Talián byl v Praze hitem a nezbytností k pivu. Kde se "neuzená uzenina" vlastně vzala?
5. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Talián je dnes ne všude dostupná, přesto známá uzenina... No, ona to vlastně není uzenina v pravém slova smyslu - tak řekněmě masová pochoutka, která se v tuzemsku poprvé objevila koncem 19. století, kdy v Praze začal podnikat italský uzenář Emanuel Uggé. Ten vyráběl dosud nepoznanou lahůdku, která se rychle stala hitem a brzy si skoro nikdo nedovedl představit, že by si bez taliána mohl řádně vychutnat orosené pivo.
Talián z Rybné ulice
Česká kotlina je zemí piva už od nepaměti, ale až koncem 19. století konkrétně v Praze přišli na to, co je ideální pochoutkou právě k tomu pivu. To možná přeháníme - vhodných dobrot k zakousnutí u oroseného půllitru je samozřejmě víc - ale faktem je, že v té době všichni v Praze chodili do Rybné ulice na tzv. Uggého pivní pochoutku. Nejedná se o nic jiného než o pověstné taliány, které dnes neseženete všude, ale když už, stojí to opravdu za to.
Mohlo by vás zajímat
Emanuel Uggé byl podnikatel, který se však narodil v Praze do rodiny italského obchodníka Alexandra Uggého. Pozor - znalci historie by si jej neměli plést s Emanuelem Uggém, hudebním publicistou, ačkoliv ti dva byli pokrevně spřízněni. Náš Uggé v roce 1886 složil předepsaný měšťanský slib a stal se pražským měšťanem. Později se navíc stal hrdým Sokolem a všemožně podporoval aktivity a rozvíjení tohoto tělovýchovného spolku. Na sklonku života byl tak i v srdci spíše Čechem, než Italem.
Do dějin se však zapsal právě jako uzenář. Jednu z vůbec prvních živností na výrobu uzenin v Praze si otevřel v již zmíněné Rybné ulici a mimo klasických šunek, salámů a párků tam začal vyrábět jednu specialitu. Šlo o ochucenou směs mladého hovězího masa s vepřovým krčním sádlem a pokrájenými vepřovými laloky, která se plnila do hovězích střev a v nich posléze nakládala do láku. Když si ji někdo poručil, uzenář ji vyndal z nálevu, uvařil a podal hladovému zákazníkovi.
Mohlo by vás zajímat
Z dosud neznámé chuťovky se hodně rychle stal neuvěřitelný hit. Tyto netradiční klobásky zprvu neměly jméno, a tak jim Pražané začali říkat právě "Uggého pivní pochoutka". Tak dlouhý název brzy dostal kratší hovorovou podobu a vařené lahůdky vešly ve známost jako tzv. Uggovky, vyslovováno Užovky. Často se ale také říkalo: "Jdu na svačinku k Taliánovi," později: "Jdu na taliána." Z toho pak vzešel druhý název pro masovou specialitu - talián. A právě ten se dochoval do dnešních dní.
Mohlo by vás zajímat
Uggé byl podnikatel, který svou práci dělal srdcem, a tak měl hlavně radost z krmení Pražanů. Svůj populární vynález si nenechal patentovat, proto taliány brzy začaly vyrábět v každém řeznictví ve městě. Někde to ale dělali s různými obměnami; používalo se třeba telecí maso nebo směs plnili do vepřových střívek místo hovězích. Jiní zase prohodili finální postup přípravy - taliány uvařili a již vařené je nakládali do láku, z něhož je pak prodávaly jen osušené utěrkou. To vůbec nejdůležitější na taliánech je ovšem koření, které se do nich přidává. Původní Uggého receptura mluví o pepři, zázvoru, kardamonu a česneku. Jiní uzenáři do párků dávali ještě citronovou kůru či tymián.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Chilli fazole s kukuřicí, cizrnou a klobásou
Přidáno před 38 minutami

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
Přidáno před 23 hodinami

Kuřecí maso s těstovinami v sýrové omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 20:16

Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 17:32

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Přidáno 2. 10. 2023 17:03

Çılbır (turecké vejce s jogurtem)
Přidáno 2. 10. 2023 14:41
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je… Číst více
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají… Číst více
Vaříme klasiku z květáku: Křupavé placičky, výborný mozeček a polévka jako od babičky
Květák je oblíbená zelenina plná vitamínů, která… Číst více
Komentáře
5. 2. 2021 21:23