Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vše za začalo mandlí v cukru. Belgická pralinka se zrodila z hořkého léku obaleného čokoládou
Zdroj: Unsplash.com, Salah Ait Mokhtar

Ačkoliv je Belgie relativně malá země, dává o sobě vědět zejména širokou paletou lahůdek. Je asi jen málo těch, kteří neochutnali belgické pivo, hranolky, sýry, vafle a samozřejmě belgickou čokoládu. Kdo vůbec je zodpovědný za vynález vysoce návykových pralinek?

Není pralinka jako pralinka

Belgičané jsou známí tradicí výroby čokolády a pralinek po celém světě. Už se ale málo ví, kde, kdy a kdo pralinky vymyslel. Jenže abychom mohli na tyto otázky odpovědět, je třeba nejprve vysvětlit rozdíl mezi původem pralinek-cukrovinek. Není totiž pralinka jako pralinka.

Belgické pralinky známe jako čokoládu s měkkou nebo tekutou náplní. Původ tohoto typu cukrovinek sahá až do roku 1857, kdy bruselský lékárník Jean Neuhaus čokoládou obalil léky, aby zastřel jejich hořkou chuť. O padesát pět let později, v roce 1912, Neuhaus mladší nahradil lék mnohem chutnější krémovou náplní a novou sladkost nazval „pralinkou“.

Ach, ti Francouzi!

V té době seale slovo „pralinka“ ve skutečnosti používalo již po staletí jako označení jiného druhu cukrovinek. Jejich autorovi, Clementu Lassagnemu, šéfkuchaři francouzského vévody Césara Gabriela de Choiseul z Praslina, zbylo jednoho krásného dne nějak moc mandlí, a tak se rozhodl je namočit do karamelizujícího cukru a vznikla úplně nová pochoutka. Na otázku zvědavých konzumentů, jak se tato chutná sladkost jmenuje, ji Lassagne nazval po svém pánovi: Praslin. Později se těmto mandlím v cukru, které spatřily světlo světa už v roce 1636, začalo říkat zjednodušeně „pralinky“.

Co je to ballotinka?

Ale zpět k Neuhausovi mladšímu, který byl velmi chytrý muž, navíc se stejně chytrou ženou. První belgické pralinky se prodávaly v typickém sáčku ve tvaru kužele, který se v Belgii používal hlavně na slavné tamní hranolky. Bylo jasné, že v takovém obyčejném obalu neměly jemné pralinky příliš velkou šanci přežít. A tak Neuhausova manželka navrhla dárkovou krabičku, takzvanou ballotinku, do které se pralinky ukládaly samostatně, a kde, krásně zabalené, odpočívaly v bezpečí, dokud nebyly předány jako dárek.

Pralinka, či praliné?

Možná jste si to nikdy neuvědomili, ale mezi pralinkou a praliné je zřetelný rozdíl. Pralinka je kousek čokolády naplněný jakoukoliv měkkou nebo tekutou náplní. Praliné pak označuje přímo druh krémové náplně, který se vyrábí z drcených mandlí, lískových ořechů nebo jiných ořechů v kombinaci s karamelizovaným cukrem, vanilkou a kakaem, někdy kakaovým máslem, čímž připomíná původní pralinku, kterou vynalezl zmíněný Clement Lassagne.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více