Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit fenykl? Hlízy jsou chutné do salátů i tepelně upravených jídel
Zdroj: Top recepty, Congerdesign

Hlíznatý fenykl je zeleninou, která dá naší kuchyni zase nový rozměr. Hlízy si můžeme koupit, nebo také sami vypěstovat na zahradě. Semeno hlíznatých odrůd fenyklu se vysévá přibližně v polovině července a rostliny se sklízí na podzim. K pěstování můžeme využít fóliovník.

Fenykl v naší kuchyni

Hlízy fenyklu jednoduše očistíme, zbavíme vrchních listů, spodku a zdřevnatělého tuhého vnitřku. Poté hlízy můžeme krájet po libosti, obvykle na tenké proužky. Jemné a svěže zelené lístky, které vyrůstají na vršku hlízy a připomínají vzhledem kopr, určitě nevyhazujeme. Odložíme si je stranou a využijeme k závěrečnému zdobení jídla. Fenykl se chuťově hodí k rybám i k jinému masu např. kuřecímu.

Polévky z fenyklu

Příprava je úplně jednoduchá, očištěné hlízy nakrájíme a použijeme obdobně jako jinou zeleninu. Z našich receptů můžeme ochutnat např. polévku připravenou z rajčat, mrkve nebo batátů. Fenykl polévkám předá svou příjemnou chuť. Při podávání polévku na talíři dozdobíme snítkou čerstvého fenyklu.

Saláty s fenyklem

Očištěné a jemně nakrájené hlízy smícháme s vybranou zeleninou. Fenykl je chutný i v kombinaci se sladkým ovocem (např. s jablky, hruškami, pomeranči). Můžeme se nechat inspirovat vybranými recepty. Pokud nám již náš fenykl nepřipadá svěží, vložíme ho před zpracováním nejprve asi na 15 minut do chladné vody, získá tím opět svěžest a křupavost. 

Semena fenyklu

Semena fenyklu mají výrazně sladkou anýzovou vůni a doporučují se při nadýmání (na přípravu čaje). Dr. Pamplona-Roger ve své knize Encyklopedie léčivých rostlin uvádí tyto vlastnosti fenyklu: zmírňuje nadýmání, zlepšuje trávení, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky