Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americké koblihy sloní uši: Velké kynuté placky jsou tenké a křupavé, voní skořicí, božsky chutnají a příprava není složitá
Zdroj: Wikimedia Commons, By BeaverTails - Own work, CC BY-SA 4.0

Bez koblih by to nebyl ten správný masopust. Udělat ty české nadýchané z kynutého těsta ale není žádná legrace. Co pro změnu vyzkoušet sloní uši? Do těchto amerických koblih se sice také používá droždí, těsto je ale mnohem jednodušší a navíc hotové koblihy na povrchu krásně křupou. 

Placaté americké koblihy

Sloní uši jsou speciální americké koblihy, které se pojí s obdobím masopustu nebo karnevalu či Mardi Gras, jak se také masopustu ve Spojených státech říká. Prodávají se na různých slavnostech nejen v čase masopustním, ale i na  poutích, v zábavních parcích nebo food trucích kdykoliv během roku.

Název získaly podle svého tvaru. Jsou totiž přímo obří, skoro jako sloní uši, ale přitom placaté a poměrně tenoučké, jen na některých místech trochu nafouklé. Díky tomu si na povrchu zachovávají lehkou křupavost, uvnitř jsou přitom lehké a nadýchané

Nejlepší jsou se skořicí

Sloní uši tak na první pohled vypadají trochu jako maďarské langoše, sýr, česnek a kysanou smetanu na nich ale nenajdete. Tato specialita je výhradně sladká a nejčastěji posypaná skořicovým cukrem. Díky tomu vám možná připomenou naše masopustní šišky – koblihy ve tvaru pletenců.

Sloní uši jsou vlastně takovým dokonalým spojením klasických koblih a francouzských toastů. Ačkoli je nejklasičtější verze se skořicovým cukrem, v současnosti se prodávají sloní uši třeba i potřené nutellou a obložené banány, s javorovým sirupem, karamelizovaný jablíčky nebo posypané různými cukrovými posypkami či rozdrobenými sušenkami. Známé jsou i pod jinými názvy - např. vydří ocas nebo jen jako smažené těsto či smažený chléb. 

Místo uší bobří ocasy z Kanady

Populárním pouličním jídlem jsou tyto koblížky i v Kanadě, kde se jim tam říká beaver tails nebo bobří ocasy. I tento název je odvozen od jejich tvaru. Kanadské koblihy jsou trochu ale víc podlouhlé, aby vypadaly jako plochý šupinatý bobří ocas. Bobří ocasy se také podávají posypané skořicí, liší se jen tím, že se do těsta často dává celozrnná mouka.

Tato pochoutka má dokonce v Kanadě svou vlastní síť provozoven Beaver Tails. Ta vznikla původně v Ottawě, k níž stánky s bobřími ocasy neoddělitelně patří hlavně v zimním období. Místní si je s oblibou vychutnávají hlavně během bruslení na zamrzlém kanálu Rideau. Když si tyto ploché koblihy dáte čerstvé – křupavé a ještě horké, zahřejí vás mnohem lépe než cokoliv jiného. 

Recept na pravé sloní uši

V případě, že vás tato trochu jiná verze koblížků zaujala, snadno si je můžete vyzkoušet podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka, 1 lžičku soli, 8 lžic krystalového cukru, 6 lžic másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 balíčky instantního sušeného droždí, 4 šálky hladké mouky, 2 lžíce mleté skořice, olej na smažení.

  1. V malém hrnci smíchejte na mírném ohni mléko, sůl, máslo a 2 lžíce cukru. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Odstavte z ohně a nechte vychladnout, dokud nemá směs teplotu asi 40 °C. Pak do ní nasypejte droždí a na teplém místě nechte droždí vzejít, trvá to asi 10 minut. 
  2. Pak do směsi přidejte vanilku a za stálého promíchávání přisypávejte mouku, dokud se nevytvoří těsto. Těsto hněťte ručně vařečkou nebo v míse robotu, dokud není hladké a neodlepuje se od stěn.
  3. Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout 45-60 minut nebo dokud se těsto nezdvojnásobí. Smíchejte skořici a zbylých 6 lžic cukru a dejte stranou.
  4. Ve velkém hrnci nebo v hluboké pánvi zahřejte dostatečnou vrstvu oleje na 185 °C. Z těsta vytvarujte bochánky cca o velikosti vejce a rozválejte je na tenké pláty. Vhoďte je do oleje a smažte 1-2 minuty z každé strany nebo dokud se nenafouknou a nezezlátnou. 
  5. Hotové sloní ušit nechte okapat na papírových utěrkách a ihned posypte skořicovým cukrem. Případně je můžete ještě před posypáním skořicovým cukrem potřít rozpuštěným máslem.

Náš tip: Toužíte-li po klasických koblihách, vyzkoušejte třeba tyto jogurtové podle našeho videoreceptu

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více