

Plněné papriky
Suroviny pro 4 osoby
- Pro 4 osoby:
- 8 paprik podle velikosti
- 500 g mletého masa mix
- 1 rohlík nebo houska
- 100 ml hovězího vývaru (nebo vody, pokud zrovna žádný domácí vývar nemáte)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml rajčatového pyré (passata)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
Rohlík roztrhejte na kousky a v malé misce je zalijte vlažným vývarem. Nechte 10 minut nasáknout. Paprikám odřízněte vršek se stopkou a vnitřek, tedy semínka a bílé blány, vyřízněte dlouhým nožem. Vypláchněte je vodou. Malý kousek špičky odkrojte, stačí jen takový, aby vznikl miniaturní průduch pro kolemjdoucí vzduch.
Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobné kousky a smíchejte s mletým masem. Namočený rohlík vidličkou rozmačkejte na kaši a vmíchejte k masu. Osolte, podle chuti opepřete a důkladně promíchejte. Tím, že maso propracujete, bude lépe držet pohromadě. Masovou směsí pak za pomoci obou stran lžíce naplňte papriky. Pokud vám nějaké maso zbude, udělejte z něj třícentimetrové kuličky.
Do nízkého a širokého hrnce nalijte passatu a 200 ml vody. Osolte špetkou soli a přiveďte k varu. Odstavte a v zájmu pěkných neopařených rukou opatrně do hrnce, jednu těsně vedle druhé, naskládejte papriky a kuličky ze zbývajícího masa. Vraťte zpátky na plotýnku a na velmi mírném ohni, jen aby se vše sotva udržovalo při varu, vařte zakryté 30 minut. Zhruba 2x nebo 3x mezitím papriky otočte.
Chcete-li hotovou šťávu zahustit, rozmíchejte hladkou mouku ve 4 lžících studené vody. Papriky vyndejte deset minut před uvařením z omáčky a moučnou vodu nalijte přes cedník do tekutiny v hrnci. Ihned omáčku důkladně metličkou rozmíchejte, přiveďte znovu k varu, vraťte zpátky papriky a pokračujte posledních 10 minut ve vaření. V této zahuštěné fázi nezapomeňte obsah hrnce občas šetrně promíchat, omáčka s moukou se velmi ochotně přichytává ke dnu a připaluje nebo aspoň tvoří žmolky. Hotové jídlo podávejte s rýží nebo pečivem.
Poznámka od kuchařky
Tento recept najdete v knize Kuchařka pro dceru 3. vydání, bližší informace o této knize najdete zde - http://www.smartpress.cz/titulnistranka/kniha-1.ht....
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Plněné papriky
-
Nevim , kdo je neregistrovana dcera, ale ma 100%ntni pravdu
. Papriky take delam dietni, zadne zahustovani a knedlik, pouze ryze, ale musi byt dobre dochucene. Pokud se nebudu nikomu michat do zeli, rada pridam recept. Na leto se hodi, fotky uz mam, meli jsme je vcera....
-
Mami a kde je nějaké koření do mletého masa a omáčky? Omáčka jen z rajského pyré, vody a mouky bude jen pro silné nátury, především hodně kyselá.
-
Pokud mám "štíhlé" papriky, na dotlačení náplně používám konec vařečky, kterým náplň krásně dostanu až do špičky
-
aj mne sa podarila aj pridam a robil som inu v trube a nedal som ani muku ani rozky ani mlete maso
-
chocolate: Máš pravdu, myslím, že ano
-
Aha, tak v tom pripade se omlouvam
a dekuji za vysvetleni
.
-
Dani, je to (myslím) sponzorská reklama.Nakladatelství věnuje knížky do soutěže a na Topkách je recept...
-
S tim souhlasim, stale je lepsi dobry recept nez reklama na kramek s namixovanym korenim bez ktereho nikdo jidlo neuvari. Ovsem lze vlozit pouze autorkou podepsany recept bez odkazu na kucharku, kterou uz vydala. Stale to lehce zavani reklamou a snahou se zviditelnit. Kdyz me kucharka na pultech zaujme, rada si ji koupim. V tomto pripade bych to uz z principu neudelala.
-
Danko, tohle nám už admini vysvětlili
. Navíc fakt hezký recept
-
Dani, tady se trochu zastanu autorky.I když je to reklama, tak Jana Florentýna Zatloukalová (autorka "Kuchařky pro dceru") je výborná kuchařka, která má vlastní (velmi uznávaný) blog.
Jsou tu často recepty, kdy autoři dělají reklamu svým eShopům. -
Dalsi neplacena reklama????
.