Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Foyer divadla Lucie bílé ve čtvrtek 12. října praskalo ve švech a ze všech koutů to tam vonělo čokoládou. Mág české cukrařiny, Josef Maršálek, zde totiž pokřtil svoji novou kuchařskou knihu velice stylově čokoládou. Redakce webu Toprecepty.cz byla u toho.

Lucie Bílá a Ivana Chýlková jako kmotry

Jen pár dní před startem soutěže StarDance stihl cukrář Josef Maršálek pokřtít svoji novou kuchařku s názvem Čokoláda, a to opět stejně jako loni ve foyer Divadla Lucie Bílé. Knížce přišly do startu popřát herečka Ivana Chýlková, Josefova taneční partnerka Adriana Mašková a pochopitelně zpěvačka Lucie Bílá, která byla slavnému cukráři inspirací. 

Mezi desítkami hostů nemohla chybět ani Josefova početná rodina včetně partnera Petra Tejmla. Ten se nám přiznal, že za tu dobu, co s Josefem žije, přibral už dvacet kilo! A není divu, dobroty, které Josef Maršálek vytváří, jsme totiž mohli na křtu ochutnat i my a  jsou skutečně návykové. A teď si je díky knížce bude moct doma připravit každý. 

Já nedělám učebnici pro cukráře, to není moje aspirace, na to jsou jiní profíci, tohle je kniha pro všechny," okomentoval pro Toprecepty.cz Josef Maršálek a popsal i to, jak kniha vznikala. 

Největší knížka o čokoládě 

Přípravu trvala asi dva roky, už loni, když jsem křtil svoji knihu Kynuté, tak jsem měl v hlavě knížku o čokoládě, ve stejné době byla také v procesu výroba mé čokolády na jižní Moravě v Čejči," prozradil slavný cukrář. 

Knížka Čokoláda není jen obyčejnou kuchařkou, ale s trochou nadsázky je doslova biblí o čokoládě a zároveň největší a nejtěžší (váží 2,5 kg) kuchařkou, jakou Josef kdy napsal. Na čtyřistapadesáti stránkách zde najdete o čokoládě úplně všechno a popsané tak, aby podle kuchařky zvládl upéct čokoládovou vánočku či vytvořit dokonalé domácí pralinky i amatér. 

Na dotaz, co z kuchařky považuje sám její autor za nejjednodušší, řekl Josef Maršálek, že kapitolu Chlebíčky a sušenky. „Kapitola o chlebíčcích a sušenkách je podle mě nejsnazší, tu může upéct každý od A do Z, stačí jen správně vážit," doplnil.
A co je v knize naopak malinko zrádnější? 

Je tam část, kdy je nutné čokoládu tepelně upravit, vytemperovat, aby se do ní mohly namočit bonbony. To možná vypadá jako složitější, ale jde jen o to získat cvik. A ten díky knížce hravě získáte, protože je tam popsáno do detailů několik metod temperování i jejich úskalí," doplnil slavný cukrář s tím, že kromě váhy se tak neobjedeme ještě bez teploměru, ale ten se celkově při domácím pečení či vaření hodí, třeba i na Josefovy slavné indiánky, o kterých jsme psali už dříve

Jak to na křtu kuchařky vypadalo i co sladkého Josef pro hosty připravil, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Křest knížky Josefa Maršálka

Ukázat 9 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více