, která je uzená. V každém případě guanciale už poměrně snadno seženete i v mnoha českých obchodech, takže není problém si pravé špagety carbonara připravit i u nás.
Krémové díky vajíčkům
Většina lidí si špagety carbonara rovněž spojuje se slavným italským sýrem parmezán, ten ovšem pochází z provincií Parma a Reggio Emilia. To v oblasti kolem italské metropole je tradičním sýrem pecorino (výrazný sýr původně vyráběný z ovčího mléka), který právě patří do tradičního receptu na těstoviny carbonara.
Často se ale nahrazuje právě parmezánem nebo se oba sýry kombinují. Kromě toho se recept neobejde bez spousty vajec, které jsou právě základem pravé omáčky carbonara. Když se spojí s dokřupava vypečenou slaninou, vznikne naprosto úchvatná kombinace chutí, které byste s pomocí smetany nikdy nedosáhli.
Rady od italské babičky
A jak tedy ty opravdové špagety carbonara připravíte? Zkuste to podle receptu italské babičky, který získal na Instagramu téměř dva miliony lajků! Na tyto slavné těstoviny vám bude stačit jen pár surovin – špagety, vejce, guanciale, parmezán a pecorino.
A jak tedy zní přesný recept?
Budete potřebovat: 500 g špaget, 3 vejce, 3 žloutky, 500 g guanciale, 500 g parmezánu, 500 g pecorina.
- Guanciale nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi. Když je křupavé, vyjměte ho a tuk nechte na pánvi. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci k varu dostatečné množství osolené vody a vložte do ní těstoviny.
- V míse smíchejte sýry a přilijte k nim trochu vody z těstovin. Přibližně jednu naběračku. Omáčka ale nesmí být příliš řídká.
- V jiné míse vyšlehejte vejce se žloutky do pěny. Rozšlehaná vejce přidejte do sýrové směsi a opět prošlehejte.
- Uvařené těstoviny vyklopte na pánev na vypečený tuk, nalijte na ně směs vajec a sýrů a promíchejte. Nakonec přidejte křupavé kostičky guanciale a můžete podávat.
Na originální video s italskou babičkou se můžete podívat zde:
Naše tipy a rady:
- Obecně se na osobu počítá přibližně 100 g suchých špaget, od množství těstovin se pak odvíjí další ingredience. Platí, že na každých 100 g těstovin se použije 1 vejce (nebo dva žloutky), 100 g guanciale, 100 g parmazánu a 100 g pecorina.
- Vzhledem k tomu, že bílek vaječný krém zahušťuje, celá vejce se obvykle kombinují se žloutky. Případně je ale možné do omáčky použít pouze žloutky. Italská babička ze zmiňovaného videa používá 3 celá vejce a 3 žloutky na jedno balení špaget. Vejce je třeba nejprve rozklepnout do mísy a prošlehat zvlášť metličkou.
- Sýry je možné nakombinovat, tedy použít parmazán i pecorino anebo využít jen jeden druh. Každopádně je potřeba sýry nejdříve nastrouhat najemno, zalít vodou ze špaget a s ní společně prošlehat do krémové konzistence. Do této směsi se pak přilévají rozšlehaná vajíčka.
- Originální recept využívá poměrně hodně slaniny i sýrů, množství můžete, dle chuti, snížit na porci na polovinu. V redakci jsme to vyzkoušeli a osvědčilo se nám použít 50 g pecorina a 50 g parmezánu na jednu porci.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Francouzská „pizza“ se slaninou a cibulí: Alsaský slaný koláč tarte flambée si zamilujete!
Vypadá trochu jako pizza, nemá ale kulatý tvar,… Číst více
Lososový tatarák výborně dochutí kopr, kapary i crème fraîche. A připravit se dá snadno i z uzené ryby
I když originální tatarský biftek by měl být z… Číst více
Slavné korunovační kuře z dob Alžběty II.: Tuhle lahůdku s kari a majonézou si královna dopřávala před 70 lety
Blížící se korunovace nového britského panovníka… Číst více
Nekynuté mini pizzy s cuketou: Chutnají perfektně, příprava je snadná a do půl hodinky je jídlo na stole
Cuketa si užívá letošní léto víc než mnozí lidé.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Vyznejte se v těstovinách, díl I.: Jaká omáčka správně patří ke špagetám?
Desatero rad na téma špagety carbonara: Vše, co o nich potřebujete vědět
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 4 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 5 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 7 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Komentáře
28. 4. 2023 19:38
27. 4. 2023 10:23
Na 100gr testovin - po 100gr slaniny, paramazanu a pecorina - nemuzu si pomoct, ale tady bych trochu parafrazoval klasika - a neni to mnoho?
Jestli to nekdo vyzkousi, prosim o info, jak to dopadlo... DIKY predem