Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omeleta ze syrových brambor a vajec je vydatná snídaně. Strouhaný sýr a lehce podušené žampiony ji povýší na luxusní pokrm
Zdroj: Toprecepty, mika59

Vejce a brambory patří mezi základní potraviny, které se najdou v každé domácnosti. Dá se z nich doslova vykouzlit spousta různých a chutných pokrmů, oblíbenou klasikou jsou bramborové omelety.

Jak se dělá bramborová omeleta

Můžeme si přichystat klasickou omeletu. Když pod ní dáme máslo, získá výbornou krémovou chuť. Pokud chceme ale změnu, můžeme využít brambory. Většinou můžeme zužitkovat zbytky z předchozího dne, například plátky vařených brambor. A pokud brambory nastrouháte, omeleta je rychlejší a jde lépe porcovat.

Které ingredience jsou potřeba na bramborovou omeletu

Na základní verzi stačí brambory, vajíčka, sůl a pepř. Pak už ji jen po opečení pomažeme oblíbenou hořčicí, posypeme třeba i pažitkou nebo petrželkou a můžeme jíst. Ale i obyčejná bramborová omeleta se dá vyšperkovat. Můžeme použít více koření a více zeleniny.

K základu brambory, vajíčka, sůl a pepř jde přidat sušený česnek, sušená cibule, ale i třeba tymián nebo oregano. Další možností je  přidat uzeninu. Tady se žádné meze nekladou. Hodí se cokoliv, co zbylo doma. Anglická slanina, šunka, suchý salám...

Navrch pak můžeme rozprostřít nakrájenou zeleninu, jako je paprika, rajče, jarní cibulka, ředkvičky, hodí se ale i špenát, rukola nebo polníček. Mezi zeleninu můžeme dát i dušené pokrájené žampiony (stačí jim na přípravu 3-5 minut). Celou bramborovou omeletu můžeme nakonec posypat sýrem. Stačí eidam, vynikající jsou ale i výrazné sýry (niva, parmazán, čedar).

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak připravit omeletu ze syrových brambor

Na přípravu budete potřebovat: 4 střední brambory, 2 vejce, 100 g šunky, 1 stroužek prolisovaného česneku nebo trochu sušeného, 1 čerstvou papriku, 1 rajče, 1 jarní cibulku, strouhaný sýr, lžičku oleje, pepř a sůl.

Jak na to? Brambory oškrábejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo do mísy. Přidejte česnek, pepř a sůl a vše promíchejte. Rozpalte na pánvi olej a rozprostřete na něj brambory do zhruba půl až centimetrové rovnoměrné vrstvy. Nechte ji opékat z jedné strany.

Mezitím rozklepněte do misky vejce, salám nakrájejte na nudličky a přidejte, důkladně obě suroviny smíchejte. Omeletku otočte, jde to dobře, a nalijte na ni vejce se salámem. Jednoduchou omeletu můžete doplnit o pokrájenou papriku, rajče, jarní cibulku. Pod pokličkou vše pomalu dopečte a v závěru ještě posypejte sýrem tak, aby se roztekl.

Náš tip: Připravte si klasickou omeletu se zeleninou a žampiony podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více