Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda je velmi starý druh nešlechtěné obiloviny. V kuchyni ji používáme buď jako celé zrno nebo z ní pomletou špaldovou mouku, která je skvělá na nejrůznější pečení. Pečivo ze špaldy je velmi chutné a má příjemnou oříškovou vůni.
Špalda v naší kuchyni
Mohlo by vás zajímat
Palačinky, lívanečky a štrúdl
Palačinky potíráme marmeládou a po stočení je dozdobíme čerstvým ovocem, případně šlehačkou. Lívance jsou dobré s povidlím nebo marmeládou a doplněné kopečkem bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Štrúdl, palačinky i lívanečky jsou výborné k snídani.
Koláče a medovníky
Špaldové koláčky plníme ovocnou náplní (tentokrát borůvkovou) a sypeme drobenkou. Koláč z červené řepy je plný ořechů a ozdobený citrónovým krémem z tvarohu a mascarpone. Medovník, oblíbený dezert s jemnou perníkovou chutí, je pokrytý krémem z bílé čokolády.
Koláče a muffiny
Ze špaldové mouky pečeme cokoliv, co se dá upéct z mouky obyčejné. Podle našich receptů připravíme muffiny a špaldový koláč s hruškami a tvarohem. Výborná je jablečná buchta z drobenkového těsta s pudinkovou náplní - špaldový koláč s pudinkem a jablky.
Drobné tvary pečiva
Drobné kousky pečiva připravujeme velmi často tak, že část obyčejné mouky nahradíme špaldovou. Drobné pečivo pečeme především o Vánocích a při různých svátečních příležitostech. Můžeme vyzkoušet špaldové mrkvové sušenky, perníčky či linecké cukroví.
Pečivo ze špaldové mouky
Chléb ze špaldové mouky
Ze špaldové mouky pečeme výborný domácí chléb. Pro jeho nakypření použijeme žitný kvásek, droždí nebo obojí. Na špaldový podmáslový chléb potřebujeme kysané podmáslí a čerstvé droždí. Dobře vykynutý chléb pečeme v troubě nebo v remosce.
Knedlíky, tortilly a noky
Ze špaldové mouky připravujeme celozrnné knedlíky, které se hodí k omáčkám, masu a zelí. Tenké špaldové tortilly plníme po upečení špenátem a balkánským sýrem. Špaldové noky připravujeme s řapíkatým celerem, zelím a tence nakrájenými plátky uzeného tempehu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Noblesní medová bábovka Josefa Maršálka je vláčná díky jablkům, voní karamelem a její chuť je nadpozemská
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Jídelní rozmary slavných: Kvůli roli Brigit Jonesové jedla Renée Zellwegerová 20 koblih denně, dnes si ráda pochutná na fish and chips
Komentáře