Holka u plotny radí: Jednoduché sušenky s arašídovým máslem a čokoládou voní skořicí a rozplývají se na jazyku
2. 10. 2023 Vaření
Sušenky neboli cookies jsou v posledních letech stále oblíbenější a najdete je i v běžné nabídce mezi dezerty kaváren nebo cukráren. Ovšem jedna klidně vyjde i na desítky korun. Přitom totéž zvládnete udělat doma a možná ještě lépe!
Malý arašídový zázrak
Přiznávám se, že já sušenky jako takové moc ráda nemám. Je to hlavně proto, že jsou často suché. Odtud zřejmě vzaly i svůj název. Ovšem sušenky s arašídovým máslem, které vám dnes v podobě receptu nabídnu, suché vůbec nejsou.
Díky kombinaci másla a arašídového másla si i po upečení zachovají vláčnost uvnitř a křupavost na povrchu. Tyhle sušenky jsem zkoušela už v několika variantách, například s přidanými rozinkami, nebo polévané různými druhy polev, a vždycky měly úspěch.
Chutnají ale i v té nejzákladnější verzi a nám doma pokaždé nějak záhadně rychle mizí ze stolu. Tak třeba zkuste, zda bude tohle kouzlo fungovat i u vás...
Mohlo by vás zajímat
Recept na arašídové sušenky
Na základní těsto budete potřebovat: 130 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, trochu skořice, 160 g krupicového cukru, 80 g másla, 80 g arašídového másla, 1 vejce a 50 g nahrubo nasekaných arašídů
Na dozdobení: mléčnou čokoládu, nasekané arašídy a sůl
Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte, tvaruje kuličky velikosti vlašského ořechu, klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pomocí skleničky s pomoučeným dnem udělejte z každé kuličky silnější placku. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 12 minut.
Poté vyjměte celý plech a sušenky nechte zcela vychladnout. Pozor, během chladnutí jsou velmi křehké a mají tendenci se lámat, nesundávejte je tedy z plechu moc brzy.
Vychladlé sušenky polévejte rozpuštěnou čokoládou a sypejte nasekanými arašídy a případně trošku soli, ta dodá výsledné chuti zajímavý šmrnc.
Moje tipy:
- Co se týká ochucení těsta, dobře fungují i rozinky naložené v rumu, jen se pak nedají tvořit dobře kolečka, protože rozinky sem tam vypadávají. Ale chuťově jsou skvělé.
- Z koření doporučuji také vanilku nebo místo skořice směs perníkového koření.
- Sušenky můžete zdobit polevou i jednoduše cik-cak, nebo je polévat celé a případně posypat oříšky hned, dokud poleva neztuhne.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší polevy na cukroví: Jak na hříšně čokoládovou nebo hladkou citronovou?
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Přečtěte si Zobrazit více
ELLEphoria 2024: Tetovaný chef Marek Pavala vás naučí znovu milovat domácí jídlo
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit