Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonale vláčné rumové bábovičky alias Baba au rhum. Víte, kdo je vymyslel a jak se dělají?
Zdroj: Freepik, timolina

Mívá podobu koblížku, muffinu nebo bábovky, peče se ale z kynutého těsta. Pokud se někdy o moučníku bojíte, aby nebyly suché a dusivé, u baby au rhum vás tento problém trápit nemusí. Vláčnost dezertu dodává sladký sirup s rumem, jímž je tato buchta doslova „nasosaná“.

Baba nebo savarin?

Na první pohled možná na baba au rhum, někdy také rum baba, není nic zvláštního, přesto se tyto kynuté bochánky řadí mezi nejslavnější francouzské moučníky, které koupíte téměř všude – od obchodů s pečivem, přes kavárny po luxusní restaurace. Narazíte na ni ovšem i v italské Neapoli, kde je také považována za tradiční moučník a koupíte si ji tu pod názvem babà nebo babbà. Za variantu baby au rhum je považován i další francouzský moučník savarin, který podle stránek Jamesbeard.org vznikl v 19. století.  Na rozdíl od baby se peče v kruhové formě, střed koláče se pak obvykle plní krémem a zdobí ovocem. Používá se na něj i j cukrový roztok bez rumu. Ten se nahrazuje pomerančovým likérem, nejčastěji Grand Marnier. Názvy se často zaměňují a jako savarin je tak někdy označována i baba, tedy relkativně obyčejná buchta namočená v rumu.

S vůní rumu, pomerančů a rumu

Chutí vám tento populární moučník trochu připomene náš punčák neboli punčový dort, na přípravu baba au rhum ale potřebujete droždí. Baba au rhum je vlastně jakási brioška, která se přelévá cukrovým roztokem notně naředěným rumem. Do sirupu se pro lepší chuť přidává také pár plátků pomeranče a pomerančové šťávy pro lepší chuť. V neapolské babě můžete rum nahradit místním likérem limoncello, který dodá i chuť citrusů. Aromatičtější chuť roztoku se získává navíc ještě přidáním zázvoru, hřebíčku, skořice a nového koření. V každém případě baba není žádný dětský dezertík, kvůli rumu má pořádné grády a po její konzumaci raději za volant nesedejte. Díky cukru se povrchu báboviček krásně leskně a rum jim dává příjemnou hřejivou vůni. Povrch moučníky je možné i pomazat meruňkovým džemem pro lepší lesk. Baba se může podávat jen tak samotná, ale i naplněná šlehačkou nebo máslovým krémem a zdobená ovocem, což z ní dělá ještě výjimečnější dezert.  

S díky polskému králi

Italové často spojují babà s Neapolí, dezert ale ve skutečnosti vznikl v 18. století ve Francii, konkrétně v Lotrinsku. Podle webu Greatitalianchefs.com za něj vděčíme Stanislavu I. Leszczyńskému, nejdéle vládnoucímu polskému králi. Jeho dcera se totiž provdala za francouzského krále Ludvíka XV. a Leszczyński pak velkou část svého života strávil ve Francii. Ochutnal tu místní kynutý koláč Gugelhupf, předobraz naší bábovky, přišel mu ale právě příliš suchý (zlí jazykové tvrdí, že to bylo proto, že neměl zuby a nemohl koláč pokousat), proto jej nenapadlo nic lepšího, než si ho před jídlem namočit do alkoholu. V každém případě tento nápad vzbudil ohlas a zřejmě se to tak začalo praktikovat běžně. Opravdovou baba au rhum ale vytvořil o pár let později cukrář Nicholas Stohrer, který trochu upravil recept a vymyslel odvar s rumem na namočení. Do Neapole se pak podle webu Tortaoragione.it dezert dostal s italskými kuchaři, kteří se vyučili ve Francii a pak pracovali u zámožných neapolských rodin. Francouzský recept se zde velmi ujal a dnes neapolští babu považují tak trochu za svou. Za název moučníku zřejmě také souvisí s již zmiňovaným polským králem. Slovo baba bylo prý zřejmě odvozeno z polského „babka“, jak se jmenuje polská verze bábovky. Podle webu Webfoodculture.com se ale také usuzuje, že název moučníku prý zpočátku zněl Ali Baba podle hrdiny známé arabské pohádky, jež možná byla součástí příběhů Tisíce a jedné noci, a kterou měl Leszczyński velmi rád.

Babas ve sklenici

Chcete-li někoho obdarovat nějakým netradičním jídelním dárkem, může to být i baba au rhum. Stačí upéct bochánky ve zmenšené verzi, dát do velkých zavařovacích sklenic a zalít alkoholickým sirupem. Mohou se v roztoku namáčet až tři dny a stále si zachovají svou úžasně lehkou a heboučkou strukturu. Jen nesmíte zapomenout sklenici občas obrátit, aby všechny bochánky zůstaly vlhké. A pokud vás baba au rhum zaujala, připravte si ji třeba podle následujícího receptu. Budete na ně potřebovat: 125 ml vlažného mléka, 1 a 1/2 lžičky instantního droždí, 1 vejce, 1 žloutek, 150 g  hladké mouky, 1 a 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 55 g nesoleného másla. Na sirup si připravte 420 g cukru, 375 ml vody, 125 ml tmavého rumu. Ve středně velké míse smíchejte 60 ml lehce zahřátého mléka s droždím. Nechte 5 minut odpočívat. Přidejte zbývající mléko, vejce, žloutek, mouku, cukr a sůl. Vařečkou zamíchejte a vypracujte hladké těsto. Vmíchejte máslo. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout při pokojové teplotě nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte máslem 24 košíčků na mini muffiny. Do každého košíčku na muffiny vložte pomocí naběračky na zmrzlinu, nebo polévkovou lžící, kuličku těsta. Nechte 15 minut kynout nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Pečte buchtičky dozlatova asi 15 minut. Nechte vychladnout v muffinových košíčcích. Poté je vyklopte z formy a přeneste do velké mísy. Mezitím v hrnci přiveďte cukr a vodu k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně a přidejte rum. Ještě horkým sirupem přelijte babas a nechte je 20 minut namočené, přičemž po 10 minutách je opatrně obraťte. Babas vydrží ve vzduchotěsné nádobě 3 dny při pokojové teplotě. V případě potřeby je před podáváním na několik sekund ohřejte v mikrovlnné troubě. Nejlepší jsou s ušlehanou smetanou nebo s krémem Chantilly, tedy oslazenou šlehačkou dochucenou vanilkovým cukrem, případně smíchanou s mascarpone. Báječně se k nim hodí i zmrzlina.

Recepty k tomuto článku