Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ratatouille
Zdroj: Pixabay, PetiaS

Tradiční francouzský pokrm z dušené zeleniny připravované v rajčatové omáčce proslavil mimo jiné i stejnojmenný animovaný film s malým krysákem Remym v hlavní roli. Světový věhlas si kombinace chutí jistě zaslouží, jde však o pokrm velmi jednoduchý na přípravu. Poradíme vám, jak vybrat ingredience a připravit to nejlepší ratatouille, jaké jste kdy ochutnali.

Původ dušené zeleniny ratatouille [ratatuj]

Za kolébku tohoto tradičního pokrmu je považována oblast Provence [prováns] ve Francii, typický je zejména pro okolí města Nice [nis]. V překladu znamená ratatouille „míchané jídlo“, což vystihuje jeho dávnou historii. Jednalo se totiž o jídlo chudých, kteří se do něj snažili zpracovat všechnu zbylou zeleninu.

Originální recept na ratatouille obsahuje rajčata, cukety, lilek, papriky, cibuli, česnek a čerstvé bylinky (nejčastěji bazalka, tymián a rozmarýn). Zeleninu je možné připravit třemi způsoby:

  1. Nakrájet na tenká kolečka pokládaná těsně vedle sebe a zapéct.
  2. Smíchat ingredience nakrájené nahrubo a upéct.
  3. Zeleninu nakrájenou na kostičky orestovat (každý druh zvlášť) a poté společně podusit v rajčatové omáčce.

Výběr surovin na ratatouille

Kvalita a příprava surovin je pro dokonalé ratatouille klíčová. Ideálním obdobím na přípravu zeleninového pokrmu je v letní sezóně, kdy má nejlepší chuť a jsou k dostání mladé plody, které zajistí, že bude ratatouille delikátní a křehké, nikoli rozvařené.

Rajčata

Do pokrmu se hodí středně velká pevnější rajčata zbavená „bubáků“. Rajčata se v klasickém receptu neloupou, ale vadí-li vám slupky, můžete je jednoduchým trikem odstranit. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou a slupky se snadno zbavíte.

Cukety

Do ratatouille použijte mladé, menší cukety, nejlépe zelenou i žlutou pro více barev na talíři. Je-li nezbytné zpracovat větší a starší cukety, zbavte je měkké části se semínky i slupky, která se u mladých plodů neloupe.

Lilek

Přirozená hořkost lilku může někomu v ratatouille vyhovovat, ale chcete-li ji eliminovat, stačí nakrájený lilek před samotnou přípravou osolit, nechat asi 20 minut „vypotit“, opláchnout a osušit. Tento krok není třeba u menších, mladých lilků, u kterých se hořká příchuť ještě neprojevila. Lilky do ratatouille se neloupou, pouze se odkrojí oba konce.

Papriky

Chcete-li mít pokrm co nejpestřejší, použijte žlutou, oranžovou a červenou papriku zbavenou semínek a bílých vláken.

Cibule a česnek

Cibuli nakrájejte nahrubo nebo na tenká kolečka, česnek na drobno. Je možné použít jak klasickou žlutou cibuli, tak i červenou nebo šalotku.

Zkuste rychlé ratatouille podle tohoto videa:

Koření a bylinky

Sůl a čerstvě namletý pepř je u ratatouille samozřejmostí, dále přijde do pokrmu čerstvý tymián a rozmarýn, které se dusí společně se zeleninou. Na úplný závěr posypte zeleninu natrhanou čerstvou bazalkou. Výbornou chuť dodá pokrmu také oregano.

Rajčatová omáčka

Omáčka z rajčat v ratatouille není nutná, ale v případě, že pokrm chcete servírovat se sušší přílohou, jakou je třeba rýže nebo těstoviny, bude se hodit řidší konzistence. Použít můžete drcená rajčata z konzervy nebo rajčatové pyré podušené s trochou česneku, bazalky, soli a pepře. Omáčku můžete buď nalít pod zeleninu před pečením, nebo podušenou zeleninu s omáčkou smíchat a nechat pár minut prohřát.

S čím podávat ratatouille?

Ratatouille je v létě skvělým lehkým, zdravým a osvěžujícím pokrmem, který se může podávat i samostatně nebo s opečenou bagetkou. Hodí se ale také jako příloha k hovězímu, vepřovému, drůbežímu nebo jehněčímu masu i rybě. Může se servírovat s těstovinami, rýží nebo quinoou. Ve Francii se zeleninová delikatesa podává také jako náplň v tenké palačince.

Zdroje informací:
fromachefskitchen.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více