Holka u plotny radí: Jednoduché sušenky s arašídovým máslem a čokoládou voní skořicí a rozplývají se na jazyku
2. 10. 2023 Vaření
Sušenky neboli cookies jsou v posledních letech stále oblíbenější a najdete je i v běžné nabídce mezi dezerty kaváren nebo cukráren. Ovšem jedna klidně vyjde i na desítky korun. Přitom totéž zvládnete udělat doma a možná ještě lépe!
Malý arašídový zázrak
Přiznávám se, že já sušenky jako takové moc ráda nemám. Je to hlavně proto, že jsou často suché. Odtud zřejmě vzaly i svůj název. Ovšem sušenky s arašídovým máslem, které vám dnes v podobě receptu nabídnu, suché vůbec nejsou.
Díky kombinaci másla a arašídového másla si i po upečení zachovají vláčnost uvnitř a křupavost na povrchu. Tyhle sušenky jsem zkoušela už v několika variantách, například s přidanými rozinkami, nebo polévané různými druhy polev, a vždycky měly úspěch.
Chutnají ale i v té nejzákladnější verzi a nám doma pokaždé nějak záhadně rychle mizí ze stolu. Tak třeba zkuste, zda bude tohle kouzlo fungovat i u vás...
Mohlo by vás zajímat
Recept na arašídové sušenky
Na základní těsto budete potřebovat: 130 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, trochu skořice, 160 g krupicového cukru, 80 g másla, 80 g arašídového másla, 1 vejce a 50 g nahrubo nasekaných arašídů
Na dozdobení: mléčnou čokoládu, nasekané arašídy a sůl
Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte, tvaruje kuličky velikosti vlašského ořechu, klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pomocí skleničky s pomoučeným dnem udělejte z každé kuličky silnější placku. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 12 minut.
Poté vyjměte celý plech a sušenky nechte zcela vychladnout. Pozor, během chladnutí jsou velmi křehké a mají tendenci se lámat, nesundávejte je tedy z plechu moc brzy.
Vychladlé sušenky polévejte rozpuštěnou čokoládou a sypejte nasekanými arašídy a případně trošku soli, ta dodá výsledné chuti zajímavý šmrnc.
Moje tipy:
- Co se týká ochucení těsta, dobře fungují i rozinky naložené v rumu, jen se pak nedají tvořit dobře kolečka, protože rozinky sem tam vypadávají. Ale chuťově jsou skvělé.
- Z koření doporučuji také vanilku nebo místo skořice směs perníkového koření.
- Sušenky můžete zdobit polevou i jednoduše cik-cak, nebo je polévat celé a případně posypat oříšky hned, dokud poleva neztuhne.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více