

Karlovarské rohlíky
cca 35 kousků Domácí pekárna 50 názorů
Suroviny
- 1 kg pšeničné hladké mouky
- 50 g droždí
- 15 g soli
- 30 g cukru
- 250 g margarínu
- 30 g sušeného mléka
- 420 ml vody
- 30 g oleje na potírání (já použila sádlo)
Postup přípravy receptu
Vykynuté těsto propracujeme a umotáme rohlíky. Naskládáme na plech. Rohlíky necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy, okraje několikrát nařízneme. Necháme nakynout pod utěrkou 30 - 40 minut.
Pak nakynuté rohlíky mírně zploštíme, potřeme olejem nebo rozpuštěným sádlem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 220°C / 10 - 15 minut.
Tvarování rohlíků: těsto rozdělíme na stejné kousky a stočíme do malých bochánků. 5 min necháme odpočinout. Pomocí válečku vyválíme elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy.
Nejobvyklejší způsob ručního zpracování: 1/3 tekutiny pro zadělání těsta, přidáme droždí, trochu cukru a část mouky. Necháme 30 minut kynout, teplota omládku 30°C. Po nakynutí přidáme zbytek vody a surovin. Tuhost těsta vyrábíme podle sortimentu. Doba zrání 1 - 2hod.
Z vyzrálého těsta tvarujeme rohlíky, které dáváme na plech. Pečivo na plechu válečkem mírně přitlačíme a potíráme olejem. Po nakynutí jemně nařízneme. Při pečení dám do trouby hrnek s vodou, aby se vytvořila pára.
Poznámka
Autorem receptu je pan Fr. Brusák a s jeho svolením jej uvádím.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 149 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Karlovarské rohlíky
-
Merylas: to určitě jsou
, ale já si pamatuji tu vůni kdysi ze "sámošky", kam jsem pro karlovarské rohlíky chodila, voněly prostě sádlem a i druhý den byly vláčné, voňavé a jemňounké
. Margarín nepoužívám dneska už na nic, vůbec ho nekupuji, nejsem tak bohatá, abych kupovala levné věci, výsledek nestojí za nic, i cukroví na vánoce peču jen z másla, možná ho je míň, ale zato je dobré a nic se nevyhodí
-
Lenunka: Říkala jsem si, že jim dám ještě šanci s jiným tukem. Tak příště teda sádlo.
V receptu je v surovinách margarín, ale těžko říct, který tuk dnes použít, aby byl stejný, nebo alespoň nejvíce podobný. Ale rohlíky jsou i tak fajn.
-
Merylas: viz můj komentář dole, do karlovarských rohlíků jedině sádlo, žádná Hera
-
Tak jsem taky konečně tyto rohlíky vyzkoušela. Ze začátku, než vychladly, tak mi ta vůně opravdu připomínala ty dávné karlovarské rohlíky. Pak už ale ani ne. Snažili jsme se tu chuť a vůni najít. A nic.
Tím ale nechci říct, že nejsou dobré, to jsou. Jen to nejsou ty rohlíky, které znají pamětníci.
Taky záleží na tuku, já použila heru, chtělo by to ještě zkusit s jiným tukem. Přidávám foto a bod jsem už dala.
-
Pekla jsem bez sušeného mléka a margarín nahradila máslem. Přidávám foto
-
Pekla jsem, margarín jsem nahradila sádlem a byly výborné. Přidávám foto
-
Jitka:Souhlas ! Pokud je to v receptu použiju vždycky sádlo nebo máslo. A to se pěkně naběhám než nějaké dobré sádlo seženu.
Dneska jsem si přeběhla tři obchody,než jsem dostala sádlo na vyškvaření.
-
Jitka: Neviem ako kto, ale ja by som sadlo na karlovarské rožky nepoužila. A ak mi záleží na zdraví, tak rozhodne namiesto prílišného špekulovania využijem čas na pravidelný šport a pohyb vôbec. Potom bezkonkurenčne spálim všetky tuky
-
Margarin je velice nezdravy pro srdce a krevni obeh. Jestli vam zalezi alespon trochu na dobrem zdravi, pouzijte maslo nebo domaci sadlo.
-
HankaPu:Nám také dnes jsem je pekla a druhý plech s rohlíky jsem zapoměla trošku dýl v troubě a mouka pod nima trošku stmavla,ale ty vypečenější byly lepší,jako ty co jsem vybrala z trouby načas,byly křupavější a jedli sme je jenom tak ke kávě se šlehačkou jako zákusek. Ve dvanáct se upekly a teď 16,28 už nejsou !!! Dávala jsem místo čerstvého droždí 5 gr.sušeného a místo sušeného mléka smetanu do kafe 2 ty malé kelímky.Pekla jsem na zkoušku z púl dávky,a Z púl dávky se upeklo 15 rohlíku.
Je to mňamka ! -
Tyhle rohlíky nemají chybu
, nám moc chutnaly. Držela jsem se přesně receptu, margarím jsem použila Liru, sušené mléko jsem doma neměla, tak jsem použila instantní smetanu do kávy a jinak jsem vše zachovala. Těsto v pekárně pěkně kynulo, žádnou tekutinu už jsem přidávat nemusela, jen těsto jsem občas při kynutí promíchla, aby nevylezlo z pekárny. Měla jsem 35 rohlíků, asi po 50 g. A jsou opravdu vynikající
, také pamatuju ty pravé karlovarské a řekla bych, že jsou to oni, že tu chuť mají
+
-
Jsou moooc dobré!!!
Dávám bodík a přidávám foto!
-
Taky jsem musela kontrolovat pekárnu a přidávat tekutinu, podle receptu by to bylo moc tuhé.Asi jsem měla jinou mouku
-
Dneska jsem je udělala, jsou dobré, ale ty karlovarské rohlíky, které si pamatuji z dob totáče, tomu neodpovídají
Těšila jsem se na tu chuť, jsem zklamaná
To nechci říct že jsou špatné, ale ne to co jsem očekávala
-
tejaja...a tie slovenske lekvarove lupacky sa uz tiez nevyrabaju?