Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buchtičky s krémem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept na dokonale nadýchané těsto a krém vonící vanilkou a rumem
Zdroj: Se souhlasem Josefa Maršálka/koláž Toprecepty.cz

Vzpomínáte občas s nostalgií na nejoblíbenější pokrm školních jídelen buchtičky s krémem? Tak právě ty pekl cukrář Josef Maršálek s Terezou Bebarovou v dnešním dílu pořadu Buchty po ránu. Máte-li na ně chuť, zkuste je podle jeho receptu, vzniknou vám slovy cukráře „ty nejvíc nadýchané buchtičky s krémem na celé planetě zemi.“ 

Buchtičky s krémem - nejlepší jídlo dětství 

Když se ve školních jídelnách podávají buchtičky s krémem, je to vždy velká sláva. To platilo v minulosti, ale platí to i dnes, kdy školní jídelny nabízejí větší dobroty než omáčky UHO. Buchtičky s krémem zkrátka milují snad všechny děti napříč generacemi. Když ale nepaříte mezi dítě školou povinné, nezbývá vám, než si buchtičky udělat doma sami. Díky radám slavného cukráře Josefa Maršálka, který společně s herečkou Terezou Bebarovou buchtičky pekl v novém pořadu o pečení Buchty po ránu, to určitě zvládnete na jedničku.

Aby byly buchtičky krásně nadýchané

Buchtičky s krémem jsou poměrně snadný moučník, a to i přesto, že se připravují z kynutého těsta. Těsto je stejné, co se ingrediencí týče jako na klasické plněné buchty, ale poměry jsou jiné. Konkrétně v tomto těstě na buchtičky je olej, podle Josefa Maršálka se do něj dá použít i máslo nebo sádlo

  • Předností těsta na buchtičky od Josefa Maršálka je, že se dělá na tzv. záraz, což znamená, že se všechny ingredience přidají do mísy k mouce najednou kromě tuku a soli. Všechny se pak jen krátce (asi minutu) promíchají, aby se  spojily. Použít můžete robot s hnětacím hákem, pokud ho nemáte, nezbývá vám nic jiného než posilovat svaly s vařečkou.
  • Přidat olej hned na začátku Josef Maršálek nedoporučuje. „Může se stát, že ten olej se k lepku dostane dříve než tekutina, obalí  lepek a trvá pak mnohem déle těsto vypracovat."
  • Sůl se do těsta přidá až s olejem a pak už se vše musí jen důkladně prohníst, v robotu to trvá asi 10 minut, vařečkou o trochu déle. Mělo by vám vzniknout řidší a kompaktní těsto, které vám zajistí podle Josefa Maršálka mnohem lepší buchtičky: „Ta řídká těsta, ve kterých je vysoký podíl tekutiny a je jedno, jestli je to mléko nebo vejce nebo tuk a cukr, tak jsou mnohem lepší na chuť a trvanlivost.“
  • Hotové těsto se dá do mísy, zformuje a na teplém místě nechá kynout do dvojnásobného objemu. Trvá to tak hodinu možná méně, jak říká slavný cukrář:  „Záleží na tom, kolik stupňů máte v místnosti. Těsto musí nejdřív vyzrát, teprve pak se může tvarovat."   
  • Vykynuté těsto se  vyklopí a následuje krok, kterému se mezi profíky říká přetužování. To spočívá v tom, že se těsto nejprve lehce zploští, pak se okraje nadzvednou a přeloží na těsto, aby se vytvořil uzlíček. „Tím nám to řidší těsto krásně zpevní,“ radí Josef Maršálek
  • Těsto se poté nakrájí na malé kousky a z nich se tvarují buchty. „Když těsto rozvalujete, tvarujete nebo kartou sekáte na malé kousky, nikdy nepoužívejte zbytečně moc mouky, protože se stane to, že vám těsto po ní bude klouzat a těžko se vám budou tvarovat,“ doporučuje Josef Maršálek.
  • Při tvarování buchtiček je zase důležité, aby v těstě nezůstal žádný vzduch, aby z něj mohla vzniknout kompaktní kulička. Nejlepší je proto kuličky vytvarovat koulením na vále. Buchtičky nemusí být všechny stejné, podle Josefa Maršálka je jen důležité, „aby vytvořily stejnoměrnou vrstvu a krásně tak nakynuly.“ 
  • Hotové buchtičky se pak skládají jedna vedle druhé do tukem vymazaného pekáčku a mezi sebou se promazávají olejem. „To, zajistí, aby se během pečení neslepely k sobě a naopak po upečení, aby se krásně oddělovaly jedna od druhé,“ upozorňuje na nezbytnost tuku Josef Maršálek. Olej si také můžete nalít rovnou do pekáčku, buchty v něm poválet a pak teprve vyskládat do řady. 
  • I buchtičky v pekáčku je třeba nechat ještě přikryté, aby těsto neokoralo, nakynout do 2-2,5násobného násobného objemu. Nejlepší je péct buchtičky v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C 25-30 minut. To, zda jsou upečené, zkontrolujte párátkem nebo špejlí. 

