Rarášci s masem a zeleninou: Na efektní oběd ze zbytků stačí pár ingrediencí, maso je dobré pro plnější chuť předem naložit
16. 2. 2024 Vaření
Máte doma zbytky různých potravin? I z nich může vzniknout skvělé jídlo. Rarášci s masem a zeleninou jsou takovým případem, kdy ze směsi krůtího nebo kuřecího a mletého masa vytvoříte skutečnou dobrotu.
Co jsou rarášci
Slovo rarášek může mít různé významy, ale my samozřejmě máme na mysli jídlo. V tomto případě jsou rarášci většinou kousky kuřecího masa (může se jít i o krůtí), které je obalené v těstíčku a následně osmažené.
Těstíčko může být připraveno z různých ingrediencí a výsledek pak nabízí odlišné chutě. Aby byly chutě výraznější, většinou necháváme maso naložené v těstíčku alespoň tři hodiny.
Mohlo by vás zajímat
Co čeho naložit rarášky
Když chceme dodat masu výraznější a pikantnější chuť, můžeme využít třeba chilli omáčku, hodí se také sójové omáčky. Sójová omáčka je řídká tmavě hnědá slaná omáčka vyrobená z fermentovaných sójových bobů. Využijeme ji nejen k dochucení asijských pokrmů, ale také třeba do marinád. Jednou z ingrediencí v receptu je i indonéská sójová omáčka (ketjap manis), která je ale sladká díky palmovému cukru. Pokud ji nemáte doma, přidejte ke klasické sójovce trochu třtinového cukru.
Do směsi k nakládání můžeme přidat i bylinky, v tomto případě sáhneme po pažitce, dobrý je i silně aromatický libeček.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit rarášky s masem a zeleninou
Na přípravu budete potřebovat: 200 g krůtích prsou, 150 g mletého masa (směs), 1 celé vejce, 1 lžíci oleje, 3 lžíce sójové omáčky Indonesia, 3 lžíce sladké chilli omáčky, 3 lžíce obyčejné slané sójové omáčky, 4 lžíce solamylu, 4 lžíce zelených nasekaných bylinek (mix pažitka/libeček), košťál brokolice, 2 stroužky nadrceného česneku, 1 zelenou papriku, 1/2 červené masité papriky, 1/2 větší cibule, trochu mletého pepře a olej nebo sádlo na smažení.
Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přilejte olej, sojové omáčky, pepř, solamyl a česnek a umíchejte těstíčko. Košťál brokolice očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Dejte ho do menšího množství vařící vody na 3 minutky povařit. Papriky a cibuli očistěte nakrájejte nadrobno. Přidejte k brokolici ještě na 1 minutu povařit, odstavte, přeceďte a nechte odkapat.
Krůtí prso nakrájejte na jemné kousky a společně s mletým masem dejte do připraveného solamylového těstíčka. Přidejte spařenou a odkapanou zeleninu, mix čerstvých bylinek. Vše důkladně promíchejte a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice odpočinout. Může takto zůstat i do druhého dne.
Připravte si pánev s tukem, který rozehřejte. Po uležení směs promíchejte, lžící tvořte menší placičky a dávejte je do horkého tuku. Smažte placičky na mírném plameni z každé strany zhruba po 4 minutách. Podávejte obložené čerstvou zeleninou, nebo jako hlavní chod s bramborovou kaší.
Náš tip: Připravte si zámecké kuřecí rarášky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Sekaná pečené připravená z kořeněného mletého masa, nejčastěji směsi vepřového a hovězího, bývá oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách. Nejčastěji je… Číst více
16 receptů na zpracování mletého masa: Nechte se inspirovat těmi nejlepšími pokrmy
Nejčastěji se používá maso hovězí, vepřové a kuřecí. Mletá zvěřina se hodí více do klobás, stejně jako maso skopové. Mleté rybí maso zužitkujeme… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista… Číst více
Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Směs na holandský řízek Osolené mleté maso promícháme s chladným mlékem nebo smetanou a necháme odležet. Poté přidáme vejce a strouhaný sýr,… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Šťavnaté kuřecí řízečky, marinované v jogurtu a smažené v těstíčku, si zamilují malí i velcí
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
Nebeská bramborová kaše: Tajné tipy kuchařek, jak ji dovést k dokonalosti