Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vdolky nebo lívance? Bulharské placky mekitsa mají od každé něco. A nejlepší jsou na snídani
Zdroj: Wikimedia Commons, By Biso (Biser Todorov) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3578064

Tvarově vypadají jako langoše, ale vzhledem k tomu, že se dělají ze speciálního kynutého těsta, blíží se spíš našim koblihám nebo americkým donutům. A trochu připomínají i indické placky naan, které se ale pečou v peci. Mekitsa se jí navíc nasladko, nejčastěji s marmeládou nebo posypaná cukrem.

Bulharské langoše nasladko

Stejně jako my máme rádi placky a lívance s povidly či džemem a v Americe milují palačinky s javorovým sirupem, v Bulharsku začínají den mekitsou. A nejen tam. Tradiční bulharský snídaňový pokrm je oblíbený rovněž v Severní Makedonii a v Srbsku, tam se mu ale říká mekika. Pod dalšími názvy se podobné placky smaží i v dalších kuchyních na Balkáně. Stejně jako koblihy se mekitsa dělá z kynutého těsta, to je ale specifické tím, že se do něj přidává bílý jogurt. Často se navíc pro větší nadýchanost dodává jedlá soda, která v kombinaci s kysaným mléčným výrobkem (jogurtem) těsto ještě více nakypří. Z vykynutého těsta se pak tvoří kuličky, z nichž se mokrýma nebo olejem potřenýma rukama dělají placičky podobné maďarským langošům, které se pak smaží v silné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Obvykle se mekitsa podává s typickou bulharskou marmeládou. Ta se skládá z větších kusů ovoce v hustém a sladkém sirupu a podobá se řecké marmeládě zvané glyko. Placka mekitsa se ale může doplnit i medem, bulharským sýrem sirene a nebo jogurtem.

Když se narodí miminko…

Mekitsa se může pyšnit poměrně dlouhou historií. Podle webu Thebalkanfoodie.com prý takové placky dělali v Bulharsku již v 5. století. Podobné placaté chleby ale připravovali již staří Římané, pekly se i v dobách Byzantské a Otomanské říše. Název je odvozen od slovanského kořene mek, který znamená měkký a taková by měla být i usmažená mekitsa. Podle přípony -itsa poznáte ženský rod.  V Severní Makedonii se mekitsa tradičně smaží na oslavu narození miminka, vždy týden po porodu. Její příprava je spojena s oslavou, která by se měla konat v domě, kde bude dítě žít. V poslední době ale často probíhá i v restauracích.  V Bulharsku prodávají mekitsy dokonce ve speciálních podnicích zvaných mekitsarnitsi.

Podle pravého bulharského receptu

Pokud byste si rádi zpestřili snídaňový jídelníček, určitě se vyplatí mekitsu vyzkoušet. Nyní v masopustním čase může být i vynikající alternativou ke koblihám. Není nijak složitá a díky jogurtu je těsto vláčné, jemné a nadýchané. Připravte si je podle pravého bulharského receptu. A jak na to? Budete potřebovat: 1 balíček sušeného droždí (7 g), 1 lžíci cukru, 80 ml vody, 220 g jogurtu, 1 lžičku jedlé sody, 1 vejce, 30 ml olivového oleje, 520 g bílé hladké mouky, 1 lžičku soli a olej na smažení. Těsto je řeba si připravit den dopředu. Nejprve v míse rozpusťte droždí s cukrem a teplou vodou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Jedlou sodu smíchejte s jogurtem. Vykynutý kvásek pak smíchejte s jogurtem. Přidejte vejce a olivový olej a vše prošlehejte. Mouku nasypejte do jiné mísy a smíchejte ji se solí. Do mouky udělejte důlek a nalijte do něj tekuté přísady. Vypracujte vařečkou měkké a mírně lepivé těsto. Vložte je do vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte je kynout na teplém místě asi hodinu a půl kynout. Chcete-li kynutí urychlit, můžete je nechat kynout ve vypnuté troubě, kterou jste předtím vyhřáli na 50 °C. Po vykynutí těsto znovu prohněťte a vytvořte z něj kouli. Těsto můžete dát rovněž vypracovat a kynout i do domácí pekárny, pokud ji máte. Pak na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Pomazanýma rukama odtrhněte z těsta vždy malou kuličku a rukama ji vytáhněte do co nejtenčího tvaru. Smažte z obou stran, dokud mekitsa nezezlátne. Hotovou mekitsu můžete posypat moučkový cukrem.

Recepty k tomuto článku