Ten nejlepší krém k buchtičkám

Během pečení buchtiček je třeba si nachystat slavný krém, který už tak nadýchané vynikající buchtičky povýší na delikatesu. Někteří sice mají ve vzpomínkách uloženo, že si pochutnávali na buchtičkách se šodó, ve skutečnosti šlo ale opravdu o jen buchtičky s pudinkovým krémem. Názvem šodó se správně podle Josefa Maršálka označují „v páře šlehané vaječné žloutky s cukrem a bílým vínem“.

Dřív se jím dezert opravdu podával, posléze ale tuto luxusnější omáčku nahradil starý známý krém vonící vanilkou. Příprava krému je poměrně jednoduchá, potřebujete na něj jen mléko, žloutky, vanilkový lusk, cukr, kukuřičný škrob a nakonec zrníčka z vanilkového lusku a trochu rumu pro lepší chuť a vůni.

Důležité je hlavně použít škrob kukuřičný místo běžnějšího bramborového.  „Ten bramborový by vám vytáhl z mléka tekutinu a udělal by se z toho šlém,“ upozorňuje Josef Maršálek. Směs pak už stačí jen přivést k varu a za stálého šlehání vařit jednu minutu, abyste se zbavili škrobové chuti. 

Vaření najednou je však vhodné jen v případě, že připravujete jen menší množství krému. Pokud vaříte pro více lidí, je podle Josefa Maršálka lepší rozmíchat zvlášť v misce žloutky s cukrem a se škrobem, pak do vaječné směsi přilít část vařícího mléka, pořádně prošlehat a teprve poté vše přilít zpět do horkého mléka v hrnci a společně povařit. Pokud nechcete do krému dávat rum, můžete přilít více mléka. Známý cukrář doporučuje přidat i trochu smetany, krém pak bude ještě krémovější. 

Recept na buchtičky s krémem podle Josefa Maršálka

Pokud už se vám na buchtičky s krémem sbíhají sliny, můžete se do nich rovnou pustit podle následujícího receptu Josefa Maršálka

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 70 g oleje, 1 vejce velikosti M, 20 g droždí, 50 g cukru krupice, 5 g soli. Na krém si připravte: 1 l plnotučného mléka, 75 g cukru krupice, 4 žloutky velikosti M, 1 vanilkový lusk, 50 g rumu, 45 g kukuřičného škrobu. 

Postup: Mouku, mléko, vejce a cukr dejte do mísy a promíchejte, aby se se všechny suroviny spojily. Pak přidejte olej a sůl a vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte je do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobek. Poté je přeneste na pomoučněný vál a nakrájejte na malé kousky, z nichž pak vyválejte kompaktní kuličky. Potřete je ze všech stran rozpuštěným máslem nebo olejem a naskládejte do pekáčku vymazaného tukem. Nechte je opět zakryté na teplém místě vykynout a pečte v troubě při 160 °C na horkovzduch dozlatova.

Mezitím si připravte krém. Nejprve rozřízněte vanilkový lusk a špičkou nože z něj vyřízněte zrníčka. Pokud jej nemáte, můžete jej nahradit vanilkovým cukrem s pravou vanilkou nebo vanilkovou esencí. Všechny suroviny dejte do hrnce, přiveďte k varu a stálého šlehání vařte do zhoustnutí. Buchtičky podávejte přelité horkým krémem. 

Náš tip: Do přípravy buchtiček se můžete pustit i za pomoci našeho video receptu

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti budou společně před zraky diváků péct každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů.
 

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Lada17

21. 2. 2023 23:17

Dobrý den, v textu receptu vypadlo droždí a video ukazuje jiný postup než pan Maršálek doporučil.:-)

Přidat komentář