Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíky upečete snadno i doma a není to ani těžké. Když jsou ještě krásně křupavé, chutnají úplně nejlépe
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Narazit na čerstvé rohlíky není nijak snadné, pokud tedy nechcete nad ránem postávat před pekárnou. Řešením je upéct si je doma sami. Když použijete těsto s omládkem, budou krásně nadýchané a vydrží vám déle čerstvé. K takovým už vám bude bohatě stačit jen máslo. 

Aby rohlíky krásně křupaly

Domácí chléb si dnes peče už kdekdo, napadlo vás ale si udělat vlastnoručně i rohlíky? Ty z obchodu jsou často gumové a ty krásně křupavé zase obvykle seženete jen v malých rodinných pekárnách.

Klasické tukové rohlíky, které budou chutnat mnohem lépe než ty ze supermarketu si ovšem poměrně snadno upečete i doma. A stačí vám na to jen pár základních ingrediencí, a sice mouka, voda, droždí a tuk.

Nejlepší je sádlo, to dodá rohlíkům tu správnou chuť a vydrží díky němu krásně čerstvé, měkké a vláčné. Pokud byste toužili v rohlících po máslové chuti, můžete dát máslo a sádlo v poměru 1:1

Těsto s kváskem nebo s droždím

Na rohlíky potřebujete kynuté těsto a i když se můžete pustit do kváskových, z žitného či pšeničného kvásku, které pak jsou, jako veškeré kváskové pečivo, lépe stravitelné, klidně si vystačíte i s klasickým droždím.

Pečivo s droždím má sice kratší trvanlivost a po nějak době rohlíky gumovatí jako ty kupované, zato ale těsto vykyne mnohem rychleji a celý proces přípravy rohlíků je mnohem rychlejší a celkově snazší.

Jak upéct nadýchané rohlíky?

A jak tedy při přípravě rohlíků postupovat, aby byly krásně křupavé a nadýchané jako obláček? 

  • Z droždí si můžete připravit klasický kvásek tak, že si do misky rozdrobíte kvasnice, přidáte lžičku cukru, trochu vlažného mléka a promícháte. Poté vše přikryjete utěrkou a necháte vzejít kvásek.  
  • Mnohem nadýchanější a chutnější budou rohlíky s tzv. omládkem. Tak se nazývá řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnky nebo sladovitu). Díky němu je možné v receptu použít menší množství kvasnic. Těsto s omládkem lépe kyne, není cítit droždím a i druhý den je pečivo chuťově mnohem lepší. 
  • A jak omládek připravíte? Obecně platí, že na výrobu omládku se použije asi 40 % tekutin surovin z receptu a kromě droždí a sladidla (medu nebo sladového výtažku - sladěnky) ještě asi 25 % mouky z celkového množství. Všechny suroviny se pak už jen smíchají na hladké těstíčko, které se zakryje a nechá 45-60 minut kynout. K hotovému omládku už jen přidáte zbylé suroviny a uhnětete těsto. S ním už pracujete jako s klasickým kynutým těstem. Obvykle se nechává kynout cca 1-1,5 hodiny
  • Rohlíky se pak tvarují z vykynutého těsta. Vykynuté těsto na vále propracujte a rozdělte na 12 stejných dílů (platí pro těsto z cca půl kila mouky, z menšího množství těsta připravíte dílků méně). Z jednotlivých kousků vytvarujte bulky a nechte je na stole zakryté utěrkou asi 5-7 minut odpočinout. Poté každý bochánek rozválejte malým válečkem do tvaru trojúhelníku a ten od širší strany sviňte směrem ke špici. Snažte se jednotlivé vrstvy pevněji utahovat. Jednou rukou rolujte a druhou popotahujte cíp, aby bylo vrstev těsta co nejvíc.
  • Hotové rohlíky ještě rukou rozválejte na tenčí a delší. Pak je přeneste na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte vodou, aby neoschly a nechte kynout ještě asi 20 minut
  • Rohlíky můžete navíc posypat solí, kmínem, mákem nebo třeba i nasekanými škvarky. Pak už je stačí jen upéct pěkně dozlatova při teplotě 200-220 °C. 

Recept na domácí rohlíky s omládlém

Pokud jsme vás na domácí rohlíky nalákali, můžete se rovnou pustit do pečení podle našeho ověřeného receptu. Jak na to? 

Na omládek budete potřebovat: 100 ml vlažné vody, 1 lžičku včelího medu (nebo sladěnky), 10 g droždí, 125 g hladké mouky. Dále si připravte: 5 g cukru, 140 ml vody, 1,5 lžičky soli, 355 g hladké mouky, 25 g tuku (sádla nebo másla, případně i Hery). 

  1. Suroviny na omládek dobře promíchejte, pak v míse zakryjte a nechte 35–45 minut kynout. Přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto, které nechte v teplém prostředí dobře nakynout. Během kynutí je nejméně jednou propracujte a nechte znova vykynout.
  2. Vykynuté těsto opět propracujte, rozdělte na dílky a vytvarujte rohlíky (12 menších nebo 8–10 velkých). Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly), je nechte dobře nakynout. Potřené vodou je pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 220–230 °C po dobu 10–13 minut.

Náš tip: Při přípravě rohlíků můžete postupovat i podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více