Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Agatha Christie: Slavná spisovatelka ráda jedla, šlehačku konzumovala po litrech a na velikost porcí musel dohlížet komorník
Zdroj: Wikimedia Commons, Joop van Bilsen / Anefo, CC0

Neslavnější britská autorka detektivek a matka detektivů Hercula Poirota i slečny Marplové měla kapku nadváhu. Agatha Christie to však neřešila, ráda si dopřávala dobré jídlo. Ostatně i v jejích knihách se objevují recepty na různé pokrmy.

Dívka z lepší rodiny

Agatha Christie pocházela z typicky viktoriánské rodiny, kdy vzdělání zajišťovali domácí učitelé a kdy bylo žádoucí, aby dívka uměla francouzsky a hrála na klavír. Vrcholem společenské prestiže pak byl vhodný sňatek. 

Dodnes nejprodávanější autorka detektivních románů na světě se trochu vymykala. S prvním manželem, důstojníkem Archibaldem Christiem, se po jeho nevěře rozvedla. O sebe a dceru Rosalind se však dokázala postarat sama, protože už v té době (v roce 1928) byla několik let známou a úspěšnou spisovatelkou. Druhý manžel Max Mallowan byl archeolog, hodně společně cestovali a Agatha si na cestách užívala i dobré jídlo.

Kompot podle Vraždy v Orient Expresu

Jídlo hraje důležitou roli i v knihách Agathy Christie. Ve Vraždě v Orient Expresu se čtenář dozví, jak jedna z postav Ariadne Oliverová miluje jablka, z kterých připravuje kompot. Jablka musí být ale pouze odrůda McIntosh. Ta se oloupou, odstraní se jádřinec, pak se nakrájí na kostičky a povaří v cideru s citronovou šťávou. Před podáváním se osladí se hnědým cukrem a ochutí mletou skořicí. 

Během cesty Orient Expresem se čtenář ještě naučí, jak připravit vynikající omeletu, jak správně upéct jehněčí kýtu a jak na ty nejlepší hranolky ke steaku.

Maďarský guláš

Literární hrdina Hercule Poirot má rád belgické čokoládové lanýže. Jeho oblíbenou snídani, tousty s domácím jahodovým džemem a vejcem natvrdo, popisuje poměrně často. 

V knize Oznamuje se vražda se slečna Marplová (ta podle Agathy vůbec neumí vařit) setká mj. s maďarskou kuchařkou Mitzi, která vaří maďarský guláš. V Bráně osudu si zase méně známí vyšetřovatelé Tommy & Pentlička pochutnávají na lepkavých citronových buchtách. Jde o buchty z kynutého těsta přelité citronovou polevou.

Porce jídla jí omezoval komorník

Spisovatelka celoživotně bojovala s chutí k jídlu. Dobře věděla, že by se neměla přejídat a dopřávat si různé dobroty, ale neměla pevnou vůli. Komorník na jejím venkovském sídle v Greenway se snažil sestavit jí vhodný jídelníček na dvouhodinové večeře, dohlížel na velikost porcí a omezoval přísun dezertů

Agatha tak často jako moučník měla čerstvé fíky, které také nejsou úplně bez kalorií, ale přece jen zdravější než šlehačkové zákusy.

Posedlost šlehačkou

Šlehačka, nebo spíš vysokoprocentní smetana, to je zvláštní kapitola spisovatelčina jídelníčku. Jako správná Angličanka si hustou smetanu přidávala do silného čaje. Nešlo jen o kapku na dochucení, ale pila čaj 1:1 se smetanou.

Smetanu určenou ke šlehání pak popíjela celý den, hrneček s ní měla i u svého psacího stolu. „Pila smetanu z obrovského kelímku, na jehož straně bylo napsáno ‚Nebuď chamtivý‘ (Don’t be greedy). Tento příkaz nikdy neuposlechla,“ vzpomínal její vnuk Mathew.

Co k tomu říct? I přes nestřídmost v jídle a lásku k tučné smetaně se Agatha Christie dožila pětaosmdesáti let.

Náš tip: Nadýchané věnečky s karamelovou šlehačkou podle našeho videoreceptu by slavné spisovatelce zaručeně chutnaly:

Zdroje informací:

paperandsalt.org: Agatha Christie: Fig and Orange Scones with Devonshire Cream

bonappetit.com: Agatha Christie's Favorite Food Was Cream

tumblr.com: More Facts about Agatha Christie Foodies

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více