Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Debaty o tom, jak si nejlépe poradit se zásobami brambor, neskončí asi nikdy. Názory na nejlepší způsoby skladování se různí, a proto se redakce webu Toprecepty.cz rozhodla, že otestuje tři nejčastější varianty uchování oblíbené zeleniny. Jak po 14 dnech brambory zareagovaly na různá prostředí se dozvíte v našem článku.

Tři způsoby skladování

Většina odborníků doporučuje brambory uchovávat ve tmě, při teplotě 5-7 stupňů. Tak by neměly mrznout, tedy posléze i sládnout, ani hnít či klíčit. Proto jsme dvě brambory umístili do „ideálních“ podmínek a jednu vložili do zásuvky na zeleninu v chladničce, ačkoliv se to správně nemá, ale někteří lidé to dělají. 

Dvojice brambor, která byla ve spíži při teplotě kolem 7-10 stupňů se ještě lišila v tom, že jeden kus byl uchováván v dřevěné bedně na zeleninu, druhý v jutovém pytlíku, určeném přímo pro skladování brambor.

Změny během dvou týdnů

Brambory rané, konkrétně z volného prodeje ze supermarketu Tesco, jsme koupili 20. července. Od té doby jsme průběžně kontrolovali jejich stav, zaměřili jsme se na tvrdost i známky možného hnití nebo klíčení. Po necelých dvou týdnech jsme všechny tři brambory uvařili a zjišťovali jsme, zda a jak se způsob skladování projeví na jejich konzistenci a chuti.

Před vařením byl patrný pouze jeden rozdíl. Brambora, která byla ve spíži volně v dřevěné krabici, postupně ztrácela na tvrdosti. Naopak ta z lednice si ji překvapivě držela stále stejnou. Vzhledově ovšem žádné očividné odlišnosti vidět nebyly.

Délka vaření 

Rozličnost se neprojevila ani po rozkrojení brambor, všechny byly na řezu perfektně žluté, bez náznaku jakéhokoliv poškození. První rozdíly se projevily až při vaření. Délka varu se totiž různila.

Brambora, která byla volně ve spíži, byla uvařená za 10 minut, ta z pytlíku z jutové tkaniny za 13 minut a té, která strávila téměř dva týdny v lednici, trvalo uvaření celkem 17 minut.

Chlad neprospívá

Chuťový rozdíl byl znatelný pouze u brambory z chladničky. Přesně, jak upozorňují odborníci, zelenina skutečně získala nasládlou chuť, která však byla patrná až po dojedení sousta. Brambory ze spíže chutnaly totožně.

Konečný výsledek

Podle našeho „experimentu“ by se na první příčce umístila brambora, skladovaná v pytlíku z jutové tkaniny. Za téměř 14 dní neztratila nic ze své barvy, tvrdosti a patrně ani chuti.

Skladování volně ve spíži za dobrých teplotních podmínek (do deseti stupňů) však lze doporučit také. Jediná změna byla patrná pouze na větší měkkosti brambory.

Lednice se dle očekávání neosvědčila, protože mění chuť populární zeleniny.

Jak se brambory vizuálně proměnily během téměř dvou týdnů, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Test - Skladování brambor

Ukázat 13 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více