Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

magdalenka Kuchař: magdalenka

Zavařeniny 24 názorů

Suroviny

4 - 5 ks dule - kdoule
1 ks skořice
6 ks klinčeky - hřebíčky
1 ks vanilkový lusk
1/2 lžičky kyseliny citronové
cca 800 ml vody (aby ovocie bolo zakryté)
12 PL kryštálového cukru - príp. podľa chuti viac
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z dúl odstránime papierovou utierkou chĺpky, ošúpeme, prekrojíme na štvrťky, odstránime jadrinec a pokrájame na menšie kúsky. Dávame ich hneď do vody s pridaním octu, lebo rýchlo hnednú. Môžeme , samozrejme použiť aj neošúpané dule.

  2. Do vody dáme cukor, škoricu, klinčeky, vanilku a kyselinu citrónovú, uvedieme do varu. Pridáme pokrájané duly a varíme, kým nezmäknú.

  3. Stupeň zmäknutia - každý ako uzná za vhodné, netrvá to dlho. Podávame dobre vychladené, skvele chutí k hocijakému pečenému mäsu alebo k divine.

  4. Kompót - zaváranina: Do 700 ml pohára dám na dno 2 ks klinčekov, štipku škorice a štipku kyseliny citrónovej, naukladám pokrájané dule NELÚPANÉ, zasypem 4 PL kryštálového cukru, zalejem vodou - studenou, rovno z vodovodu. Zaviečkujem a sterilizujem 25 minút 80-90°C.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 34 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

  • Gabinka1162 Gabinka1162

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    rena: Ja viem, dule mám kvôli vôni rozložené po izbách. ;-)

    Odpovědět

  • rena rena(neregistrovaná)

    Máme doma stromy gdoulí,krásně voní,provoní byt.Dají se jíst jen vařené,jedla jsem s nich marmeládu i želé,je to moc dobré.:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Fokuska: kompót aj džem sú skvelé.

    Odpovědět

  • Fokuska Fokuska

    kdoule-to jsem ještě nejedla.Může to být dobrota!!:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Slivovici z gdoulí velice doporučuji, je moc dobrá, loni jsme to vyskoušeli a stála za to.

    Odpovědět

  • Anna Baďurová Anna Baďurová(neregistrovaný)

    Já jsem právě před našim panelákem utrhla s keříku 7 ks kdouliček hruštiček a vyzkoučím tento recept ke zvěřině.:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    babičky i Magdalenka.. ale kde vzít ty kdoule, co:-?:-? :-//:-D:-D
    Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo:-S

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    1974andrea:nie som odborník na ovocinárstvo, neviem, či existujú aj ozdobné dule. U nás dula rastie len v teplejších oblastiach, južné Slovensko, prišli z Balkánu a Stredomoria. Pamätám si ju napr. divoko rastúcu popri ceste do vinohradov. Ale niektoré sú viac "jablkovité", ja mám podlhovasté plody na "stromokríku".

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    U nás za zahradou roste gdoule. Podle dřeva je strašně stará. Dělala jsem z ní džem a je to dobré.Chuť je pikantní, kyselkavá a mírně trpká. Manžel se chystá vyzkoušet z gdoulí domácí slivovici. Slyšel, že tato slivovice je nesmírně ceněná a je to delikatesa. Plody se nedají jíst za syrova a jsou strašně moc tvrdé.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Magdi, já viděla tyhle kdoule jenom ve středomoří, u nás rostou jiné, zřejmě okrasné. Ale babi říkala, že džem a kompot dělávali i z nich;-) Tak nevím:-)).

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    magdalenka:Magdalenko, Ty jsi zlatá, že jsi mi tam dala odkaz. Je to velmi zajimavé a lákavé. Ta chuť by mně moc zajímala a proto se budu po kdouli pídit. Velký dík:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak nevím, jestli jsem někdy kdouli ochutnala. A pokud ano, nepamatuji se už:-8 Ale podle přísad bude kompot určitě dobrý:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Zdravím! Pokúsim sa zodpovedať na vaše otázky. Za surova sú dule nepoživateľné, sú tvrdé, trpké. Tepelnou úpravou a ochutením sa však menia na veľmi príjemnú vec. Chystám sa robiť aj džem, potom pridám recept. Vyrába sa z nich aj víno, rôsoly, džemy, marmelády, pasta.
    Na Internete som sa dočítala, že plody sa používajú aj na liečenie - sušené, pri žalúdočných problémoch, bolestiach v krku a pod., má mierne laxatívne účinky.
    Plody obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 percent cukru (hlavne fruktóza) silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínov B, ďalej minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny. vitamínov a minerálov. Amygdalín - toxický, ale vyrába sa z nich všeličo - olej, chladivý účinok, liečba očí, opuchy, masky...
    V stredoveku bola dula hojne pestovaná v kláštorných záhradách, ako liek ju používala napr. Hildegarda z Bingenu. Je opradená mnohými povesťami-zlaté jablko Hesperidiek.
    U nás v záhrade je to taký polokrík, na jar krásne kvitne.

    A info z Internetu pre MARIS, citujem:
    "Z dúl sa vyrábalo aj víno a mušt. Ešte dnes ho vyrábajú hlavne starší ľudia."

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: gdoule kdoule jak zpracovat jak zpracovat kdoule kdoule recepty gdoule zpracování gdoule kompot gdoulový kompot zpracovani kdouli kompot z gdoulí kdoule zpracování zpracovànì kdoule kdoulové želé zpracování gdoulí dulovy kompot true kompot z gdoule kdoulový koláč jak zpracovat gdoule kdoule recept keř gdoule

Zapomněl/a jsem heslo