Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O několik týdnů dříve než třeba loni se v nabídce obchodů objevil medvědí česnek.
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Popularita medvědího česneku rok od roku roste. Tím, že se vyznačuje intenzivní česnekovou vůní a chutí má v kuchyni všestranné využití a získal si tak oblibu mezi milovníky dobrého jídla i mezi profi kuchaři. Právě nyní, dříve než obvykle, se první medvědí česnek objevuje na stáncích i v obchodech, je proto vhodné si o něm říct více.

Zdravotní benefity

Medvědí česnek je jednou z prvních bylin, kterých si můžeme užívat v jarních měsících. Divoce rostoucí rostlině s typickými podlouhlými temně zelenými listy bývají přisuzovány až zázračné účinky.

Pravdou je, že je medvědí česnek vynikajícím zdrojem vitaminu C, dále obsahuje látku obsahuje alicin, která je účinná proti některým bakteriím a má vysoký obsah flavonoidů. Díky tomuto koktejlu účinných látek může konzumace rostliny pomáhat v boji v proti mnoha neduhům. 

Podle studie z roku 2022 medvědí česnek obsahuje vysoké množství biologicky aktivních sloučenin, které jsou známé svými antioxidačními a protizánětlivými účinky.

Kde ho hledat v přírodě 

Medvědí česnek se přirozeně vyskytuje ve stinných lesích Evropy a Asie, preferuje totiž vlhké půdy. V České republice je hojně rozšířen především ve vyšších polohách, ale najít ho můžeme i v mnoha městských parkových lesích.

Kvete od dubna do června, letos je to ovšem dříve a již v současných dnech je k mání třeba na farmářských trzích či v nabídce několika supermarketů. Pokud tedy z jakéhokoliv důvodu nechcete nebo nemůžete vyrazit pro česnek do přírody, vyrazte pro něj alespoň do obchodu.

Za kolik se prodává 

Cena se v současnosti pohybuje v průměru kolem 35 Kč za 50 gramové balení, a to jak na trzích, v kamenných obchodech i u internetových prodejců. Například Košík.cz uvádí cenu 34,90 Kč, online prodej společnosti Tesco zatím medvědí česnek nenabízí, Rohlík.cz prodává 50 g balení za 32,90 Kč a je tak paradoxně levnější, než stejné balení na trhu.

Na farmářském trhu v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad jsme totiž v pátek koupili svazek čerstvého medvědího česneku z Jižní Moravy za 35 Kč (50 g). 

Sběr není jen tak

Ke sběru je důležité přistupovat s rozmyslem a respektem k přírodě. Před návštěvou lesa je třeba nutné si ověřit, zda je v dané oblasti sběr medvědího česneku povolen, protože na chráněných územích může být omezen nebo dokonce zakázán za účelem ochrany přírodního prostředí.

Velmi důležité je si také uvědomit, že může dojít k záměně. Medvědí česnek si totiž můžete splést s toxickými rostlinami, jakými jsou lilie konvalinková nebo podražec. Nejlepším způsobem, jak medvědí česnek poznat, je jeho výrazný česnekový zápach. Jeho listy jsou rovněž širší a mají odlišnou texturu než listy podobně vypadajících rostlin. Každopádně platí, že pokud si nejste jisti, raději rostlinu nesbírejte.

Využití v kuchyni

Medvědí česnek můžete použít třeba v salátech, jako přísadu do pomazánek, omáček, polévek, na přípravu pest, do těstovin nebo jako koření do různých jídel, v nichž chceme docílit česnekové chuti. Je důležité ho přidávat až na konec vaření, abychom si zachovali jeho výrazné chuťové a aromatické vlastnosti.

Tři druhy skladování

Čerstvé listy medvědího česneku lze skladovat v ledničce. Česnek dejte do vhodné nádoby, vyložené lehce navlhčenou kuchyňskou utěrkou, a uzavřete. Nebo lze svazky česneku skladovat jako květinu ve sklenici s vodou. V obou případech jej ale spotřebujte do 3 dnů, protože rychle ztrácí svou chuť a vůni. Pro delší skladování lze medvědí česnek sušit nebo zamrazit.

Sušení česneku by mělo probíhat v temném a dobře větraném prostoru, aby listy neztratily své typické aroma. Po usušení je možné listy rozdrtit a používat jako koření. Zamrazení je také skvělou metodou. Listy můžete například nakrájet a zmrazit s trochou vody ve formě na led.

Náš tip: Medvědí česnek můžete podle našeho video receptu použít k přípravě skvělého pesta:

Zdroje informací:

sciendo.com - Evaluation of the Phenolic Profile of Bear’s Garlic (Allium Ursinum L.) Leaves

countryfile.com - Wild garlic guide: where to find, how to use and recipe ideas  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více