Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italská babička nadchla internet: Za tenhle recept na krémové špagety carbonara získala 2 miliony lajků!
Zdroj: Profimedia

Slavné špagety carbonara jsou jednou z italských specialit, při jejíž přípravě se u nás často chybuje. Autentický recept vyžaduje speciální suroviny a hlavně v něm chybí smetana, která se v našich receptech často objevuje. Stačí se ale jen řídit následujícím postupem a budou chutnat úplně jako v Itálii. 

Špagety po uhlířská ze střední Itálie

Těstoviny vonící slaninou a parmazánem patří k oblíbeným italským receptům. V překladu název alla carbonara znamená po uhlířsku a i když není dokázáno, že by jej přímo vymysleli uhlíři, zřejmě šlo již v minulosti o populární pokrm, který nasytil i těžce pracující. Tento vydatný pokrm se pojí se střední Itálií, konkrétně s oblastí kolem Říma. Právě odsud totiž pochází guanciale, bez něhož se originální recept neobejde. 

Do špaget carbonara patří guanciale

Tato speciální slanina se připravuje z vepřového laloku, který se nasolí, okoření pepřem a často bylinkami a nechá zrát několik měsíců. Díky tomu má guanciale mnohem výraznější chuť než pancetta, která se rovněž do těstovin carbonara používá, ta se ovšem vyrábí z bůčku. Rozhodně ale chutná úplně jinak než naše slanina, která je uzená. V každém případě guanciale už poměrně snadno seženete i v mnoha českých obchodech, takže není problém si pravé špagety carbonara připravit i u nás.

Krémové díky vajíčkům

Většina lidí si špagety carbonara rovněž spojuje se slavným italským sýrem parmezán, ten ovšem pochází z provincií Parma a Reggio Emilia. To v oblasti kolem italské metropole je tradičním sýrem pecorino (výrazný sýr původně vyráběný z ovčího mléka), který právě patří do tradičního receptu na těstoviny carbonara.

Často se ale nahrazuje právě parmezánem nebo se oba sýry kombinují. Kromě toho se recept neobejde bez spousty vajec, které jsou právě základem pravé omáčky carbonara. Když se spojí s dokřupava vypečenou slaninou, vznikne naprosto úchvatná kombinace chutí, které byste s pomocí smetany nikdy nedosáhli. 

Rady od italské babičky

A jak tedy ty opravdové špagety carbonara připravíte? Zkuste to podle receptu italské babičky, který získal na Instagramu téměř dva miliony lajků! Na tyto slavné těstoviny vám bude stačit jen pár surovin – špagety, vejce, guanciale, parmezán a pecorino

A jak tedy zní přesný recept

Budete potřebovat: 500 g špaget, 3 vejce, 3 žloutky, 500 g guanciale, 500 g parmezánu, 500 g pecorina.

  1. Guanciale nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi. Když je křupavé, vyjměte ho a tuk nechte na pánvi. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci k varu dostatečné množství osolené vody a vložte do ní těstoviny. 
  2. V míse smíchejte sýry a přilijte k nim trochu vody z těstovin. Přibližně jednu naběračku. Omáčka ale nesmí být příliš řídká. 
  3. V jiné míse vyšlehejte vejce se žloutky do pěny. Rozšlehaná vejce přidejte do sýrové směsi a opět prošlehejte. 
  4. Uvařené těstoviny vyklopte na pánev na vypečený tuk, nalijte na ně směs vajec a sýrů a promíchejte. Nakonec přidejte křupavé kostičky guanciale a můžete podávat. 

Na originální video s italskou babičkou se můžete podívat zde: 

Naše tipy a rady: 

  • Obecně se na osobu počítá přibližně 100 g suchých špaget, od množství těstovin se pak odvíjí další ingredience. Platí, že na každých 100 g těstovin se použije 1 vejce (nebo dva žloutky), 100 g guanciale, 100 g parmazánu a 100 g pecorina
  • Vzhledem k tomu, že bílek vaječný krém zahušťuje, celá vejce se obvykle kombinují se žloutky. Případně je ale možné do omáčky použít pouze žloutky. Italská babička ze zmiňovaného videa používá 3 celá vejce a 3 žloutky na jedno balení špaget. Vejce je třeba nejprve rozklepnout do mísy a prošlehat zvlášť metličkou. 
  • Sýry je možné nakombinovat, tedy použít parmazán i pecorino anebo využít jen jeden druh. Každopádně je potřeba sýry nejdříve nastrouhat najemno, zalít vodou ze špaget a s ní společně prošlehat do krémové konzistence. Do této směsi se pak přilévají rozšlehaná vajíčka
  • Originální recept využívá poměrně hodně slaniny i sýrů, množství můžete, dle chuti, snížit na porci na polovinu. V redakci jsme to vyzkoušeli a osvědčilo se nám použít 50 g pecorina a 50 g parmezánu na jednu porci. 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JindraTom

28. 4. 2023 19:38

Souhlasím s předchozím komentářem. Hodně špatný překlad a hodně špatné rady.

ales.klecka@gmail.com

27. 4. 2023 10:23

jestli dobre koukam, ta mate chybu v prekladu - maji na 100gr (asi jedna porce) testovin tri vejce - vy jste to vynasobili peti, ale pocet vajec zustal...
Na 100gr testovin - po 100gr slaniny, paramazanu a pecorina - nemuzu si pomoct, ale tady bych trochu parafrazoval klasika - a neni to mnoho?
Jestli to nekdo vyzkousi, prosim o info, jak to dopadlo... DIKY predem

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více