Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

21. 9. 2012 19:55

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie3 012 kJ / 720 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy180,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

21. 10. 2013 20:23

rena: Ja viem, dule mám kvôli vôni rozložené po izbách. ;-)

rena

21. 10. 2013 20:18

Máme doma stromy gdoulí,krásně voní,provoní byt.Dají se jíst jen vařené,jedla jsem s nich marmeládu i želé,je to moc dobré.:-p

magdalenka magdalenka

9. 10. 2013 22:00

Fokuska: kompót aj džem sú skvelé.

Fokuska Fokuska

9. 10. 2013 09:27

kdoule-to jsem ještě nejedla.Může to být dobrota!!:-p

magdalenka magdalenka

3. 11. 2012 20:29

Eva:;-)

Eva

3. 11. 2012 19:34

Slivovici z gdoulí velice doporučuji, je moc dobrá, loni jsme to vyskoušeli a stála za to.

Anna Baďurová

25. 9. 2012 11:22

Já jsem právě před našim panelákem utrhla s keříku 7 ks kdouliček hruštiček a vyzkoučím tento recept ke zvěřině.:-K

rebeka rebeka

22. 9. 2012 22:42

babičky i Magdalenka.. ale kde vzít ty kdoule, co:-?:-? :-//:-D:-D
Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo:-S

magdalenka magdalenka

22. 9. 2012 14:52

1974andrea:nie som odborník na ovocinárstvo, neviem, či existujú aj ozdobné dule. U nás dula rastie len v teplejších oblastiach, južné Slovensko, prišli z Balkánu a Stredomoria. Pamätám si ju napr. divoko rastúcu popri ceste do vinohradov. Ale niektoré sú viac "jablkovité", ja mám podlhovasté plody na "stromokríku".

BILKOVAI BILKOVAI

22. 9. 2012 12:45

U nás za zahradou roste gdoule. Podle dřeva je strašně stará. Dělala jsem z ní džem a je to dobré.Chuť je pikantní, kyselkavá a mírně trpká. Manžel se chystá vyzkoušet z gdoulí domácí slivovici. Slyšel, že tato slivovice je nesmírně ceněná a je to delikatesa. Plody se nedají jíst za syrova a jsou strašně moc tvrdé.

1974andrea 1974andrea

22. 9. 2012 12:36

Magdi, já viděla tyhle kdoule jenom ve středomoří, u nás rostou jiné, zřejmě okrasné. Ale babi říkala, že džem a kompot dělávali i z nich;-) Tak nevím:-)).

jarka skrobakova

22. 9. 2012 12:07

magdalenka:Magdalenko, Ty jsi zlatá, že jsi mi tam dala odkaz. Je to velmi zajimavé a lákavé. Ta chuť by mně moc zajímala a proto se budu po kdouli pídit. Velký dík:-K

pipre pipre

22. 9. 2012 10:17

Tak nevím, jestli jsem někdy kdouli ochutnala. A pokud ano, nepamatuji se už:-8 Ale podle přísad bude kompot určitě dobrý:yes:

magdalenka magdalenka

22. 9. 2012 09:27

Zdravím! Pokúsim sa zodpovedať na vaše otázky. Za surova sú dule nepoživateľné, sú tvrdé, trpké. Tepelnou úpravou a ochutením sa však menia na veľmi príjemnú vec. Chystám sa robiť aj džem, potom pridám recept. Vyrába sa z nich aj víno, rôsoly, džemy, marmelády, pasta.
Na Internete som sa dočítala, že plody sa používajú aj na liečenie - sušené, pri žalúdočných problémoch, bolestiach v krku a pod., má mierne laxatívne účinky.
Plody obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 percent cukru (hlavne fruktóza) silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínov B, ďalej minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny. vitamínov a minerálov. Amygdalín - toxický, ale vyrába sa z nich všeličo - olej, chladivý účinok, liečba očí, opuchy, masky...
V stredoveku bola dula hojne pestovaná v kláštorných záhradách, ako liek ju používala napr. Hildegarda z Bingenu. Je opradená mnohými povesťami-zlaté jablko Hesperidiek.
U nás v záhrade je to taký polokrík, na jar krásne kvitne.

A info z Internetu pre MARIS, citujem:
"Z dúl sa vyrábalo aj víno a mušt. Ešte dnes ho vyrábajú hlavne starší ľudia."

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: gdoule kdoule jak zpracovat jak zpracovat kdoule kdoule recepty gdoule zpracování gdoule kompot gdoulový kompot zpracovani kdouli kompot z gdoulí kdoule zpracování zpracovànì kdoule kdoulové želé zpracování gdoulí dulovy kompot true kompot z gdoule kdoulový koláč jak zpracovat gdoule kdoule recept keř gdoule

Suroviny: kdoule, skořice, koření hřebíček, lusk vanilkový, kyselina citronová, voda, cukr krystal

TopRecepty.cz

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KRK