Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slezské stryky: Nejlevnější bramborové placky jsou krásně křupavé, stačí na ně jen dvě ingrediece a zvládne je i začátečník
Zdroj: Toprecepty, Hella

V jednoduchosti je krása. A víte, že to rozhodně platí i v přípravě pokrmů? Vyzkoušejte skvělé slezské stryky, levné bramborové placky připravené jen ze dvou ingrediencí, které určitě máte doma.

Levné bramborové placky

Nejrůznější druhy bramborových placek se konzumují napříč celým Českem. Brambory jsou velmi dostupnou potravinou, ze které se připravovala a stále připravuje řada pokrmů. Bramborové placky jsou univerzálním jídlem, protože si ho můžeme dát, ať už máme chuť na slané nebo na sladké. Poslouží jako hlavní jídlo i jako příloha (hodí se třeba ke kachně, smetanovým omáčkám). 

Každá oblast naší republiky má své speciality. Na ty je bohatá i slezská kuchyně. Ani v ní nechybí jídla z brambor. Tradičním regionálním pokrmem jsou slezské stryky.

Slezské stryky

Základem bramborových placek ze Slezska jsou brambory ochucené pouze solí. Tak můžeme přichystat jednoduché jídlo, které se kdysi se peklo jen na rozpálených kamnech a tuk se nepoužíval. Na bramborové placky jsou potřeba brambory varného typu C. Tyto brambory obsahují hodně škrobu, díky kterému se placky krásně propojí. A ani není potřeba přidávat žádnou další surovinu.

Původní receptura na slezské stryky se ale často doplňuje o další suroviny. Obvykle to bývá mouka, vejce, koření a tuk (na něm se stryky připravují).

Levné

Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…

Příprava slezských stryků

Na přípravu tedy sáhněte po bramborách varného typu C. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Brambory můžete dát na sítko a nechat z nich vykapat tekutinu, která se odlučuje, do mísy. Stačí na to půl hodina. Nakonec ještě zbytek vody z brambor vymačkejte rukama. Z mísy slijte vodu. Zbude tam škrob. Ten ale nevyhazujte. Přidejte ho k bramborám a vše osolte dle chuti.

Z těsta vytvořte tenké placičky. Slezské stryky můžete připravit na nepřilnavé pánvi se silnějším dnem. Rychlejší to ale je v troubě rozpálené na 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Placky pečte asi půl hodiny. Po čtvrt hodině placky otočte. Pokud je pečete na pánvi, stryky opečte z obou stran do zlatohněda. Když jsou slezské stryky hotové, můžete je potřít rozpuštěným sádlem nebo máslem.

Náš tip: Bramborových placek jsou různé varianty. Vyzkoušejte tuto podle videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více