

Dušená jablka s křenem
Suroviny
- 3 jablka nejlépe nakyslá
- 3 cibule
- 300 g cukru
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 kávová lžička citronové kůry
- 1 kávová lžička skořice
- 1 kávovoá lžička mletého hřebíčku
- 1 kávová lžička mleté ostré papriky
- špetka badyánu
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce křenu (více či méně dle povahy a odvahy)
- sůl
Postup přípravy receptu
Oloupaná jablka nastrouhat na hrubých očkách, zkropit citronovou šťávou.
Cibuli obrat a jemně pokrájet, přidat cukr a všechny ostatní přísady, vyjma másla a křenu.
Promíchat s postrouhanými jablky. Uložit do uzaviratelné nádoby a nechat v klidu 2 – 3 hodiny.
V kastrolku rozpustit máslo, podusit na něm jablečnou masu (na pomalém ohni do zhoustnutí).
Sejmout z ohně, po vystydnutí promíchat s křenem, dosolit, eventuálně přikápnout citronové šťávy