I šlehačka má svá tajemství. Na výrobu té domácí stačí dvě ingredience
10. 3. 2021 Tipy a triky
Jestli by něco nemělo chybět v kuchyni, pak je to kelímek smetany ke šlehání, která nás záchrání v očích nečekané návštěvy. Stačí ji totiž ušlehat, ozdobit ovocem či přidat na porci zmrzliny a rychlé pohoštění je na světě. Jenže co když není po šlehačce v lednici ani památky? Poradíme vám, jak si poradit!
Domácí šlehačka
Ať už stojí hosté za dveřmi, anebo vás honí jenom mlsná a doma není nic, čím byste utišili chutě, hravě si poradíte s čtvrtlitrem plnotučného mléka a půlkou kostky másla. Mléko zahřejete, přidáte k němu na kostky nakrájené máslo a za stálého míchání necháte rozpustit. Pozor, mléko se nesmí vařit. Směs vlijete do mixéru, asi tři minuty mixujete, což obsah zchladí a jakmile bude zcela studený, vložíte alespoň na hodinu do ledničky. Pokud se rozhodnete pro sladkou verzi šlehačky, přisypejte moučkový cukr ve fázi, kdy se mléko rozpouští s máslem. Vychlazenou směs z lednice už dále zpracováváte jako kupovanou smetanu ke šlehání.
Mohlo by vás zajímat
Šlehačková historie
Možná byste to do šlehačky neřekli, ale jde o velmi starou „dámu“. První recepty na šlehačku se totiž objevily už v roce 1549 v Itálii a v roce 1604 ve Francii. Šlehačce se dříve říkalo mléčný sníh, jak je možné se dočíst ve starých italských a francouzských gastronomických záznamech. Nápaditou variantu šlehačky pak představuje anglický recept z roku 1545 s vaječnými bílky a růžovou vodou. Až do 19. století se doporučovalo šlehání větvičkou vrby. Při představě, jak dlouho musela nebohá kuchařka šlehat, bychom si tuto pochoutku snad i raději odřekli.
Mohlo by vás zajímat
Znáte Crème Chantilly?
Nepředstavujte si nic, co byste si nemohli dát i vy. Tenhle honosný název totiž není nic jiného, než slazená šlehačka. Někteří kuchaři, ale i autoři kuchařských knih v těchto dvou pojmech nerozlišují a používají pouze termíny šlehačka sladká a šlehačka přírodní. Pak jsou ovšem i odborníci, kteří se naopak striktně drží jednoho pojmenování, a existuje pro ně buď šlehačka, nebo Crème Chantilly. Vynález sladké šlehačky bývá připisován Françoisovi Vatelovi, šéfkuchaři z Château de Chantilly, který žil v polovině 17. století. Jenže jméno Chantilly je poprvé spojeno se šlehačkou až o století později, kdy se baronka d'Oberkirch rozplývala nad krémem podávaným na obědě v Chantilly. Jelikož nevěděla, co to je, nazvala šlehačku jednodušše na krém Chantilly. Název se nejspíš vžil i proto, že zámek Chantilly byl symbolem jedinečných gurmánských zážitků a rájem všech labužníků tehdejší doby.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Původní pudink vypadal jako jelito. Ten práškový vymyslel britský chemik pro svou ženu
Časté chyby při rozpouštění čokolády: Vyzkoušejte tipy pro dokonalý výsledek
Dezert bananasplit: Vidoerecept na dobrotu, která zchladí na těle a zahřeje na duši
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 3 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 8 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 8 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Fit salát
Přidáno před 20 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15