Máslové rovné rohlíky

Slané pečivo Doba přípravy: 35 minut +vykynutí 6 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 35 minut +vykynutí 6 názorů

Suroviny 12 rohlíků

500 g polohrubé mouky
40 g droždí
40 g moučkového cukru
1 rovná lžička soli
100 g másla
150 ml plnotučného mléka
4 žloutky
1 vejce na potření
sezam, mák, kmín na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Přidáme změklé máslo, žloutky, sůl a ručním hnětačem nebo na robotu vypracujeme těsto, které se nechytá mísy. Mísu vytřeme olejem a těsto necháme dobře vykynout.

  2. Těsto odvážíme na 12 stejných kousků, vyválíme z nich válečky a dáme je na plech s pečícím papírem na 10-15 minut vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a podle chuti posypeme.

  3. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C 20- 25 minut, ve středu trouby dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Počet rohlíků uděláme podle sebe, jak je chceme velké, aby se neslepily, protože vykynou. Já mám plech 39 cm dlouhý a široký 33 cm a vyjdou mi přesně na milimetr od sebe.

Komentáře k receptu Máslové rovné rohlíky

  • Jaromira18 Jaromira18 (autorka receptu)

    zmije: Já také rohlíky roluji, tyto ale ne, lépe se plní, mrazím jen co mi zbude, ale to je málo kdy, včera mi jen taktak stačily k večeři, jak se po nich zakouřilo. Odpověděla jsem tak co se zbývajícíma rohlíky, aby nezvlhly a nebyly z nich gumáky. Teď to vypadá jak bych je pekla do mrazáku, ale to je omyl.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    zmije: No na zamražení, jak píše autorka v jednom komentáři, je toto myslím ten nejlepší tvar. ;-):-D<3, pokud nezamražujete, je pak asi jedno, jaký tvar zvolíte. Já asi zkusím tento tvar i nějakou pletýnku nebo žemli. :-K:-8 Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • zmije zmije

    Vypadají dobře,ale tvar spíš bagetek.Já rohlíky roluji-ale samozřejmě na chuti to nic nemění.;-)

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

  • Jaromira18 Jaromira18 (autorka receptu)

    MamlajdaD: Moc děkuji, já je nechám vystydnout a po dvou je dám do sáčku a zmrazím. Pak je ráno vyndám a 1 minutu na 100 v mikrovlnné troubě rozmrazím. Rohlíky se bojím nyní kupovat.:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Jaromíra18: Ty rohlíky vypadají moc pěkně, asi je někdy zkusím, (až se mi nebude chtít na nákup)! ;-):-8 Jen malý dotaz: vydrží vláčné déle, než "gumáky" z krámu, že? Alespoň tak soudím podle množství másla ;-):-D. No vzhledem k tomu, že jsem sama, tak se raději ptám, abych z toho za dva dny neměla tvrdolíny. :-8:-D;-) Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět