Michelangelo Buonarroti při práci zapomínal jíst, ale jako správný Ital musel mít plněné těstoviny s rajčatovou omáčkou
19. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Renesanční malíř a sochař Michelangelo Buonarroti byl často zván do domů předních šlechticů i papeže. Přítomnost významného umělce byla ozdobou jejich hostin. A Michelangelo si rád užíval dobrého jídla a pití.
Byl vybíravý a náročný jedlík
Z dopisů, které Michelangelo psal svému synovci Lionardovi, víme o jeho lásce k dobrému jídlu a pití. Umělec byl dost vybíravý jedlík. Lionardo mu posílal sýry, jablka a hrušky, cizrnu, zelené fazolky a hrášek, prosciutto, klobásy, olivový olej a víno Trebbiano.
Ve svém domě v Římě domě umělec udržoval sklep s kvalitním vínem a sýry. Na zahradě Michelangelo mohl sklízet fíky, hrozny, broskve a granátová jablka. Běhaly tam také slepice, takže také měl stálou zásobu vajec. Od Cornelie, vdovy po dlouholetém pomocníkovi Francescu Amatori, pravidelně dostával prosciutto, sýry a klobásy.
Mohlo by vás zajímat
Když pracoval, jídlo odbýval
Často ale životopisci popisují Michelangela jako střídmého člověka, který si vystačil se sýrem, chlebem a vínem. Jak to bylo doopravdy? Když umělec pracoval na výzdobě Sixtinské kaple, což trvalo více než pět let, byl tak zaujatý prací, že zapomínal jíst.
Svědectví o jeho chuťových prevencích se zachovalo na seznamu, podle kterého mu měl sluha nakoupit. Protože byl negramotný, Michelangelo doplnil nákupní seznam ilustracemi. A my tak víme, že chtěl ančovičky a solené sledě, chléb, dva druhy vína. Objednal si dvě misky dušeného fenyklu a tortelliny – z toho můžeme usuzovat, že očekával u večeře společnost.
Mohlo by vás zajímat
Plněné raviolli
Podle různých písemných záznamů patřily mezi jeho nejoblíbenější jídla tortelliny nebo raviolli, tedy plněné těstoviny přelité rajčatovou omáčkou. Pojďme si připravit plněné raviolli, které by určitě chutnaly i slavnému umělci. Budete potřebovat:
na těsto
- 400 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 ml vody
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- na náplň (strouhaný sýr nebo ochucené mleté maso)
- 1 vejce na pomazání
na rajčatovou omáčku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 konzervu loupaných rajčat (cca 400 g)
- 3 stroužky česneku, prolisovaného
- sůl
- pepř
- oregano
- tymián
- kousek másla
- strouhaný sýr
- čerstvou bazalku na ozdobu (nemusí být)
- Nejprve si připravte těsto. Do důlku v prosáté mouce si rozklepněte vejce. Přidejte vodu, sůl, lžíci olivového oleje a vypracujte pružné těsto.
- Těsto rozválejte na čtyři stejné pláty. Na dva díly těsta vytvořte lžící hromádky náplně (např. strouhaný sýr nebo ochucené mleté maso). Okraje pomažte rozšlehaným vejcem, přikryjte zbylými pláty těsta a rukama důkladně přimáčkněte kraje, stejně tak kolem jednotlivých hromádek.
- Vzniklé raviolli vykrajujte (pokud nemáme formičku, můžete použít například sklenici) a poté vařte v osolené vroucí vodě 4 až 6 minut.
- Mezitím připravte rajčatovou omáčku. Na pánvi rozpalte olej, přidejte loupaná rajčata a utřený česnek. Vše dobře rozmačkejte a nechte pár minut provařit tak, aby vzniklo rajčatové pyré. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte oregano a tymián.
- Uvařené raviolli, sceďte a promastěte trochou másla, aby se nelepily. Přelijte je hotovou rajčatovou omáčkou, posypte strouhaným sýrem a podle možností ozdobte čerstvou bazalkou. Ihned podávejte.
Náš tip: Výborné těstoviny s rajčatovou omáčkou si můžete jednoduše připravit i podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
tastingtable.com: The Foods On Michelangelo's Illustrated Grocery List
italianjournal.it: What Artists Ate?
slurrp.com: What Michelangelo Ate
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Znáte Mug cake? Tento koláč v hrníčku připravíte opravdu bleskově, během pěti minut ho můžete servírovat s lahodnou kávou
Mug cake je z anglických slov - mug (hrnek) a cake (koláč). Opravdu je to takto jednoduché. Z pár surovin připravíme do většího hrnku koláč, který… Číst více
Jde to i bez mikrovlnky: Jak udělat křupavý popcorn nebo rychlý snídaňový koláček mug cake?
Mikrovlnná trouba je dokonalým vynálezem a mnozí… Číst více
Falešné vločkové brownies: Hitem internetu jsou zdravé buchty z vloček, banánů a kakaa, které chutnají božsky i bez cukru a mouky
Čokoládové brownies jsou dezertem, který milují… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Básník Goethe měl mlsný jazýček. Napsal oslavnou báseň na sardelový salát a miloval těstoviny s ricottou
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 11 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 18 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Jídelní rozmary slavných: Leonardo da Vinci zapisoval, co jedl, míchal si koktejl s růžemi a nikdy neodolal vydatné polévce minestrone
Slavné omáčky: Jemná rajčatová doladí chuť těstovin i masa. Takhle se správně dělá