Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Top recepty

Špalda je velmi starý druh nešlechtěné obiloviny. V kuchyni ji používáme buď jako celé zrno nebo z ní pomletou špaldovou mouku, která je skvělá na nejrůznější pečení. Pečivo ze špaldy je velmi chutné a má příjemnou oříškovou vůni.

Špalda v naší kuchyni

Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cenaŠpalda je výživná a zdravá. Připravujeme z ní hodnotná jídla, která mají pozitivní přínos pro naše zdraví. Navíc velmi dobře chutnají. 
 

Palačinky, lívanečky a štrúdl

Palačinky potíráme marmeládou a po stočení je dozdobíme čerstvým ovocem, případně šlehačkou. Lívance jsou dobré s povidlím nebo marmeládou a doplněné kopečkem bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Štrúdl, palačinky i lívanečky jsou výborné k snídani.

Koláče a medovníky

Špaldové koláčky plníme ovocnou náplní (tentokrát borůvkovou) a sypeme drobenkou. Koláč z červené řepy je plný ořechů a ozdobený citrónovým krémem z tvarohu a mascarpone. Medovník, oblíbený dezert s jemnou perníkovou chutí, je pokrytý krémem z bílé čokolády. 

Koláče a muffiny

Ze špaldové mouky pečeme cokoliv, co se dá upéct z mouky obyčejné. Podle našich receptů připravíme muffiny a špaldový koláč s hruškami a tvarohem. Výborná je jablečná buchta z drobenkového těsta s pudinkovou náplní - špaldový koláč s pudinkem a jablky.

Drobné tvary pečiva

Drobné kousky pečiva připravujeme velmi často tak, že část obyčejné mouky nahradíme špaldovou. Drobné pečivo pečeme především o Vánocích a při různých svátečních příležitostech. Můžeme vyzkoušet špaldové mrkvové sušenky, perníčky či linecké cukroví.  

Pečivo ze špaldové mouky

Když přidáme špaldovou mouku, bude mít pečivo světle hnědou barvu. Nejlepší je mouka, kterou použijeme co nejdříve po namletí. Špaldovou moukou nahradíme obyčejnou mouku buď úplně nebo částečně. Je skvělá do různých dalamánků, baget a domácích rohlíků.

Chléb ze špaldové mouky

Ze špaldové mouky pečeme výborný domácí chlébPro jeho nakypření použijeme žitný kvásek, droždí nebo obojí. Na špaldový podmáslový chléb potřebujeme kysané podmáslí a čerstvé droždí. Dobře vykynutý chléb pečeme v troubě nebo v remosce.

Knedlíky, tortilly a noky

Ze špaldové mouky připravujeme celozrnné knedlíky, které se hodí k omáčkám, masu a zelí. Tenké špaldové tortilly plníme po upečení špenátem a balkánským sýrem. Špaldové noky připravujeme s řapíkatým celerem, zelím a tence nakrájenými plátky uzeného tempehu.

Špaldu v kuchyni používáme i ve formě celého zrna. Hodí se jako příloha, na rizota (špaldota), zavářky do polévky, pomazánky, saláty a další jídla - často v kombinaci s rýží. Z uvařené špaldy se připravují chutné zeleninové a luštěninové karbanátky
Tento tip je užitečný  (6x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Nové tituly!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům