Slezské stryky: Nejlevnější bramborové placky jsou krásně křupavé, stačí na ně jen dvě ingrediece a zvládne je i začátečník
12. 2. 2024 Vaření
V jednoduchosti je krása. A víte, že to rozhodně platí i v přípravě pokrmů? Vyzkoušejte skvělé slezské stryky, levné bramborové placky připravené jen ze dvou ingrediencí, které určitě máte doma.
Levné bramborové placky
Nejrůznější druhy bramborových placek se konzumují napříč celým Českem. Brambory jsou velmi dostupnou potravinou, ze které se připravovala a stále připravuje řada pokrmů. Bramborové placky jsou univerzálním jídlem, protože si ho můžeme dát, ať už máme chuť na slané nebo na sladké. Poslouží jako hlavní jídlo i jako příloha (hodí se třeba ke kachně, smetanovým omáčkám).
Každá oblast naší republiky má své speciality. Na ty je bohatá i slezská kuchyně. Ani v ní nechybí jídla z brambor. Tradičním regionálním pokrmem jsou slezské stryky.
Mohlo by vás zajímat
Slezské stryky
Základem bramborových placek ze Slezska jsou brambory ochucené pouze solí. Tak můžeme přichystat jednoduché jídlo, které se kdysi se peklo jen na rozpálených kamnech a tuk se nepoužíval. Na bramborové placky jsou potřeba brambory varného typu C. Tyto brambory obsahují hodně škrobu, díky kterému se placky krásně propojí. A ani není potřeba přidávat žádnou další surovinu.
Původní receptura na slezské stryky se ale často doplňuje o další suroviny. Obvykle to bývá mouka, vejce, koření a tuk (na něm se stryky připravují).
Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…
Příprava slezských stryků
Na přípravu tedy sáhněte po bramborách varného typu C. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Brambory můžete dát na sítko a nechat z nich vykapat tekutinu, která se odlučuje, do mísy. Stačí na to půl hodina. Nakonec ještě zbytek vody z brambor vymačkejte rukama. Z mísy slijte vodu. Zbude tam škrob. Ten ale nevyhazujte. Přidejte ho k bramborám a vše osolte dle chuti.
Z těsta vytvořte tenké placičky. Slezské stryky můžete připravit na nepřilnavé pánvi se silnějším dnem. Rychlejší to ale je v troubě rozpálené na 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Placky pečte asi půl hodiny. Po čtvrt hodině placky otočte. Pokud je pečete na pánvi, stryky opečte z obou stran do zlatohněda. Když jsou slezské stryky hotové, můžete je potřít rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové placky se zelím jsou šťavnaté a nádherně voní po sádle. Skvěle je dochutí mletý kmín, česnek a majoránka
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak na vepřové škvarky a sádlo pečené v troubě: Pomalé pečení a odebírání tuku se postará o dokonalý výsledek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 10 minutami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 13 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 14 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 23 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16