Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přestože Václav Kopta neměl rád sladké, možnost moderovat pořad Peče celá země mnoho věcí změnila. Například se sám rozhodl, že musí mít nějaký vlastní sladký „majstrštyk“, kterým překvapí nejen svou rodinu.

Změna vaření

Populární herec a moderátor je známý tím, že umí skvěle vařit. Problém mu nedělá svíčková, zvěřina ani úprava ryb. Když mu jeho dcery oznámily, že se z nich stávají veganky, musel sice své vaření hodně obměnit, ale třeba na dobrý telecí řízek k Janu Punčochářovi si stále zajde rád.

Peče celá země

Moderování oblíbeného pořadu Peče celá země, kterého se ujal po boku Terezy Bebarové, změnilo Koptovo vaření také. Přimělo ho totiž přehodnotit přístup ke sladkému. Václav tak nyní nejen rád ochutná výtvory soutěžících v pečící show, ale dokonce se rozhodl, že se naučí péct.

Tuning na bábovce

„Mrzelo mě, že nemám nějaký svůj moučník, který by pro mě byl charakteristický. Díky Peče celá země jsem se ale naučil udělat bábovku, a tak ji jednou, dvakrát do roka upeču,“ svěřil se webu Toprecepty.cz Kopta. „Ale je ve stylu, jako když si koupíte nějaké obyčejné auto ve střední třídě, a pak ho dáte firmě, která se zabývá tuningem,“ dodal.

Nejde tak o tradiční recept, který by Václav okoukal od nějakého cukráře, ale o jeho vlastní variaci na téma bábovka.

Bábovka podle Václava Kopty

Na sladký „vytuněný“ moučník podle známého herce a moderátora budete potřebovat: Na těsto: 300 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, špetku soli, 4 vejce velikosti L, 200 ml oleje, 200 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru. Na kakaové těsto: 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka. Na ochucení a zdobení: 75 g rozinek, 75 g mletých mandlí, trochu másla a hladké mouky na vymazání a vysypání formy. Na polevu: 100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy.
Jak na to?

  1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  2. Ve druhé míse vyšleháme vejce s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme olej a mléko a mícháme do hladka.
  3. Suché ingredience přidáme k mokrým a zamícháme hladké těsto.
  4. Třetinu těsta si odložíme bokem a smícháme s kakaem a mlékem. Do zbylé části těsta přidáme rozinky a mleté mandle. Dobře promícháme.
  5. Do připravené formy, vytřené máslem a vysypané moukou, střídavě nabíráme obě těsta (nejdříve světlé, pak tmavé) a vytvoříme tak mramorový efekt.
  6. Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45-50 minut, nebo dokud není těsto propečené. Zkontrolujeme špejlí.
  7. Po upečení necháme bábovku chvíli vychladnout, pak ji opatrně vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
  8. Připravíme si polevu. Moučkový cukr smícháme s citronovou šťávou dohladka.
  9. Polevu nalijeme na úplně vychladlou bábovku, posypeme ji mandlemi a rozinkami a necháme ztuhnout.
  10. Po ztuhnutí polevy je bábovka připravena k podávání.

V naší fotogalerii můžete nahlédnout do soukromí Václava Kopty:

Náš tip: Zkuste podle našeho videoreceptu připravit cuketovou bábovku:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více