Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších receptů z medvědího česneku: První jarní bylinka se hodí do pomazánek, placek i polévek
Zdroj: Toprecepty, recepty73

Jaro už pomalu klepe na dveře a jak jinak je nejlépe přivítat v kuchyni, než něčím zeleným. Právě medvědí česnek je jednou z prvních bylin, které můžeme sbírat. Zelené lístky raší už od března a jejich mámivá vůně láká ke sběru. Jak si česnek užít?

Kam s ním v kuchyni

Jak na svých stránkách Kytky k jídlu píše jejich autorka Jana Vlková, expertka jedlého kvítí a býlí, česnek medvědí je stínomilný, vlhkomilný a má rád jílovité půdy. Vyskytuje se především v lužní a listnatých lesích v Polabí a na Moravě. Raší brzy zjara, první listy lze nalézt již na začátku dubna, někdy i na konci března. Občas se v případě česneku medvědího mluví o jeho zaměnitelnosti s jedovatou konvalinkou. Jak ve své knize Květinová kuchařka radí Jana Vlková, česnek se od konvalinky rozezná snadno. „V případě nejistoty stačí list rozemnout mezi prsty a přičichnout. Kromě typické česnekové vůně se ale tahle bylinka liší od konvalinky ještě jedním znakem. Česnek má v zemi malou cibuli o velikosti menšího česnekového stroužku, kdežto konvalinka má rozcuchané oddenky,“ říká Jana Vlková a pro Toprecepty.cz dodává, že i když se dají jíst i květy, nejčastěji se z medvědího česneku konzumují listy. Ty se skvěle uplatní v salátech, polévkách, pomazánkách, výtečně ochutí i různé pečivo, knedlíky, nádivky nebo placky. Nabízíme přehled těch nejzajímavějších receptů.

Pomazánky

Jestli něco my Češi umíme fakt dobře, jsou to právě pomazánky, které u nás existují na stovky až tisíce způsobů a to z rozličných surovin. Základem by měl být vždy nějaký tuk nebo měkký sýr, příápadně i vařená zelenina nebo majononéza, aby se pomazánka dala dobře roztírat na pečivo. Co k základu přidáte, je už na vás. Zkuste pro tentokrát třeba bylinky. Medvědí česnek je značka ideál, ale pokud jej zrovna neseženete, lze místo něj dobře použít pažitku nebo zelenou nať z jarní cibulky. 

Polévky

Polévky patří k neodmyslitelné složce naší kuchyně a mnohé domácnosti si bez nich oběd stále nedokážou představit, byť v zahraničí není zvykem takto "skládat" menu. Hustší polévky, s přídavkem pečiva, mohou krásně plnit roli hlavního chodu, řidší polévky zase fungují místo předkrmu. Polévky provoněné medvědím česnekem vám zpříjemní chladnější večery a ještě vás zásobí cennými vitaminy. Ochutnáte? 

Nádivky a knedlíky

Velikonoce jsou za dveřmi, ale nádivky se uplatní i jindy během roku. Třeba takové nadívané kuře, to je vyloženě slavnostní delikatesa. Jak na ni jsme psali v našem dřívějším článku. A co knedlíky? V kuchařině jsou považovány za takzvannou "vyšší dívčí", neboli dovednost, kterou nezvládne úplně každý. I proto jsme pro vás sestavili rady a tiky, jak v kuchyni vyhrát nad knedlíky. Jakmile to zvládnete, nebo dokonce patříte k těm, pro něž jsou knedlíky hračka, poradíme, čím tuhle českou specialitu vylepšit. Medvědí česnek je pro ochucený jak stvořený.

Je-li vám to pořád málo, nabízíme jeden extra recept navíc. Dokonalé bramborové placky, ochucené muškátovým oříškem a právě nasekaným medvědím česnekem. Připravte si je na svačinku, na lehkou večeři nebo jako zajímavou přílohu k dušeným či pečeným masům. Medvědí česnek s bramborami krásně ladí a z obyčejných placek udělá deliktesu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více