Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy z Lotusek, Orea i Mila tyčinky. Takhle snadno se připravují
18. 12. 2023 Vaření
Jestli něco z obyčejného lineckého košíčku nebo korpusu udělá skvostnou delikatesu, pak je to určitě krém. Mnoho rodin má ty své oblíbené a vyzkoušené, ale hitem letošních svátků jsou, možná překvapivě, krémy s příchutí cukrovinek. Vyzkoušela jsem, jak se dělají i jak chutnají.
Jednoduchý a rychlý krém do cukroví
Před týdnem jsem zde psala o jednoduchém krému z másla a Salka a přišlo mi několik dotazů. Ten nejčastěji zmiňovaný byl, zda se Salko do krému musí vařit. Odpověď je, že nemusí! Ale zároveň i může.
Obě možnosti jsou v pořádku. Lze změklé máslo lze jen vyšlehat se Salkem, anebo Salko předem nechat zkaramelizovat ve vodní lázni, nechat řádně vychladnout a až pak prošlehat s máslem. Krém bude mít v tomto případě karamelovou chuť.
Rychlejší a chuťově neutrálnější je krém z nevařeného Salka a másla. Stačí, když Salko jen vyšleháte se změklým máslem. Nebojte se, zpočátku bude krém vypadat řídký, ale postupným šleháním houstne. Celý recept najedete v předchozím článku (viz odkaz níže).
Poměr Salka a másla může být na 1 máslo 1 Salko, anebo na 1,5 másla jedno Salko. Tak postupuji já. A právě tento krém je základ pro dochucení cukrovinkami.
Mohlo by vás zajímat
Sušenkové krémy: jak na ně
Cukroví z cukrovinek není žádná novinka. Připomeňme si třeba kuličky z Mila tyčinek, nebo oblíbené sněhové pusinky z Kofily či výborné Kofilové slzičky, . Ale krémy z těchto i jiných cukrovinek jsou relativní novinkou posledních pár let a letos se staly vyloženě hitem.
Základem je buď klasický máslový krém, tedy jen vyšlehané máslo s cukrem, anebo právě již zmíněný krém ze Salka a másla, který se dochutí rozmixovanými cukrovinkami. Právě tak jsem postupovala já.
Jak na to? Připravila jsem krém z jednoho Salka a 1,5 másla a rozdělila jej na 3 části. Zvlášť jsem nastrouhala 1 Mila tyčinku a rozmixovala 1 balení Oreo sušenek a malé balení lotusek a postupně jsem sušenkové drtě vmíchávala vždy do jedné části krému. Tři různě dochucené krémy jsem poté dala do cukrářského sáčku se zdobičkou a naplnila jimi připravené košíčky.
Pro vás nyní shrnu mé zkušenosti: Hůř se pracovalo s Mila tyčinkou, která díky množství krému nejde nastrouhat úplně dohladka. Pro příště bych ji zkusila rozmixovat, protože jinak drobky z tyčinky ucpávají zdobicí trubičku, i když je širší.
Výborně se pracovalo s rozmixovanými Oreo sušenkami a úplně nejlépe s lotuskami. Všechny tři cukrovinky základní krém taky zajímavě obarvily, jak můžete vidět na fotkách. Chuťově nejzajímavější nám doma připadal lotuskový krém.
Celkově je nutné počítat s tím, že struktura všech krémů není úplně hladká a sušenky, byť rozmixované, tam jdou znát. Je na každém, zda mu to vyhovuje, nebo ne. Každopádně jsou sušenkové krémy zajímavým zpestřením svátečního cukroví.
Jak jsem postupovala, na to se můžete podívat v galerii:
Fotogalerie - Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy. Tyhle tři si zamilujete na první ochutnání
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Královské chutě: Vévodkyně Camilla miluje vejce, nevyhýbá se česneku a jednou týdně musí mít tohle pečené kuře
Se svým manželem princem Charlesem sdílejí… Číst více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Marie Terezie (1717–1780) propagovala regionální… Číst více
Sushi krok za krokem s Lukášem Neckářem: Jak správně uvařit a ochutit rýži?
I sushi má svůj svátek, a to zrovna dnes 18. 6.… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Jedna z nejlepších tenistek v historii se jako… Číst více
Ludvík XVI. po čtyřech talířích polévky snědl celého bažanta! A Marie Antoinetta milovala oslí mléko
Ačkoli většinu času netrávili spolu, ale jen… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Meryl Streepová miluje lanýže a tohle pravé italské tiramisu
Jednu z nejslavnějších hollywoodských hvězd Meryl… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Brad Pitt propaguje veganství, ale na tomhle šťavnatém burgeru by si určitě pochutnal
Pěl ódy na vegetariánské menu na párty u… Číst více
Císař František Josef I. svačil párky s hořčicí, v poledne si dopřával šampaňské a miloval císařský trhanec
Předposlední rakousko-uherský císař František… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy z Lotusek, Orea i Mila tyčinky. Takhle snadno se připravují
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 11 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 14 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 16 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví pro lenochy? Základ ze dvou surovin připravíte do 5 minut, dochucení je na vás
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní