Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoláda je v boji proti stresu ideální zbraní. Jen se to nesmí přehnat.
Zdroj: freepik

Stres je běžnou součástí našeho života, která však může mít negativní vliv na naše zdraví. Jedním ze způsobů, jak se stresu alespoň částečně zbavit, je i dobře zvolená strava, která dokáže zázraky. Stejně je to i s nápoji. Pokud tedy do jídelníčku zařadíte několik běžných potravin a budete se držet pár důležitých rad, můžete své psychice velmi pomoci.

Jídlo jako dvousečná zbraň

Mnoho lidí se v době, kdy prožívá nepříjemné životní situace, obrací k jídlu jako k pomocníkovi. Mnohdy však toto chování může vést k nezdravým jídelním návykům a přibírání na váze. Avšak správně zvolené jídlo a pití může naopak pomoci zmírnit stres a podpořit celkové zdraví.

Pomoc najdeme v přírodě

Ovoce, zelenina, celozrnné potraviny a nízkotučné mléčné výrobky mohou poskytnout tělu živiny, které mu pomáhají lépe zvládat stres. Vyzkoušejte také potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty se nacházejí například v rybách jako je losos či tuňák. Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit úrovně stresu a podporovat zdraví mozku.

Ořechy v čokoládě

Skvěle funguje také čokoláda, zejména ta hořká. Obsahuje totiž antioxidanty, které mohou pomoci chránit tělo před škodlivými účinky stresu. Ořechy a semena jsou zase bohaté na bílkoviny a zdravé tuky, které mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a udržet tak tělo v klidu a soustředěném stavu.

Vitamin B jako pomocník

Jogurty jsou bohaté na probiotika, která mohou podporovat zdraví střev a pomoci snížit úrovně stresu. Celozrnné potraviny zase obsahují vitaminy skupiny B, které mají stejný účinek. Mezi další „zmírňovače” stresu patří třeba avokádo, bohaté na vitaminy a minerály, které podporují zdravý nervový systém, vejce, obsahující vysoké množství proteinů a mnoho důležitých živin, které pomáhají udržovat stabilní hladinu energie a snižují úzkost, či zázvor. Ten může pomoci snížit zánět a stres v těle.

Čaje a zase čaje

Mezi nápoje, které pomáhají bojovat proti stresu, patří hlavně čaje. Především ten z meduňky, pomáhající snižovat úzkost a podporující lepší spánek. Zelený čaj obsahuje látku zvanou L-theanin, která může pomoci snížit stres. To umí i čaj z růže, zázvorový nebo levandulový. Kromě čajů ovšem pomáhá i čokoládové mléko, protože čokoláda obsahuje látky, které mohou pomoci uklidnit mysl a zlepšit náladu. Udělat si můžete i borůvkové smoothie, bohaté na antioxidanty, které mohou pomoci bojovat proti účinkům stresu na tělo.

Zapomeňte na alkohol

Kromě konzumace doporučených potravin a nápojů se také pokuste omezit kofein, tedy nadměrnou konzumaci kávy, čaje či energetických nápojů. Pokud možno také vyřaďte alkohol, který sice v první moment může působit uklidňujícím dojmem, ale jeho vliv na organismus je opačný. Pijte dostatek vody, protože dehydratace může způsobit, že se budete cítit unavení a naštvaní. Pravidelně jezte, jelikož jídlo může pomoci udržovat hladinu cukru v krvi stabilní, což může snížit pocity stresu a úzkosti.

Zdroje informací:

health.com - 10 Foods That Can Reduce Anxiety

health.clevelandclinic.org - Eat These Foods to Reduce Stress and Anxiety

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu skvělé avokádové guacamole: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více