Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumové pralinky se zřejmě stanou postupem času vzácností.
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty.cz a Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Celosvětově známá firma Nestlé oznámila, že po více než půl století ukončí výrobu rumových pralinek, cukrovinky, která se začala produkovat v olomouckých čokoládovnách Zora v roce 1965. Důvodem „zrušení“ pralinek je nezájem zákazníků o jejich nákup.

Nechtěná klasika

Přestože patří rumové pralinky mezi klasické „československé“ pochutiny, zdá se, že jejím dobám definitivně odzvonilo. Společnost Nestlé, která se soustředí na výrobu čokoládových sladkostí, totiž nechce vyrábět produkt, který se neprodává.

Sortiment našich výrobků doplňujeme o novinky, u kterých věříme, že budou naplňovat očekávání, vysoké nároky a preference spotřebitelů. Naopak výrobky, jejichž obliba mezi zákazníky klesá, což po dlouhou dobu byl i případ rumových pralinek, jsme z portfolia nuceni odebrat,“ uvedla podle serveru ČT24 mluvčí Nestlé Tereza Skrbková

Kde se vzaly pralinky

Pralinky mají své kořeny už v 17. století. Původně byly vytvořeny jako luxusní sladkost pro bohatou šlechtu. V 19. století se pralinky staly oblíbenou součástí belgické a francouzské kultury. Naplnění rumem však přišlo později, když se alkohol, dříve považovaný za podřadný, dočkal větší popularitě.

Nejlepší jsou v Belgii

Slovo „pralinka“ má svůj původ ve francouzském „pralin“, což označuje určitý druh cukrovinky s ořechy. Na celém světě jsou za nejlepší považovány belgické pralinky. To je dáno vysokou kvalitou tamní čokolády a také tím, že jejich náplně bývají naprosto luxusní. V těch českých rumových můžeme najít pouze rumovou příchuť.

Když už nyní nebudeme mít možnost si dříve oblíbenou sladkost koupit v obchodě, můžeme si ji vyrobit sami doma.

Domácí rumové pralinky

Na přípravu rumových pralinek budete potřebovat

Jak na to?

  1. Rozpustíme nalámanou čokoládu ve vodní lázni a vytemperujeme ji podle tohoto postupu.
  2. Čokoládu nalijeme do silikonové formy na pralinky a naplníme ji až po okraj. Formu obrátíme a čokoládu z ní "vyklepneme" zpět do hrnce tak, aby se se ve formě obalily jen strany a prostřední část zůstala prázdná na náplň. 
  3. Formu necháme chvilku v ledničce, dokud čokoláda neztuhne.
  4. Připravíme náplň - nutellu smícháme s rumem, aby nám vnikl řidší krém. Jím naplníme ztuhlé čokoládové formičky asi 3 milimetry pod horní okraj.
  5. Znovu rozpustíme čokoládu a nalijeme ji do formy na krémovou náplň. Tím se pralinky uzavřou. 
  6. Necháme v chladu dobře ztuhnout a poté bonbony vytlačíme z formiček. 

Náš tip: Pokud nemáte formu na pralinky, můžete použít i silikonovou formu na led nebo malé formičky pro pečení. Důležité je, aby byla forma vyrobena z potravinářského silikonu a byla odolná proti teplu.

Zdroj informace:

ct24.ceskatelevize.cz - Rumové pralinky po skoro 60 letech zmizí z obchodů. Olomoucká Zora je přestane vyrábět

Když už budete pracovat s čokoládou, zkuste si podle našeho videoreceptu vytvořit i skvělé špičky:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více