Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Únorový úplněk ve znamení Panny se pro půst nehodí. Beranům prospějí brambory na paprice, Býci ocení bulgur
Zdroj: Freepik, freepik, a Freepik, freepik/koláž Toprecepty.cz

Dříve se mu říkalo „sněžný“, protože v únoru padalo nejvíce sněhu, ale také „hladový“. To proto, že nepříznivé počasí neumožňovalo jít na lov. Ten letošní nastane v sobotu 24. února v 13:30 středoevropského času. Jde o úplněk ve znamení praktické a pořádkumilovné Panny, proto by ani jídlo nemělo vybočovat z normy. Na někdy doporučovaný jednodenní půst určitě zapomeňte.

Co je to vlastně úplněk?

Měsíc v úplňku má tvar pravidelného a plného kruhu. Úplněk nastává v okamžiku, kdy se Země nachází mezi Sluncem a Měsícem. To znamená, že je Měsíc na opačné straně Země než Slunce. Při úplňku je celý viditelný povrch Měsíce „úplně“ osvětlen Sluncem. A právě od slova úplně pravděpodobně vznikl název fáze úplněk. 

Sněžný úplněk, který proběhne tuto sobotu 24. února v 13:30 středoevropského času, patří k těm nejnáročnějším. Většina z nás totiž má této době zvýšenou potřebu vše naplánovat a mít pod kontrolou

Jarní znamení horoskopu

Na co by se při letošním únorovém úplňku měli zaměřit lidé, kteří se narodili v období, kdy se příroda probouzí k novému životu?

  • Beran (21. března – 19. dubna)

Jindy ohniví Berani budou mít tendenci se zklidnit a vnést do každodenního shonu větší pocit rovnováhy a vitality a nepodléhat emocím. Proto by si měli dát k jídlu něco pro ně naprosto obyčejného, jako jsou například brambory na paprice.

  • Býk (20. dubna – 20. května)

Často zdrženlivé Býky tento úplněk naopak inspiruje k narušení běžné rutiny. Probudí v nich spontánnost a touhu po neobvyklých chutích. Jako dělaný pro ně je sluncem vonící středomořký bulgur s olivami.

  • Blíženci (21. května – 20. června)

Neočekávaný příval emocí a následně optimismu prožijí zvídaví Blíženci. Jejich tajné sny se naplní a stanou skutečností a to je důvod pro slavnostní oběd. Rádi si dají ale netradiční zeleninové špagety.

Letní znamení horoskopu

Jaký jídelníček by na úplněk měli zvolit ti, co přišli na svět v měsících plných sálajícího letního slunce a zrajícího ovoce?

  • Rak (21. června – 22. července)

Hektické tempo stresu podléhajícím Rakům nesvědčí. Proto bude nejlepší se na chvíli zastavit, hluboce se nadechnout a odpočinout si, aby se neozvaly žaludeční potíže. Ale i lehké dietní jídlo, jakým jsou krůtí závitky se zeleninou, může uspokojit chuťové buňky.

  • Lev (23. července – 22. srpna)

Neutuchající energie a rozhodnost přinesou Lvům více peněz. Tito životní požitkáři a milovníci luxusu a kvalitního jídla rozhodně šetřit nemusí, přitom v této době preferují bezmasá jídla. Mohla by jim přijít vhod vynikající musaka bez masa.

  • Panna (23. srpna – 22. září)

A jak se projevuje úplněk Panny v Panně? Trochu unavené Panny využijí tento okamžik k malému odpočinku, aby mohly nabrat síly a znovu roztáhnout křídla. Proto potřebují posílit tělo i ducha. K obědu pro ně budou vhodnou volbou netradiční a zdravé mexické tortilly ve vegetariánské podobě

Podzimní znamení horoskopu

Co radí hvězdy těm, co se narodili v okamžiku, kdy se všechno kolem chystá k zimnímu spánku?

  • Váhy (23. září – 22. října)

Vždy dokonale upravené Váhy mají pověst velkých estétů a kreativita je jim vlastní. Měsíc v úplňku podpoří jejich tvůrčí talent. To se odrazí i ve výběru jídla a jeho servírování. Nemusí jít o náročný pokrm, důležitá je vizuální podoba. To splňuje i rychlý slaný koláč podávaný na polníčkovém lůžku.

  • Štír (23. října – 21. listopadu)

Rodinně založení Štíři budou mít potřebu stmelovat své okolí. K nedělnímu obědu pozvou spoustu příbuzných i přátel. A protože toto znamení je známé láskou k dobrému jídlu, na talíři bude nějaká delikatesa. Tou mohou být i kuřecí souvlaki.

  • Střelec (22.listopadu – 21. prosince)

Střelci se v jídle neradi omezují a nepřemýšlejí o kaloriích. Během úplňku šanci na převzetí větší odpovědnosti v práci. Aby byly na všechny výzvy připraveni, potřebují dostatek energie. Tu jim dodá vydatný sladký oběd, jakým je pořádná porce plněných paprik s rýží.

Zimní znamení horoskopu

Lidé, kteří se narodili v zimě, sníh a zimní radovánky moc nemusí. Naopak je láká období horkého léta a pobyt u moře. Sytým zimním jídlem je v době úplňku neoslníte.

  • Kozoroh (22. prosince – 19. ledna) řízek

Tento úplněk vyvolává u Kozorohů potřebu vymanit se z obvyklé rutiny a rozšířit si obzory. To platí i o jídle. A ačkoli většinou dávají přednost masu, tentokrát se jejich chuť nasměruje na pikantnější zeleninová jídla. Určitě uvítají indické květákové sabdží.

  • Vodnář (20. ledna – 18. února)

Emocemi hýřící Vodnáři chtějí toto období sdílet s milovanou osobou. Proto pečlivě přemýšlejí o menu nedělního oběda, který by podle jejich představ měl být netradiční. Králičí závitky s fenyklem toto zadání zcela splňují. 

  • Ryby (19. února – 20. března)

Ryby jsou občas nevypočitatelné, jindy zase nostalgické. Sněžný úplněk jim přinese drobné nedorozumění v partnerských vztazích. Oběd na usmířenou bude trochu upravená klasika, například řízky ze zeleninové směsi.

Náš tip: Klasický hovězí guláš je vhodným obědem na tento den pro všechna znamení.

Zdroje informací: 

horoskopy-online.cz: Znamení zvěrokruhu

yahoo.com: The 2024 Full Moon in Virgo Horoscope: What’s in Store for You Come February 24

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více