Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Zdroj: Pixabay, shibu6597

Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco jiného? Výborně, máme pro vás další díl seriálu o exotickém ovoci. Ochutnat jej můžete v klasických dovolenkových destinacích, ale některé kousky seženete i u nás. Navnaďte se s námi na prázdniny hned teď!

Fíky

Většina z nás je má spojené s image exotické delikatesy, která se slisovaná do balíčku a notně proslazená prodává za pár korun každý rok před příchodem adventu. Pokud si v souvislosti s fíky vzpomínáte právě na tuhle chuť, raději na ni hned zapomeňte. Čerstvé fíky vypadají a především šmakují úplně jinak - a v zemích, odkud ovoce pochází, dokonce ještě úplně jinak, než čerstvé fíky dostupné v Česku. Pokud plánujete dovolenou u moře, tak třeba v Tunisku na ostrově Djerba koupíte fíky už teď a poměrně lacino. V Chorvatsku mají sezónu zase v srpnu, kde vás tou dobou vyjde půl kila v přepočtu asi na dvacku.

Tato oblíbená prázdninová destinace Čechů je s fíky celkově dost spjatá, byť nepatří mezi přední vývozce. Ale fíkovníky se sytě zelenými laločnatými listy zdobí místní zahrady a dvorky tak často jako u nás jabloně. Své výpěstky nabízejí malí farmáři také na plážích. Až uslyšíte zvolání „Svježe smokve!“, neváhejte. Čerstvé fíky se zelenou slupkou a velmi šťavnatou, sladkou, ale ne přeslazenou dužinou, jsou božím ovocem a místní to vědí. I proto se vždy na přelomu srpna a září konají v Krku „Dny fíků“ neboli Dani smokava. Ochutnáte tam nejen plody samotné, ale také fíkové džemy, marmelády, likéry a proslavené moučníky s fíky. Fíky stačí jen omýt, a pak už je můžete sníst celé. Podle webu Bezpečnost potravin jsou fíky cenným zdrojem vápníku, železa, hořčíku, vitamínu B6 a draslíku. A mají i vyšší obsah vlákniny než běžně konzumované ovoce a zelenina.

Hadí ovoce

Vypadá, jako by na sobě skutečně mělo hadí kůži, ale nebojte se; snake fruit neboli hadí ovoce (někdy zvané také hadí fík) vás může „uštknout“ leda svou skvělou chutí. Jedná se o plod Salaky jedlé, proto jeho oficiální jméno zní salak, a patří mezi exotické druhy, které se do České republiky příliš nedovážejí. To ale neznamená, že jej zde koupit nemůžete, pouze to nebude v každém supermarketu, ale spíš na speciálních trzích nebo v e-shopech.

Salaka je palma se zakrnělým kmenem původem z Indonésie. Její listy jsou dlouhé až pět metrů a plody o velikosti fíků tak rostou téměř u země a pohromadě v trsech po zhruba deseti kusech. Snadno se tedy sbírají a zároveň palmy docela dost „rodí“. Na jedné palmě může vyrůst dohromady i 100 plodů. Pod pevnou šupinatou slupkou najdete dužinu rozdělenou do 1 až 3 bílých až světle žlutých stroužků, které připomínají česnek, ale chutnají samozřejmě zcela jinak. Pevnější dužina připomíná mix banánu, jahody, ananasu a jablka. Dali byste si? Salak za ochutnání rozhodně stojí i proto, že jde o mimořádně zdravé ovoce, které prospívá našemu trávení. Jen pozor, slupka ani černohnědá semena uvnitř se nejí.

Jackfruit

Jestli vás na nějaké uždibování neužije, pak je jackfruit ovoce přesně pro vás. Jeden plod může vážit asi jako batole nebo štíhlá slečna, tedy od 10 do 50 kg, což z tohoto ovoce dělá největší plod rostoucí na stromě na světě. Co určitě nechcete je, aby vám tenhle macek z výšky 30 metrů spadl na hlavu. Naštěstí je jackfruit plodem stromu zvaného chlebovník různolistý, což je strom tropický a rozšířený především v jižní a jihovýchodní Asii. V našich končinách vám tedy úraz nehrozí - tady stačí, když si jackfruit vychutnáte.

Nejlepší je dát si ovoce čerstvé, ale lépe se dá sehnat sušené nebo naložené v sirupu a balené v plechovce. Prodává se podobně jako hadí ovoce ve speciálních obchodech s asijskými potravinami, na speciálních trzích nebo v e-shopech. Jackfruit má lahodnou mango-melounovo-banánovou chuť a dužinu s máslovou konzistencí. Má takovou konzistenci, že jej vegani a vegetariáni často upravují na způsob trhaného masa. Semena jsou v syrovém stavu nejedlá, ale můžete je upražit. Dužina je bohatá na draslík, hořčík, mangan a železo, vitamíny C a A. Jackfruit se nejčastěji prodává již naporcované, protože málokdo spořádá nebo jinak využije celý plod na jeden zátah. Pokud byste ale pořádali větší oslavu a přece jen si chtěli užít ovoce v celé váze, můžete se na YouTube kanálu Šonoviny TV podívat, jak se jackfruit loupe, krájí i kdy je tak akorát zralé. Na proražení slupky je totiž někdy potřeba nejen pořádná síla, ale i malá pilka. Návodem vás provede Šon Chung, majitel asijské restaurace a obchodu.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více