Cuketový perník voní skořicí a nadchne svou vláčností. Navíc je jednoduchý na přípravu a hotový je do hodiny
23. 7. 2023 Ostatní
Mezi oblíbené sladké pochutiny, vyrobené z cukety, jednoznačně patří i perník. Zelenina v něm nijak neruší netradiční chutí, naopak mu dodá výjimečnou vláčnost. Když navíc perník vylepšíte čokoládovou polevou, vytvoříte luxusní dezert.
Pozor na dávkování
Úroda cuket je letos skutečně nadstandardní, proto je třeba stále hledat možnosti, jak se zeleninou naložit. Polévky, francouzská ratatouille, zapečené i smažené cukety už máte za sebou? Nevadí, kromě slaných pokrmů se cuketa naštěstí dá použit i do sladkých dobrot.
Mohlo by vás zajímat
Koho tedy překvapilo, že má na zahradě velké množství této zeleniny, kterou už ani nemá komu dát, navíc všechny slané pokrmy už vyzkoušel, nemusí věšet hlavu. Zeleninu totiž v těstu „zvládne“ třeba nadýchaná bublanina nebo koláč.
Mnoha lidem zachutnal třeba i cuketový perník. Především proto, že díky šťavnaté zelenině získá vláčnost, kterou by normálně neměl. Je však důležité si dát pozor na poměry surovin, aby cuketa spíše nenapáchala škody a perník „nerozmáčela“.
Cuketový perník s čokoládovou polevou
Na přípravu lahodného dezertu budete potřebovat: 400 g nahrubo nastrouhané cukety, 190 g krupicového cukru, 470 g polohrubé mouky, 5 g mleté skořice, 5 g kypřícího prášku do pečiva, 30 g kakaa, 110 ml oleje, 1 vejce, 125 ml mléka, 10 g másla na vymazání plechu, hořkou čokoládu.
Jak na to?
- Cuketu nastrouháme nahrubo a necháme ji „vypotit“.
- Do druhé mísy vsypeme všechny suché ingredience.
- Přidáme k nim olej, mléko a vejce.
- Na dno vyššího plechu vložíme pečicí papír, okraje plechu vymažeme máslem.
- Těsto vlijeme do plechu a ten umístíme do trouby předehřáté na 180 °C na horkovzduch. Pečeme 30-40 minut. Výsledek zkontrolujeme špejlí.
- Mezi tím si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou posléze nalijeme na vystydnutý perník.
Náš tip: Místo standardního prášku do pečiva můžete použít speciální kypřící prášek do perníku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketa s mrkví a hráškem: Výraznou chuť dodá cibule a česnek, zalitá sýrovou omáčkou uspokojí i náročné strávníky
Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 8 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 10 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 13 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat dobrý meloun? Plnou zralost a tak akorát sladkou chuť prozradí tvar plodu, barva slupky i pravidelnost pruhů
Tereza Bebarová nabídla recept na rybízovou bublaninu s podmáslím a svěřila se, že práce s cukrářem Maršálkem je pro ni za odměnu
7 receptů na čokoládové moučníky: Ochutnejte to nejlepší pro sváteční i romantické chvíle
Komentáře
2. 8. 2023 09:12
"Jak na to?
Cuketu nastrouháme nahrubo a necháme ji „vypotit“.
Do druhé mísy vsypeme všechny suché ingredience.
Přidáme k nim olej, mléko a vejce.
Na dno vyššího plechu vložíme pečicí papír, okraje plechu vymažeme máslem.
Těsto vlijeme do plechu a ten umístíme do trouby předehřáté na 180 °C na horkovzduch.
Pečeme 30-40 minut. Výsledek zkontrolujeme špejlí."