Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I šlehačka má svá tajemství. Na výrobu té domácí stačí dvě ingredience
Zdroj: Unsplash.com, Eugene Kuznetsov

Jestli by něco nemělo chybět v kuchyni, pak je to kelímek smetany ke šlehání, která nás záchrání v očích nečekané návštěvy. Stačí ji totiž ušlehat, ozdobit ovocem či přidat na porci zmrzliny a rychlé pohoštění je na světě. Jenže co když není po šlehačce v lednici ani památky? Poradíme vám, jak si poradit!

Domácí šlehačka

Ať už stojí hosté za dveřmi, anebo vás honí jenom mlsná a doma není nic, čím byste utišili chutě, hravě si poradíte s čtvrtlitrem plnotučného mléka a půlkou kostky másla. Mléko zahřejete, přidáte k němu na kostky nakrájené máslo a za stálého míchání necháte rozpustit. Pozor, mléko se nesmí vařit. Směs vlijete do mixéru, asi tři minuty mixujete, což obsah zchladí a jakmile bude zcela studený, vložíte alespoň na hodinu do ledničky. Pokud se rozhodnete pro sladkou verzi šlehačky, přisypejte moučkový cukr ve fázi, kdy se mléko rozpouští s máslem. Vychlazenou směs z lednice už dále zpracováváte jako kupovanou smetanu ke šlehání.

Šlehačková historie

Možná byste to do šlehačky neřekli, ale jde o velmi starou „dámu“. První recepty na šlehačku se totiž objevily už v roce 1549 v Itálii a v roce 1604 ve Francii. Šlehačce se dříve říkalo mléčný sníh, jak je možné se dočíst ve starých italských a francouzských gastronomických záznamech. Nápaditou variantu šlehačky pak představuje anglický recept z roku 1545 s vaječnými bílky a růžovou vodou. Až do 19. století se doporučovalo šlehání větvičkou vrby. Při představě, jak dlouho musela nebohá kuchařka šlehat, bychom si tuto pochoutku snad i raději odřekli.

Znáte Crème Chantilly?

Nepředstavujte si nic, co byste si nemohli dát i vy. Tenhle honosný název totiž není nic jiného, než slazená šlehačka. Někteří kuchaři, ale i autoři kuchařských knih v těchto dvou pojmech nerozlišují a používají pouze termíny šlehačka sladká a šlehačka přírodní. Pak jsou ovšem i odborníci, kteří se naopak striktně drží jednoho pojmenování, a existuje pro ně buď šlehačka, nebo Crème Chantilly. Vynález sladké šlehačky bývá připisován Françoisovi Vatelovi, šéfkuchaři z Château de Chantilly, který žil v polovině 17. století. Jenže jméno Chantilly je poprvé spojeno se šlehačkou až o století později, kdy se baronka d'Oberkirch rozplývala nad krémem podávaným na obědě v Chantilly. Jelikož nevěděla, co to je, nazvala šlehačku jednodušše na krém Chantilly. Název se nejspíš vžil i proto, že zámek Chantilly byl symbolem jedinečných gurmánských zážitků a rájem všech labužníků tehdejší doby.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více