Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 3 012 kJ / 720 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 180,00 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 9. 2019 13:01
21. 10. 2013 19:23
rena: Ja viem, dule mám kvôli vôni rozložené po izbách. 

21. 10. 2013 19:18
Máme doma stromy gdoulí,krásně voní,provoní byt.Dají se jíst jen vařené,jedla jsem s nich marmeládu i želé,je to moc dobré.

9. 10. 2013 21:00
Fokuska: kompót aj džem sú skvelé.
9. 10. 2013 08:27
kdoule-to jsem ještě nejedla.Může to být dobrota!!

3. 11. 2012 19:29
Eva:

3. 11. 2012 18:34
Slivovici z gdoulí velice doporučuji, je moc dobrá, loni jsme to vyskoušeli a stála za to.
25. 9. 2012 10:22
Já jsem právě před našim panelákem utrhla s keříku 7 ks kdouliček hruštiček a vyzkoučím tento recept ke zvěřině.

22. 9. 2012 21:42
babičky i Magdalenka.. ale kde vzít ty kdoule, co



Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo





Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo

22. 9. 2012 13:52
1974andrea:nie som odborník na ovocinárstvo, neviem, či existujú aj ozdobné dule. U nás dula rastie len v teplejších oblastiach, južné Slovensko, prišli z Balkánu a Stredomoria. Pamätám si ju napr. divoko rastúcu popri ceste do vinohradov. Ale niektoré sú viac "jablkovité", ja mám podlhovasté plody na "stromokríku".
22. 9. 2012 11:45
U nás za zahradou roste gdoule. Podle dřeva je strašně stará. Dělala jsem z ní džem a je to dobré.Chuť je pikantní, kyselkavá a mírně trpká. Manžel se chystá vyzkoušet z gdoulí domácí slivovici. Slyšel, že tato slivovice je nesmírně ceněná a je to delikatesa. Plody se nedají jíst za syrova a jsou strašně moc tvrdé.
22. 9. 2012 11:36
Magdi, já viděla tyhle kdoule jenom ve středomoří, u nás rostou jiné, zřejmě okrasné. Ale babi říkala, že džem a kompot dělávali i z nich
Tak nevím
.


22. 9. 2012 11:07
magdalenka:Magdalenko, Ty jsi zlatá, že jsi mi tam dala odkaz. Je to velmi zajimavé a lákavé. Ta chuť by mně moc zajímala a proto se budu po kdouli pídit. Velký dík

22. 9. 2012 09:17
Tak nevím, jestli jsem někdy kdouli ochutnala. A pokud ano, nepamatuji se už
Ale podle přísad bude kompot určitě dobrý


22. 9. 2012 08:27
Zdravím! Pokúsim sa zodpovedať na vaše otázky. Za surova sú dule nepoživateľné, sú tvrdé, trpké. Tepelnou úpravou a ochutením sa však menia na veľmi príjemnú vec. Chystám sa robiť aj džem, potom pridám recept. Vyrába sa z nich aj víno, rôsoly, džemy, marmelády, pasta.
Na Internete som sa dočítala, že plody sa používajú aj na liečenie - sušené, pri žalúdočných problémoch, bolestiach v krku a pod., má mierne laxatívne účinky.
Plody obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 percent cukru (hlavne fruktóza) silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínov B, ďalej minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny. vitamínov a minerálov. Amygdalín - toxický, ale vyrába sa z nich všeličo - olej, chladivý účinok, liečba očí, opuchy, masky...
V stredoveku bola dula hojne pestovaná v kláštorných záhradách, ako liek ju používala napr. Hildegarda z Bingenu. Je opradená mnohými povesťami-zlaté jablko Hesperidiek.
U nás v záhrade je to taký polokrík, na jar krásne kvitne.
A info z Internetu pre MARIS, citujem:
"Z dúl sa vyrábalo aj víno a mušt. Ešte dnes ho vyrábajú hlavne starší ľudia."
Na Internete som sa dočítala, že plody sa používajú aj na liečenie - sušené, pri žalúdočných problémoch, bolestiach v krku a pod., má mierne laxatívne účinky.
Plody obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 percent cukru (hlavne fruktóza) silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínov B, ďalej minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny. vitamínov a minerálov. Amygdalín - toxický, ale vyrába sa z nich všeličo - olej, chladivý účinok, liečba očí, opuchy, masky...
V stredoveku bola dula hojne pestovaná v kláštorných záhradách, ako liek ju používala napr. Hildegarda z Bingenu. Je opradená mnohými povesťami-zlaté jablko Hesperidiek.
U nás v záhrade je to taký polokrík, na jar krásne kvitne.
A info z Internetu pre MARIS, citujem:
"Z dúl sa vyrábalo aj víno a mušt. Ešte dnes ho vyrábajú hlavne starší ľudia."
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 8 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 11 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 14 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 19 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Zeleninová kaše pro Lukáška (od ukončeného 5.měsíce)
uvařil/a Smisek32
před 7 hodinami

Kynutý koláč z ovesných vloček
uvařil/a Petra Dvor.
před 7 hodinami

Králík Karlík
uvařil/a Petra Dvor.
před 7 hodinami

Špagety s uzeným masem, nivou a kysanou smetanou
uvařil/a RubyRom
před 8 hodinami

Povidlové buchty kynuté bez kynutí
uvařil/a tejaja
před 9 hodinami

Brokolice se smetanou
uvařil/a Petra Dvor.
před 10 hodinami

Jemné domácí houskové knedlíky
uvařil/a hafuska
před 10 hodinami

Pestrý zeleninový salát s Nivou a lehce pikantní zálivkou
uvařil/a alus.s
před 10 hodinami

Pečené vepřové s bramborami a zeleninou
uvařil/a Moanka
před 11 hodinami

Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
uvařil/a freddy319
před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: gdoule kdoule jak zpracovat jak zpracovat kdoule kdoule recepty gdoule zpracování gdoule kompot gdoulový kompot zpracovani kdouli kompot z gdoulí kdoule zpracování zpracovànì kdoule kdoulové želé zpracování gdoulí dulovy kompot true kompot z gdoule kdoulový koláč jak zpracovat gdoule kdoule recept keř gdoule
Suroviny: kdoule, skořice, koření hřebíček, lusk vanilkový, kyselina citronová, voda, cukr krystal
Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KRK
24 názorů