Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na kapra nemusíte čekat až do Vánoc. Pokud patří k vašim oblíbeným rybám, můžete si na kapří speciality vyrazit klidně už teď na podzimní výlovy. Kromě toho, že na nich ochutnáte různé delikatesy ze sladkovodních ryb, můžete si celého kapříka koupit i domů. Ve vaně ale až do Vánpoc nevydrží, to si z něj raději rovnou připravte třeba kapří hranolky. 

Výlovy k podzimu patří

Výlovy rybníků jsou jednou z typických akcí spjatých s podzimem. Zažít jejich atmosféru, kdy se za sychravých mlžných ran scházejí rybáři se svými sítěmi u rybníků, stojí za to.

Vylovení kapříci pak putují do sádek, kde čekají na stěhování do kádi, jež před vánočními svátky zaplní ulice měst. Větší akce bývají obvykle spojeny i s ochutnávkou specialit z vylovených ryb, což nadchne každého milovníka rybích pochoutek.

Na výlovech si navíc ryby můžete koupit a odnést domů. I když letošní teplý podzim výlovům moc nesvědčí, neboť kapři nedorostli do potřebné velikosti a na některých místech výlovy odsouvají na období, až bude chladněji, i tak si na mnoha jiných tuto akci můžete užít. Kam je tedy možné na výlov vyrazit?

Středočeský kraj

V sobotu 28. 10. proběhne výlov Vavřineckého rybníka, který se nachází poblíž Uhlířských Janovic. Pokud si budou chtít užít výlov obyvatelé Prahy, mají to nejblíž k rybníku Vyžlovka u Jevan. Ryby tu budou lovit 4. listopadu, přičemž místní akce bývá opravdu velkolepá. Kromě nabídky čerstvých ryb vás čeká i občerstvení v podobě různých rybích pochutin

Jižní Čechy

Rožmberk – již tento víkend se koná výlov rybníka Rožmberk na Třeboňsku. Z hráze našeho největšího rybníka budete moci pozorovat práci rybářů, v nabídce budou čerstvé ryby a další rybí speciality, např. kapří hranolky, rybí polévka, rybí filety, řízky nebo sušené rybí maso jerky.

Výlov probíhá od pátku 13. 10. 2023 až do neděle 15. 10. 2023. A nezapomeňte si přivstat, výlovy začínají už v sedm ráno. 
Podkostelní Putim – velkou atrakcí bude i 14.10. výlov tohoto rybníka u Písku. Akce bude spojena s Havelským posvícením, takže se můžete těšit na spoustu stánků s občerstvením. V nabídce budou i čerstvě vylovené ryby

Horusický rybník – výlov zde proběhne v termínu 18.10.-20.10. a očekává se, že bude úspěšný, neboť rybník patří k nejvýnosnějším. I zde budou k dispozici čerstvé ryby za výhodnější ceny. 
Dvořiště – výlov třetího největšího rybníka na Třeboňsku se bude konat na přelomu října a listopadu od 30. 10. do 2. 11. Těšit se tu můžete hlavně na pravého třeboňského kapra
Svět – výlov tohoto třeboňského rybníka je plánován na víkend 6.-8. listopadu. I zde budete moci pozorovat práci rybářů od 7 ráno. 
Bošilecký rybník – až ke konci listopadu proběhne výlov tohoto menšího třeboňského rybníka, který však patří k nejúrodnějším. Zajet si sem můžete o víkendu 20.-22. listopadu

Západní Čechy

V Plzeňském kraji spadají místní rybníky pod Klatovské rybářství a výlovů tu probíhá hned několik. Vše začíná hned tento pátek 13. 10. rybníkem Dalovák, dále následují rybníky Všerubský (1.11.), Myslívský (7.11.), Nezamyslický (9.11.) a Novec (23.11.). 

Rybářství Mariánské Lázně uspořádá rovněž několik výlovů. Výlov rybníka Amerika u Františkových Lázní bude 27.-28. 10., k rybníku Regent u Chodové Plané si budete moci zajet 2.-3.11. a 4.11. se ještě koná výlov rybníka Betlém u Teplé

Východní Čechy

Ve sváteční den, tedy 28. 10., se budou lovit ryby z Bohdanečského rybníka u Pardubic. Kromě možnosti sledovat průběh výlovu, budou moci návštěvníci vyzkoušet i speciality z čerstvých ryb (grilovaného amura, pošírovaného kapra, kapří hranolky, rybí polévku a grilovaného pstruha). Připraven bude i zajímavý doprovodný program. 

Jižní Morava

O víkendu 21.-22.října 2023 uspořádá Rybářství Minařík výlov přehrady Blatnička. V nabídce budou ryby jako kapr, amur, lín, tolstolobik, sumec a candát. Těšit se můžete i na bohaté občerstvení v podobě rybí polévky, smaženého kapra či candáta, kapřích, sumčích a amuřích hranolků, grilovaných ryb či rybí klobásy z grilu. V prodeji budou rovněž ryby uzené. 

Severní Morava

V sobotu 14. října se rovněž uskuteční výlov rybníka v Loučné nad Desnou u Šumperka. Když vám během akce vyhládne, budete si moci pochutnávat na rybích specialitách. Domů si pak můžete koupit čerstvé kapry, amury, candáty, štiky a líny. 

Náš tip: Pokud si z některého z výlovů dovezete kapra, můžete rovnou vyzkoušet kapří hranolky podle našeho video receptu

To, jak probíhá výlov rybníka, si můžete prohlédnout i v naší fotogalerii

Fotogalerie - Výlov rybníků 2023

Ukázat 9 fotografií

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více