Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jednoduché sušenky s arašídovým máslem a čokoládou voní skořicí a rozplývají se na jazyku
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Sušenky neboli cookies jsou v posledních letech stále oblíbenější a najdete je i v běžné nabídce mezi dezerty kaváren nebo cukráren. Ovšem jedna klidně vyjde i na desítky korun. Přitom totéž zvládnete udělat doma a možná ještě lépe!

Malý arašídový zázrak

Přiznávám se, že já sušenky jako takové moc ráda nemám. Je to hlavně proto, že jsou často suché. Odtud zřejmě vzaly i svůj název. Ovšem sušenky s arašídovým máslem, které vám dnes v podobě receptu nabídnu, suché vůbec nejsou. 

Díky kombinaci másla a arašídového másla si i po upečení zachovají vláčnost uvnitř a křupavost na povrchu. Tyhle sušenky jsem zkoušela už v několika variantách, například s přidanými rozinkami, nebo polévané různými druhy polev, a vždycky měly úspěch. 

Chutnají ale i v té nejzákladnější verzi a nám doma pokaždé nějak záhadně rychle mizí ze stolu. Tak třeba zkuste, zda bude tohle kouzlo fungovat i u vás...

Recept na arašídové sušenky

Na základní těsto budete potřebovat: 130 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, trochu skořice, 160 g krupicového cukru, 80 g másla, 80 g arašídového másla, 1 vejce a 50 g nahrubo nasekaných arašídů

Na dozdobení: mléčnou čokoládu, nasekané arašídy a sůl

Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte, tvaruje kuličky velikosti vlašského ořechu, klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pomocí skleničky s pomoučeným dnem udělejte z každé kuličky silnější placku. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 12 minut. 

Poté vyjměte celý plech a sušenky nechte zcela vychladnout. Pozor, během chladnutí jsou velmi křehké a mají tendenci se lámat, nesundávejte je tedy z plechu moc brzy. 

Vychladlé sušenky polévejte rozpuštěnou čokoládou a sypejte nasekanými arašídy a případně trošku soli, ta dodá výsledné chuti zajímavý šmrnc.

Moje tipy: 

  • Co se týká ochucení těsta, dobře fungují i rozinky naložené v rumu, jen se pak nedají tvořit dobře kolečka, protože rozinky sem tam vypadávají. Ale chuťově jsou skvělé. 
  • Z koření doporučuji také vanilku nebo místo skořice směs perníkového koření
  • Sušenky můžete zdobit polevou i jednoduše cik-cak, nebo je polévat celé a případně posypat oříšky hned, dokud poleva neztuhne. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více